Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA. Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
Advertisements

1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
CÜMLE TÜRLERİ: 4. ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER. İşin, oluşun, hareketin, durumun, kılışın yüklemde nasıl anlatıldığına göre cümleler çeşitlere ayrılır. Burada.
Karakalem Tekniği ve Özellikleri
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
FİİLİMSİLER.
FİİL(EYLEM). FİİL:BİR İŞİ,OLUŞU, HAREKETİ BİLDİREN KELİMELER FİİLDİR.
KARADA YÜZEN DONANMA.
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
FİİLDE MASTAR VE KİP.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
SEBEP(NEDEN) SONUÇ İLİŞKİSİNİ ÖĞRENELİM Hikmet SIRMA.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ahmetlerden kitabımı aldım. B)Adana’nın kuzey batısı karlıdır. C)Onu Nisanın 13’ünde.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
İSİM TAMLAMALARI  Tanımlı kavram haritası  Cevaplı test soruları (17 soru)
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Bir erkeğin düşünsel yeteneği, estetik birikimleri ne olursa olsun, hayatta durduğu kat, içine doğduğu kattır, tanıdığı ilk kadının, annesinin onu bıraktığı.
yapIlarIna göre fİİller
Anlamlarına Göre Tümceler
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
3D MODELLER MALİYET ANALİZİ SUNUMU
GÜNEŞ SINIFI Tarih/Sayı: Ekim 2017/1 OKULUM VE BEN
FİİLLERDE ÇATI.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Eğitim Bilimleri Fakültesi
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
hazırlayan : Begüm Yılmaz
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi. Beton.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMA
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
Neden kitap okuyoruz.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
YAS 5 Anne ve babamın birbirlerine bağırmalarının beni ne kadar korkuttuğunu öğrendim. YAS 7 Meşrubat içerken gülersem içtiğimin burnumdan geleceğini.
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
Doktor, öğretmen, postacı, ve polis bunlardan bazılarıdır.
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
Maç Sonucunun Belirlenmesi
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Bilgi Yönetimi ve Matematik Kümeler
Sunum transkripti:

Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA

Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma işi yapılacak.)

Ayşe yemek yedi. Ayşe yemek yiyor. Ayşe yemek yiyecek. (Yeme işi yapılmış.) (Yeme işi yapılıyor.) (yeme işi yapılacak.)

Cümlede bir iş,bir hareket yada bir davranışın yapıldığını, yapılmakta olduğunu yada ileride yapılacağı bildirilmişse bu tür cümlelere OLUMLU CÜMLE denir. Ödevlerimi yaptım. ÖRNE K

Minik arı uçmadı. Minik arı uçmuyor. Minik arı uçmayacak. (Uçma işi yapılmamış.) (Uçma işi yapılmıyor.) (Uçma işi yapılmayacak.)

Cümlede bir iş,bir hareket yada bir davranışın yapılmadığını, yapılmakta olmadığını yada ileride yapılmayacağı bildirilmişse bu tür cümlelere OLUMSUZ CÜMLE denir. Turgut su içmeyecek. ÖRNE K

Oya yazı yazmadı. Oya yazı yazmıyor. Oya yazı yazmayacak. (Yazma işi yapılmamış.) (Yazma işi yapılmıyor.) (Yazma işi yapılmayacak.)

Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma işi yapılacak.)

Hasan eve gitmedi. Hasan eve gitmiyor. Hasan eve gitmeyecek. (Gitme işi yapılmamış.) (Gitme işi yapılmıyor.) (Gitme işi yapılmayacak.)

Bir cümledeki iş ve hareketi bildiren sözcüğe (eyleme) –ma, -me eki getirirsek olumlu cümleyi olumsuz cümle yapmış oluruz. Ali çay içti. ÖRNE K (Olumlu cümle.) Ali çay içmedi. (Olumsuz cümle.)

Olumlu bir cümle, değil sözcüğü eklenerek olumsuz cümle yapılabilir. ÖRNE K Hava bugün sıcak. (Olumlu cümle.) Hava bugün sıcak değil. (Olumsuz cümle.)

Aşağıdaki olumlu tümceleri olumsuz tümce yapınız. Kitap aklın gıdasıdır. Damlaya damlaya göl olur. Dün hayvanat bahçesine gittik. Kitap aklın gıdası değildir. Damlaya damlaya göl olmaz. Dün hayvanat bahçesine gitmedik.

Aşağıdaki olumsuz tümceleri olumlu tümce yapınız. Esin bugün okula gitmedi. Kuşlar ağacın dalında ötmüyor. Yazın köye gitmeyeceğiz. Esin bugün okula gitti. Kuşlar ağacın dalında ötüyor. Yazın köye gideceğiz.

Aşağıdaki tümcelerden hangileri olumlu,hangileri olumsuz tümcedir? Saçımı kestireceğim. Yol parasını ödemedi. Bu filmi çok beğendim. Resmim henüz bitmedi. O ev bizim değil.

Olumlu ve olumsuz tümcelerden başka birde soru tümceleri vardır? ÖRNE K Otobüsten indi mi? Yardımcı olayım mı? Sorulara cevap verdi mi?

Aşağıdaki tümceleri soru tümcesi yapınız?. Eda tiyatroya gitti. Cemal,kızamık aşısı oldu. Pınar tahtayı sildi. Pınar tahtayı sildi.

Aferin size arkadaşlar.