Serhat Bahadır KERT. Uluslararası Medikal Bilişim Birliği 1.Profesyonellerin kendilerine etik rehberlik sağlamak, 2.Mesleğin yerine getirilmesinde ölçüt.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Advertisements

DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
ASDEP Kapsamında Aileyle Görüşme Yöntem ve Teknikleri Doç. Dr. Yusuf GENÇ T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ASDEP EĞİTİCİ EĞİTİMİ.
SANAT ESERLERİNİN ÖZELLİKLERİ
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
Okul Kademelerine Göre Gelişim Özellikleri YRD.DOÇ.DR. MUSTAFA TOPRAK.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BAKIŞ VE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ.
AHMET YİĞİTALP. TARİHTE ETİK Çok eski çağlardan beri etik anlayışının olduğu bilinmektedir. 1.Dinler tarihi 2.Felsefe tarihi 3.Antropoloji 4.Arkeolojik.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Dijitalleştirmenin Planlanması ve Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Trakya Üniversitesi Deney Hayvanları Ünitesi Laboratuvarda İşletme Kavramı Prof.Dr. Hakan ERBAŞ.
Sağlık PsikolojisiÖğr. Gör. Musa ŞAHİN 1 HASTA, YARALI VE YAKINLARININ TEDAVİ SÜRECİNE KATILIMI.
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
D. Sibel BALKAN YILMAZ Peyzaj Yük. Mimarı. KIYILAR;  Deniz ve karaların birleştikleri, değişik hayvan ve bitki türleri içeren eko sistemlerdir.  Hızlı.
SAĞLIK HAKKI Dünya Sağlık Örgütü (WHO, 1946), sağlığı bedensel, ruhsal ve toplumsal tam bir iyilik hali olarak tanımlamakta, sağlığın her insanın temel.
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. İŞ HUKUKU Toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen Uyulması zorunlu kuralların bütünü… *İş sözleşmesi (hizmet akdi)
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
KIRSAL ALANDA İNSAN KAYNAKLARINI GELİŞTİRMENİN TEMEL AMACI NELERDİR?
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
DİJİTAL VATANDAŞLIK Dr. Ekmel ÇETİN.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
AİLE DANIŞMANLIĞI ETİĞİ
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Kişisel-Sosyal Rehberlik
İşler nasıl gruplandırılacak (bölümleme)?
İŞYERİNİN ÖNEMİ İşyerleri, emekçilerin bir araya geldikleri, üyelerin örgütlenmeyi, sendikayı hissettik-leri ilk yerlerdir. Sendikaların gücü, işyeri örgütlülüğünün.
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖRGÜTSEL BAĞLILIK.
Tarım Hukuku 1.
KAMU YÖNETİMİNDE REFORM
DİJİTAL VATANDAŞLIK ve E – DEVLET
Olgu Yönetimi Standartları
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Tanımlar-Kavramlar Yrd. Doç. Dr. Ayşe Kuzu.
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Kamu alımlarını düzenleyen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile birlikte kamu harcama sisteminin en önemli parçasıdır.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
Hasta Mahremiyeti (Gizlilik)
Kent Planlarının Nitelikleri ve İlkeleri
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
1. İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Ortamında Şiddet
Öğretmenlik Meslek Etiği
SAĞLIK HİZMETLERİNDE MAHREMİYET VE SIR SAKLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
ÖZEL DURUMLARDA( HASTALIK-KAZA) PSİKOLOJİK DESTEK
MERKEZİ VE MAHALLİ İDARELER
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARI
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Serhat Bahadır KERT

Uluslararası Medikal Bilişim Birliği 1.Profesyonellerin kendilerine etik rehberlik sağlamak, 2.Mesleğin yerine getirilmesinde ölçüt olabilecek bir dizi ilke oluşturmak, 3.Profesyonellerin davranışlarını biçimleyen etik anlayış konusunda kamuya açık bilgi sağlamak.

Tıp Bilişimi Etiği Sağlık bilişimi alanında çalışan profesyoneller (sağlık bilişim profesyonelleri-SBP) için geliştirilen meslek ahlak ilkelerinin açık, net ve kolaylıkla uygulanabilir olma gerekliliği.

Tıp Bilişimi Etiği Kapsamı Hastalar, Sağlık bakım profesyonelleri, İdari personel, Sağlık bakım kurumları, Sigorta kurumları, Resmi birimleri

Tıp Bilişimi Etiği Sağlık Bakım Profesyonelleri, sağlık bakımının planlanmasında ve gerçekleşmesinde özgün bir rol oynamaktadırlar. Bu rol, diğer alanlarda çalışan bilişim profesyonellerinin rollerinden farklıdır.

Tıp Bilişimi Etiği Bu özgün rolün bir kısmı, elektronik sağlık kaydı (ESK) ile kaydın öznesi arasındaki özel ilişkide merkezlenir.

Tıp Bilişimi Etiği ESK, sadece hasta hakkında özel ve gizlilik içinde korunması gereken bir bilgiyi açıklamaz, belki bundan daha da önemli olan hastanın iyiliği/refahı için önemli ölçüde etkisi olacak kararlara temel olma işlevini de taşımasıdır.

Tıp Bilişimi Etiği SBP için geliştirilen meslek etik ilkeleri yasalarda açıklanan görev ve haklardan da farklıdır. Mesleğin etik icrası genellikle yasanın istediğinin ötesine geçer.

Tıp Bilişimi Etiği Tıp Bilişimi Etik İlkeleri: a) Uluslar arası temel ilkeler b)SBP’nin mesleklerini etik olarak yerine getirmelerine ilişkin kurallar

Uluslar arası temel ilkeler 1.Özerklik ilkesi, 2. Eşitlik ve adalet ilkesi, 3. İyiliğini gözetme ilkesi, 4. Zarar vermeme ilkesi 5. Olanaksızlık (elverişli koşullar) ilkesi, 6. Bütünlülük ilkesi (Görev sahibi herkes bu görevi yeteneğinin en fazlasını kullanarak gerçekleştirme yükümlülüğü taşır.)

Tıp Bilişim Etik İlkeleri 1.Bilginin mahremiyeti ve kullanımı ilkesi 2.Açıklık ilkesi 3.Güvenlik ilkesi 4.Erişim ilkesi 5.Yasal ihlal ilkesi 6.En az müdahale ilkesi 7.Hesapverebilirlik ilkesi