Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA. VERİMLİ BİR ÇALIŞMA İÇİN NELER YAPMALIYIZ? Öncelikle çalışma planı yapılmalıdır. Çünkü çalışma planı hangi gün hangi dersi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA. VERİMLİ BİR ÇALIŞMA İÇİN NELER YAPMALIYIZ? Öncelikle çalışma planı yapılmalıdır. Çünkü çalışma planı hangi gün hangi dersi."— Sunum transkripti:

1 VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA

2 VERİMLİ BİR ÇALIŞMA İÇİN NELER YAPMALIYIZ? Öncelikle çalışma planı yapılmalıdır. Çünkü çalışma planı hangi gün hangi dersi ve konuyu çalışacağınızı gösterir ve sizi zamanınızı boşa harcamaktan kurtarır. Çalışma planını yazıya geçirip her an görebileceğiniz bir yere asın ve gün sonunda bu plana ne kadar uyduğunuzu kontrol edin. Çalışma sürenizi 30-40 dakikalık bir çalışmadan sonra 10 dakika tekrar ve 10 dakika dinlenme şeklinde ayarlayın. Yapı olarak birbirine benzeyen iki dersi arka arkaya çalışmayın. (sağ-sol lob)

3 Öğreneceğiniz konu uzun ise önce konunun bütününü sonra bölümlerini daha sonra tekrar bütününü çalışın. Öğrendiklerinizi tekrar edin. Özellikle sabah kalkınca ve akşam yatmadan önce yapılan tekrarlar bilgilerinizin kalıcılığını sağlar. Çalışma saatlerinizi belirleyin. Öğrenmekte zorlandığınız konuları, dikkatinizi daha fazla toplayabildiğiniz ve kolay öğrenebildiğiniz saatlerde çalışın. Uyku ve beslenme düzeninize dikkat edin.

4 Çalışma Ortamının Düzenlenmesi

5 Çalışma ortamının ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Aşırı sıcak ortam gevşemeye, çok soğuk ortam da gerginliğe neden olur. Çalışmalar mutlaka bir çalışma masasında yapılmalıdır. Dik oturmayı sağlayacak ve yormayacak bir sandalye tercih edilmelidir. Çalışma ortamının aydınlık olması gerekir. Işık direkt olarak gelmelidir. Çalışma ortamı sessiz olmalıdır. Çalışma masasının karşısında dikkati dağıtacak resimler, posterler vb. bulunmamalıdır. Çalışmaya başlamadan önce çalışmanız için gerekli olan araç-gereçler önceden hazırlanmalıdır.

6 Not Tutun Anlatılanlar öğretmenin ağzından çıktığı gibi değil, anlaşıldığı gibi yazılmalıdır. Not tutmak, ders çalışma esnasında size çok fazla zaman kazandıracaktır. Bir konuyu baştan sona okumaktansa, notlarınıza bakarak kısa sürede konunun ana fikrini kavrayabilirsiniz.

7 Tekrar Yaparak Unutmayı Önleyin Öğrenilenler zamanla unutulabilir. Unutmayı önlemenin iki yolu vardır. Bunlardan biri öğrenilen bilgileri yeri geldikçe kullanmak, diğeri de aralıklı olarak tekrar etmektir. Aralıklı olarak yapacakları tekrarlar sayesinde bir taraftan eski öğrendiklerini hatırlarken diğer yandan da sınavlara her an hazır durumda olacaklardır.

8 VERİMLİ ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN NEDENLER Arkadaşlara “hayır!” diyememek Çalışırken hayal kurmak Müzik dinleyerek çalışmak Zamanı kontrol edememek Hatalardan ders almamak Çalışma sırasında sık sık mola vermek Düzenli tekrar yapmamak Sürekli başarısızlıkları düşünmek

9 Öğrenmekte zorlanılan konuları üzerinde durmadan geçmek Çalışırken düzenli dinlenme aralıkları vermemek Konuları tam olarak öğrenmeden geçmek Çalışma ortamının düzensiz olması Çalışmayı tamamlamadan bırakmak Kendine güvenmemek Endişeye kapılmak Programsız çalışmak Yatarak ders çalışmak Televizyon ve bilgisayar

10 Endişeye kapılmak “Arkadaşlarım benden çok çalıştı, ben tam hazırlanamadım.” “Çalışacak bunca konu var, hiç zamanım kalmadı.Mahvoldum.” Bu tür kaygıları her öğrenci zaman zaman yaşar. Bu şekilde olumsuz düşüncelere kapıldığınızda kendinize şu soruları sorun:  Bu düşünceler benim ders çalışmamı kolaylaştırıyor mu?  Bu düşünceler benim başarılı olmamı sağlayacak mı?

