ERİKSONİAN HİPNOTERAPİ Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005 İst.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hipnoz Eğitimi Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005 İst.
Advertisements

Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME (COOPERATIVE LEARNING)
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
SINIF YÖNETİMİNİN TEMEL KAVRAMLARI VE ÖZELLİKLERİ
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
TEMEL İŞLEVLERİNE GÖRE REHBERLİK
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
PSİKANALİTİK TERAPİ.
Özgül Fobilerin Tedavisi Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005 İst.
KLİNİK UYGULAMALARDA HİPNOZ Tahir ÖZAKKAŞ MD.,PhD. RUH SAĞLIĞI TEŞHİS, TEDAVİ VE GELİŞTİRME MERKEZİ 2004 İSTANBUL.
Travma Sonrası Stres Bozukluğunun Tedavisi Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005.
Sevgili 8.sınıf öğrencisi; Kendi yeteneklerin, ilgilerin, değerlerin hakkında bilgi sahibi olmak ve daha doğru lise tercihi yapabilmek için lütfen öncesinde.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
PSİKANALİTİK KURAM. KURAMIN TARİHÇESİ Psikanaliz Sigmund Freud ( )tarafından kurulmuştur. Freud un kuramı çok tartışmalı olmakla beraber danışma.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
EĞİTİMDE DRAMA.
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
Metinlerin Sınıflandırması
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
HİPNOZ VE TARİHÇESİ Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist - Psikoterapist
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
İDEOLOJİ’DE YENİ TARTIŞMALAR
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
OYUN ve OYUNCAK.
BÖLÜM 11 Sayıcılar (Counters) Prof. Dr. Hüseyin Ekiz.
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
KA1 – Yüksek Öğrenimde Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
DUYGUSAL ZEKA.
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Etkili Öğretmen Kimdir?
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
İSTASYON YÖNTEMİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTSEL OYUNLAR.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
KENDİNİ TANIMA.
KABUL DİLİ.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
Eriksonian Hipnoterapi
Gelişim ve Temel Kavramlar
Grupla psikolojik danışma
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
Cemalettin Işık, Tuğrul Kar
Poster Başlığı Birinci YAZAR Bulunduğu eğitim düzeyi (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora), Lisans için bulunduğu sınıf, öğrenim gördüğü kurum, lisansüstü öğrenciler.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
ÖZEL DURUMLARDA( HASTALIK-KAZA) PSİKOLOJİK DESTEK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İKNA EDİCİ İLETİŞİM.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
Nitel Araştırmalar.
Her ülkenin sistemi ne olursa olsun, eğitim politikasının en üst seviyede amacı, bireyi topluma yararlı hale getirmektir. BİREYİ TOPLUMA YARRLI HALE GETİRME;
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

ERİKSONİAN HİPNOTERAPİ Tahir Özakkaş MD.,PhD Psikiyatrist-Psikoterapist Halk sağlığı Bilim Doktoru 2. Ulusal Hipnoz Kongresi Ekim 2005 İst.

Buyurgan İletişim ve İlişki Dinamikleri Erickson’nun terapötik iletişimi, büyük oranda, hastanın çağrışımlarına dolaylı kılavuzluk yapmaya dayanmaktaydı. Bu çok kademeli serpiştirme tekniğini uygularken, Erickson (1966) bir kademede her gün sık olan olgular hakkında konuşabilmekteyken - domates bitkisinin bir tohumdan büyümesi- diğer defasında sıkıntıyı kontrol etmek için dolaylı telkinleri serpiştirirdi. Bu örtük mesajlar, hastanın davranışlarını daha etkili olarak harekete geçirmek için, anıları ve deneysel öğrenilmiş çağrışımları yeterince uyarmak için uygundu. Erickson’nun terapötik iletişimi, büyük oranda, hastanın çağrışımlarına dolaylı kılavuzluk yapmaya dayanmaktaydı. Bu çok kademeli serpiştirme tekniğini uygularken, Erickson (1966) bir kademede her gün sık olan olgular hakkında konuşabilmekteyken - domates bitkisinin bir tohumdan büyümesi- diğer defasında sıkıntıyı kontrol etmek için dolaylı telkinleri serpiştirirdi. Bu örtük mesajlar, hastanın davranışlarını daha etkili olarak harekete geçirmek için, anıları ve deneysel öğrenilmiş çağrışımları yeterince uyarmak için uygundu.

ÇOK KADEMELİ İLETİŞİM Pek çok kuramcı çok kademeli iletişimi anlamamız için katkıda bulunmuştur. Pek çok kuramcı çok kademeli iletişimi anlamamız için katkıda bulunmuştur. Bateson (Bateson & Ruesch, 1951) tüm iletişimlerin ikili doğasını tanımlamak yoluyla kılavuzluk etmiştir. Bilgi iletilirken bile eşzamanlı, fakat örtük, bir mesaj yayınlanır. Bateson (Bateson & Ruesch, 1951) tüm iletişimlerin ikili doğasını tanımlamak yoluyla kılavuzluk etmiştir. Bilgi iletilirken bile eşzamanlı, fakat örtük, bir mesaj yayınlanır. Berne (1966), Transaksiyonal Analizi geliştirirken, her iletişimin bir sosyal düzey ve bir de psikolojik düzeyi içerdiğini ileri sürdü. Berne (1966), Transaksiyonal Analizi geliştirirken, her iletişimin bir sosyal düzey ve bir de psikolojik düzeyi içerdiğini ileri sürdü. Chomsky (Bandler & Grinde, 1975) her şeye rağmen iletişimin ikili doğasına diğer bir çeşitlilik önerdi; her iletişimin hem yüzeysel bir yapı, hem de derin bir yapıdan oluştuğunu ileri sürdü. Chomsky (Bandler & Grinde, 1975) her şeye rağmen iletişimin ikili doğasına diğer bir çeşitlilik önerdi; her iletişimin hem yüzeysel bir yapı, hem de derin bir yapıdan oluştuğunu ileri sürdü.

Sonuç olarak, Watzlawick (1985) iletişimin hem belirttiği, hem de çağrıştırdığı anlamı içerdiğini, hem bildiren, hem de emredici olduğunu ileri sürdü. Ericksonian terapistlerin çalışmalarında en ilgi çekici ve elverişli buldukları görünüm budur. Sonuç olarak, Watzlawick (1985) iletişimin hem belirttiği, hem de çağrıştırdığı anlamı içerdiğini, hem bildiren, hem de emredici olduğunu ileri sürdü. Ericksonian terapistlerin çalışmalarında en ilgi çekici ve elverişli buldukları görünüm budur.

BUYURGAN İLETİŞİM Erickson buyurgan dilin uzmanıdır. Esasında, onun terapi stili ve özellikle hipnoz, buyurgan dile duyarlılık oluşturmakla karakterize edilebilir. Erickson’un çalışmalarına Watzlawick’in fikirlerinin uygulanması, tipik bir indüksiyonda, aktif hale gelen mekanizmalar için kullanışlı bir iç görüyü oluşturdu. Bunun iyi bir örneği Erickson’un iyi bilinen erken öğrenme indüksiyon serisidir (Erickson & Rossi, 1979). Erickson buyurgan dilin uzmanıdır. Esasında, onun terapi stili ve özellikle hipnoz, buyurgan dile duyarlılık oluşturmakla karakterize edilebilir. Erickson’un çalışmalarına Watzlawick’in fikirlerinin uygulanması, tipik bir indüksiyonda, aktif hale gelen mekanizmalar için kullanışlı bir iç görüyü oluşturdu. Bunun iyi bir örneği Erickson’un iyi bilinen erken öğrenme indüksiyon serisidir (Erickson & Rossi, 1979).