YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YARA İYİLEŞMESİ ve BAKIMI
Advertisements

TİMUS.
TRAVMAYA METABOLİK CEVAP
TRAKEA CERRAHİSİNDE LOKAL OLARAK UYGULANAN TGF-Β 3’ÜN YARA İYİLEŞMESİ VE STENOZ GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Aykut Eliçora1, Şerife Tuba Liman1, Betul Arıca.
TÜRK HEMATOLOJİ DERNEĞİ EĞİTİM ÇALIŞMALARINDAN 2012
Yara İyileşmesi Prof.Dr.Sümer Yamaner.
Peritonitler ve Karıniçi Apseler
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
AĞRI FİZYOLOJİSİ.
Multipl Myelom.
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
SOLUNUM SİSTEMİNİN SAVUNMA MEKANİZMALARI
HEMATOPOEZ Kan Hücrelerinin Yapımı
Transplantasyon İmmunolojisi
Doku Tamiri & Yara İyileşmesi
YARA VE YARA BAKIMI.
Trombositler Prof. Dr. Asuman Gölgeli.
Hemostaz Dr. Metin Akbulut.
Reseptörler Prof. Dr. Ç. Hakan KARADAĞ.
Diyabetik Ayak Rekonstrüksiyon Seçenekleri
KOAGÜLASYON BOZUKLUKLARI
Pıhtılaşma faktörleri, kanın pıhtılaşması ve fibrinoliz
  YARA İYİLEŞMESİ.
Hemostaz Prof. Dr. Asuman Gölgeli.
NÖTROFİL AKTİVASYONU BAKTERİ KEMOATRAKTAN UYARISI SALGI KOMPLEMAN
Osteoartrit Osteoartroz Dejeneratif Eklem Hastalığı
YARA İYİLEŞMESİ Tıbbın/Hekimliğin en eski, en temel, en önemli konusu
Peptik hastalık, Helicobacter pylori ve karın ağrısı
ATEROSKLEROZ VE ETIYOLOJİSİ
Patoloji-2 İnflamasyon, inflamasyon yanıtları, yara iyileşmesi, kan akımı bozuklukları, ve şok Doç Dr Kudret Çağlar.
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
DOKU ZEDELENMESİ VE YARA İYİLEŞMESİ
Plevranın anatomi ve fizyolojisi
Amiloidoz Prof. Dr. Gamze Mocan.
KIRIKLAR.
ETİYOLOJİ.
PREC TEMEL TEKNİK VE PRENSİPLER
KAS YIRTILMASI.
BAĞIŞIKLIK.
BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
Sevgili Tıp Öğrencilerim,Bağ Dokusu Hücreleri dersime Hoşgeldiniz! Kendi hazırladığım 3 dildeki (Türkçe,Almanca,İngilizce) özel internet sitem:(
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
KEMİK YAPISI,KIRIK VE KIRIK İYİLEŞMESİ
EKSTRASELÜLER MATRİKS (ECM)= HÜCRELER ARASI MATRİKS
SerdarSARICI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SerdarSARICI
KEMİK YAPISI,KIRIK VE KIRIK İYİLEŞMESİ
YARA İYİLEŞMESİ BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
PLAĞA BAĞLI PERİODONTAL HASTALIKLARIN PATOGENEZİ
Kıkırdak Dokusu Biyokimyası
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
PROTEİNLER 2.
REAKTİVASYON TÜBERKÜLOZU KLİNİK BELİRTİSİZ ENFEKSİYON SONLANIR
YARA İYİLEŞMESİ.
KIRIK İYİLEŞMESİ.
Mustafa MACİT Vücudun en geniş organıdır.  Epidermis, dermis ve hipodermis olmak üzere 3 tabakadan meydana gelir.
İlaç Etki Mekanizmaları - Reseptörler
HEM 314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA.
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
TEMEL İMMÜNOLOJİ (I) Prof Dr Cengiz ÇAVUŞOĞLU
Tendon Dokusu Kas grubunda yaralanma olasılığı olan diğer bir doku ise, kasları kemiklere bağlayan tendondur Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet.
MAKSİLLOFAsiyAL TRAVMA VE ORTA YÜZ BÖLGESİ KIRIKLARI
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
Sunum transkripti:

YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.

Akut Yara: Onarım süreci düzenli ve zamanında gelişir Akut Yara: Onarım süreci düzenli ve zamanında gelişir. Anatomik ve fonksiyonel bütünlük daha iyi kazanılır.

Kronik Yara: Onarım düzenli ve zamanında olmadığı için, yeterli anatomik ve fonksiyonel düzelmenin olmadığı yaralardır.

YARA İYİLEŞMESİ TİPLERİ Primer İyileşme Sekonder İyileşme Tersiyer İyileşme

Primer İyileşme Yara kenarlarının sütür, stapler veya tape ile biraraya getirilmesiyle oluşur. Sonuçta minimal skar oluşur.

Sekonder İyileşme Açık bırakılan yaranın, -Kontraksiyon -Granulasyon -Epitelizasyon ile kapanmasıdır. Daha büyük skar oluşur. Yara kapanması başarılamaz ise Kronik yara oluşur.

Tersiyer İyileşme Gecikme, aşırı doku nekrozu,yabancı cisim ve kontaminasyon olan yaralarda, enfeksiyon gelişmesini önlemek için yaranın birkaç gün sonra kapatılmasıdır.

İyileşme tipine Göre Yaranın Mekanik Gücü Yara iyileşmesinden sonra Yara Gerilim Kuvveti, Sağlam dokunun gerilim kuvvetinin en fazla%80’ine ulaşabilir.

Yara İyileşmesi Travma ile başlatılan hücresel ve biyokimyasal olayların yeni doku oluşumuyla sonuçlanmasıdır.

Birbiri üzerine binen 3 aşamadan oluşur: -Hemostaz ve inflamasyon -Proliferasyon -Maturasyon ve Remodelling

Hemostaz Damar hasarı sonucu kanama oluşur. Refleks olarak vazokonstruksiyon olur. Trombositler ilk tıkacı oluşturur. Daha sonra, Fibrin tıkaç oluşturulur.

İnflamasyon Trombositlerden salınan -IGF-1 -TGF-α -TGF-β -PDGF gibi sitokinler, nötrofil ve fibroblastları yara’ya çekerler.

İnflamasyon İlk 24 saat içinde, yarada Nötrofiller hakim olur. Nötrofillerin primer görevi, bakterilerin ve doku debrislerinin fagositozudur. Ayrıca, çeşitli enzim ve sitokinlerin de salınmasından sorumludur.

İnflamasyon 24-48 saat sonra, yarada hakim olan hücreler Makrofaj’lardır. Hücre artıklarını fagosite ederler. TGF-β,IGF-1,EGF vb. sitokinler salgılayarak hücre proliferasyonu, matriks sentezi ve anjiogenezi düzenlerler.

Proliferasyon Fibroblastlar için en önemli kemotaktik faktör PDGF’dir. Kollajen’in sentez edildiği dönemdir. 5-7. günlerde kollajen sentezi pik yapar. Yara gerginliğinin arttığı dönemdir.

Proliferasyon Anjiogenez ve epitelizasyon da gerçekleşir.

Maturasyon ve Remodelling Sentez edilmiş olan Kollajen’in yeniden düzenlenmesiyle karakterizedir. Serin Proteaz ve Matriks Metallo Proteazlar tarafından yıkılır. Kollajen yapımı ve yıkımı arasında denge oluşur. İnflamatuar hücreler giderek azalır.

Maturasyon ve Remodelling Erken dönemde matriks iskeleti Tip 3 kollajen ve Fibronektin’den oluşur. Nihai matriks iskeleti ise Tip 1 kollajen tarafından oluşturulur.

Yara İyileşmesindeki Mekanizmalar Epitelizasyon: Deri veya mukozada tam kat olmayan yaralanmalarda, keratinositlerin migrasyonu ve çoğalması ile defektin kapatılmasıdır. 48 saatten az bir sürede tamamlanır.

Yara İyileşmesindeki Mekanizmalar Yara kontraksiyonu: Doku kaybı olan yaralarda, yara kontraksiyonu ile yara küçültülmeye çalışılır. Myofibroblastlar tarafından gerçekleştirilir. 5. günde başlar, 39. günde tamamlanır.

Yara İyileşmesindeki Mekanizmalar Yara kontraksiyonu: Açık yaraların kapanmasında yaklaşık %80 etkilidir. Daha çok deformite ve fonksiyon bozukluğuna yol açar.

Yara İyileşmesindeki Mekanizmalar Bağ Doku Matriks Birikmesi Fibroblastlar tarafından gerçekleştirilir. Bağ dokusu matriksini: -Kollajen -Proteoglikanlar -Elastin -Fibronektin -Laminin oluşturur.

Kollajen Sentezi Normal dermiste %80 Tip 1 kollajen, %20 Tip 3 kollajen bulunur. Yara iyileşirken, ilk 3-4 gün Tip 3 Kollajen fazla iken, daha sonra Tip 1kollajen baskın hale geçer.

Yara İyileşmesinde Sitokinler Sitokinler, hücreler arası iletişimi sağlarlar. Endokrin: IGF-1 Parakrin: PDGF, TGF-β Otokrin: PlateletDerivedGF Transforming GF-β Fibroblast GF Epidermal GF KeratinositGF

İyileşme Dokusunun Fiziksel Özellikleri Yara iyileşmesi sırasında gerçekleşen tüm reaksiyonların en önemli sonucu Yara Gerilim Kuvveti’nin normal düzeyine getirilmeye çalışılmasıdır.

İyileşme Dokusunun Fiziksel Özellikleri Kollajen fibrillerin oluşmasıyla birlikte, yara gerilim kuvveti hızla artar. Postoperatif 4-6. günden sonra yara gerilim kuvveti hızla artarak,14-16.günde en yüksek değere ulaşır.

İyileşme Dokusunun Fiziksel Özellikleri Farklı dokularda yara iyileşme hızları farklıdır. Fasyada, orijinal gerilim kuvvetinin %50sine 50 günde, %80 ine 6 ay-1 yılda ulaşılır. Yara gerilim kuvveti, orijinal dokunun gerilim kuvvetinin en fazla %80’ine ulaşabilir.

Yara İyileşmesini Etkileyen Faktörler Genel Faktörler: -Yaş: Eşlik eden hastalıklara bağlı olarak -Anemi: Oksijenasyonu bozarak -Kortikosteroidler: İnflamasyonu baskılayarak -Sitotoksik ilaçlar:Hücre proliferasyonun engelleyerek -DM: Erken inflamasyon aşamasında bozulma olur -Malnutrisyon:Hipoproteinemi. Korunmak için Enteral / parenteral beslenme

Yara İyileşmesini Etkileyen Faktörler Genel Faktörler: -Sarılık -Obesite -Kompanse Oligemi/Hipoksi -Malign hastalıklar -Enfeksiyon -Vitamin Eksiklkleri: VitC/A/E/B2/B1/B6 -Eser Element Eksiklikleri:Çinko,Bakır -Genetik ve immünolojik sorunlar