11 Bu tür düşüceler, ne konuları anlamanızı kolaylaştırır ne de başarılı olmanızı sağlar. Tam tersine motivasyon ve başarınızı olumsuz yönde etkiler.

12 Çalışmayı ertelemek Sevmediğiniz ya da öğrenmekte zorlandığınız bir konuyu ya da dersi “nasılsa anlamıyorum” düşüncesiyle “sınav zamanı gelsin o zaman hepsine birden çalışırım” bahanesiyle erteleyip altından kalkamayacak hale getirdiğiniz durumlar, başarısızlıktan başka bir sonuç sağlamaz.

13 Çalışırken sık sık ara vermek Çalışmanız sırasında gerekli olabilecek malzemeleri önceden hazırlayın. Böylece çalışmanız ve dikkatiniz gereksiz şekilde bölünmemiş olur. Eve gelen misafirler sizi değil de ailenizi ilgilendiriyorsa hatırlarını sorup izin isteyin. Eve gelen misafir sizinle ilgiliyse görüşmenizi kısa tutmaya çalışın ve ders çalıştığınızı belirtin. Ders çalışma saatleriniz içinde arkadaşlarınızdan gelen tekliflere “hayır” deyin.

14 Televizyon Öğrenmek için gerekli olan düzeyde dikkat ancak bir tek noktada toplanabilir. Bu yüzden insanın hem televizyon seyredip hem de ders çalışması mümkün değildir. Ders çalışmak için programladığınız süre içinde televizyondan kesinlikle uzak durun. Televizyon programlarından mutlaka seyretmek istediğiniz bir program varsa bunu günlük programınızın içine alabilirsiniz. Ancak televizyon ve ders çalışmayı bir araya getirmeyin.

15 Yatarak ders çalışmak Öğrenmenin ilk şartı “uyanıklık” ve “dikkat” tir. Uyku ve uyanıklıktan sorumlu yapılar beyin sapındadır. Kas geriliminin belirli düzeyde olması ve kaslardan bu yapılara mesajları gitmesi uyanıklığı sağlar. Kasların gevşemesi uykuyu meydana getiren hormonların salgılanmasına yol açtığından öğrenmek için gerekli dikkatin ön koşulu olan uyanıklık bozulmuş olur. Oturarak ders çalışmak uyanık olmanızı ve dikkatinizi yoğunlaştırmanızı sağlar.

16 Neler yapmalıyız? Yapmak istediğiniz şeyleri önem sırasına göre düzenleyin ve sizin için en önemli olandan başlayıp sırasıyla yapmaya çalışın. Kesinlikle zorluklardan korkmayın, kaçmayın. Önce size zor gelenleri, daha sonra ise kolayları yapın. Zor olan işlerinizi sonraya bırakırsanız zaman geçtikçe yorulacağınızdan verimli olamazsınız. Günlük yapmanız gereken işlerde kendinize zaman sınırları koyun. Kesinlikle “ben nasılsa başaramam.” gibi olumsuz düşüncelere kapılmayın. Bu tür düşünceler size daima geri adım attırır.

17 KENDİNİZE İNANIN VE GÜVENİN, “BAŞARACAĞIM” DEYİN, BAŞARACAKSINIZ!

18

19

20


"VER İ ML İ DERS ÇALI Ş MA. VERİMLİ BİR ÇALIŞMA İÇİN NELER YAPMALIYIZ? Öncelikle çalışma planı yapılmalıdır. Çünkü çalışma planı hangi gün hangi dersi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları