Öğr.Gör. Dr. Songül DOĞANAY

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
Advertisements

NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
Televizyon ve okul başarısı
AŞIRI SICAKLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLERİ
SAĞLIKLI YAŞAMA.
UYKU ve PSİKİYATRİ Doç. Dr. Turan ATAY.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
Verimli Ders Çalışma F.N.Ç.A.L. REHBERLİK SERVİSİ
ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ağlama Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü.
MİGREN.
DÜŞÜNCE GÜCÜ İÇİN UYKU DÜZENİ
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MENOPOZ VE BESLENME.
KONSTİPASYON (KABIZLIK)
YETERSİZ SÜT.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
UYKU BOZUKLUKLARI UZM. DR. CAHİT ÖZER KASIM 2000.
VİTAL BULGULAR SOLUNUM
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Polisomnografi Hasta Hazırlanması Elektrotlar Kayıt Protokolleri
ALTINI ISLATMA (Enürezis)
Doç. Dr. Mehmet Yumru Terapi Tıp Merkezi Antalya
UYKU BOZUKLUKLARI SINIFLAMASI
SURRAM.
GELİŞİM DÖNEMLERİ w bağımlılıktan özerkliğe ve bağımsızlığa w bencil davranıştan işbirliği.
UYKU BOZUKLUKLARI.
MADDE YOKSUNLUĞU Doç. Dr. Duran Çakmak.
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
DIŞKI KAÇIRMA(ENKOPRESİS)
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Yaşamınızı planlayın hayalleriniz gerçek olsun
UYKU BOZUKLUKLARI. Uyku,organizmanın tümüyle her türlü davranış ve tepkilerinin yavaşladığı, algı kapılarının kapandığı, organizmanın korunmaya alındığı,
VERIMLI DERS. İ N S A N I N 1.MESLEĞİNİ, 2.ÖZEL HAYATINI 3.AİLESİNE SAĞLAYACAĞI İMKANLARI 4.TOPLUMDAKİ YERİNİ B ELİRLER.
Düzenli uyku ile gelen başarI
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
AYAZMA İLKOKULU Rehberlik Servisi
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA. VERİMLİ BİR ÇALIŞMA İÇİN NELER YAPMALIYIZ? Öncelikle çalışma planı yapılmalıdır. Çünkü çalışma planı hangi gün hangi dersi.
Cinsel Uyum Sorunları Cinsel Kimlik; Bireyin kendi bedeni ve benliğini belli bir eşeylik içinde algılayışı, kabullenişidir. Cinsel Yönelim; Bireyde duygu,
VALİDEBAĞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
DİNLENME VE TOPARLANMA
Otizm, Otizmli Çocuklarda Davranış Problemleri
Yer Değişimi Davranışı Başka Tarafa Yönlendirme Davranışı.
DAVRANIŞ VE DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
PULMONER REHABİLİTASYON
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Dr. Hikmet YILMAZ CBU Nöroloji AD, Manisa MSLT. MSLT (Çoklu uyku latans testi) Uyku apnesi Hareket bozuklukları Sirkadiyan uyku bozuklukları Yetersiz/zayıf.
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Şubesi
ALTINI ISLATMA (Enürezis)
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
Sınav Kaygısı.
STRES YÖNETİMİ
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
UYKU VE RÜYALAR….
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ HAVZA MYO
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Sunum transkripti:

Öğr.Gör. Dr. Songül DOĞANAY UYKU VE DİNLENME Öğr.Gör. Dr. Songül DOĞANAY

İçerik UYKU HİJYENİ UYUYAMAYAN KİŞİLERDE BAKIM UYKU ŞEKLİNDE BOZUKLUKLAR UYKU VE DÖNEMLERİ

UYKU VE DÖNEMLERİ REM (Rapid Eye Movement): REM evresinde bireyde solunum artar, kalp atımı hızlanır, kişi uyandırıldığında rüya gördüğünü söyler. Yetişkinde REM evresi 1 gecelik uykunun %20-25’i kadardır NREM (No Rapid Eye Movemenent):NREM uykusu dört evreden oluşur: Evre 1 : Uyanıklık ile uyku arasındaki geçiş. Evre 2 : Uykuya dalma. Kişi kolayca uyanabilir. Evre 3 : Uykunun derinliği artar. Kişinin uyanması zordur. Evre 4 : Derin uyku hâli. Uyanma zordur. Bedendeki bir takım fizyolojik değişiklikler bu evrede oluşur.

Birey uykuda dört NREM evresi ile REM evresini bir daire şeklinde geçirir. Örneğin uyku esnasında dört veya beş REM evresi geçirilir. Uyku süresi kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber uzmanlara göre, yetişkinlerde 8-10 saat, yaşlılarda 5-6 saat, çocuklarda 14 saat, bebeklerde ise 20 saate kadar uzar.

Uyuyamayan Kişilerde Bakım Uykunun nitelik ve niceliğini etkileyen bir çok faktör vardır bunlar; hastalık, çevre, yorgunluk, ruhsal gerginlik, ilaçlar, alkol, uyarıcılar ve beslenmedir. Uykusuzluğun nedeni araştırılmalı ve sorun çözümlenmelidir.

Hastanın Dinlenmesini ve Uykusunu Sağlamakta Dikkat Edilecek Noktalar Bireyin uyumasını kolaylaştırıcı geçmişteki faaliyetleri araştırılmalıdır. Uykuyu engelleyen ağrı, gerginlik, endişe, baskı gibi nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Uyku için fiziksel ortam hazırlanmalıdır (oda havalandırılmalı, oda ısısı ayarlanmalı, gürültü ve ışık olmamalıdır). Hastanın pozisyonu ve yatağı rahat olmalıdır. Çarşafları temiz olmalıdır. Düzenli uyku için uygun yatma zamanı seçilmelidir. Hastalar, geceleri rahat uyuyabilmeleri için uygun ortam sağlanmalıdır.

Yeterli uyku süresinden önce ve uyuyan kişiye bakarak göz hareketlerinden REM evresinde ise uyandırılmamalıdır. Hasta yatmadan önce uykuya hazırlanmalıdır (kitap okumak, televizyon izlemek, ılık duş almak, masaj, ılık bir bardak süt içmek gibi...). Gerekmedikçe hasta uyandırılıp ilâç verme işlemleri yapılmamalıdır. Bütün bunlarla uykusuzluğu devam ediyorsa, hekim önerisi ile yatmadan önce trankilizan ilaçlar (tranquillizer) alınabilir. Bu ilâçların hastada alışkanlık yapabileceği unutulmamalıdır. Hasta ve ailesine uykunun önemi hakkında eğitim yapılmalıdır.

Uyku Şeklinde Bozukluklar Dissomnia; Uykunun miktarı, niceliği ve zamanlamasında bozukluk olmasıdır. İki şekilde olur: İnsomnia (Uykusuzluk) Hipersomnia (Aşırı Uyku) Narkolepsi: Kontrol edilemeyen uyuma isteğidir. Uyku Apnesi: Uyku süresince solunumun, yineleyen nöbetler halinde durmasıdır. Parasomnia: Normal uykuda anormal bir olay belirmesidir. Bu olaylar uykuda korku nöbeti, uyurgezerlik ve yatak ıslatmadır.

Uyku Hijyeni Bireyde belirgin bir ruhsal ya da organik bozukluk olmadığında uyulması gereken ilkeler şunlardır; Hemen ilaca sarılmamak Geceleri herhangi bir nedenle geç yatılsa bile sabahları vaktinde kalkarak günlük yaşama geçmek, gündüz uyumamak. Akşam yemekten sonra alkol, kolalı içkiler, kahve, çay ve sigaradan kaçınmak.

Uyku vaktinden birkaç saat önce egzersiz yapmak, fakat uykudan hemen önce fazla yorucu hareketlerden kaçınmak. Yatak odasını uyku, cinsel ilişki dışında eylemler için kullanmamak. Akşam ağır yiyecekler yememek. Uyumak için kendini zorlamamak ve başka şeyle meşgul olmak Gürültüden uzak durmak. Oda ısısını normal tutmak (aşırı sıcak ya da soğuk olmamalı). Açlık uykuyu engelleyeceğinden aç yatmamak gerekir.