EEG ve Uyarılmış Potansiyeller

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
Advertisements

EEG’nin Epilepsi Dışı Kullanımı
İleri Sayısal Haberleşme
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
DC-AC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER / İNVERTERLER
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Prof.Dr. Ümmühan İşoğlu-Alkaç
Hazırlayan: fatih demir
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
MÜZİK ALETLERİNDEN ÇIKAN SESLER
TIP ELEKTRONİĞİ Prof. Dr. Tülay YILDIRIM
TIP ELEKTRONİĞİ Genel Tanımlar Biyolojik İşaretler
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
MinDolog Minder Bilişim
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YÜKSEKLİĞİ.
SES ve SESİN ÖZELLİKLERİ
ULTRASONİK İŞLEME YÖNTEMİ
EKT ETKİNLİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Dr. Ayfer Kuzulugil Doç. Dr. Tuğrul Cabıoğlu
EEG Beynimiz çok düşük şiddette sürekli eletkrik akımı üretir ve dalgaları düzenli bir şekilde yayar, EEG bu dalgaları bilgisayar ortamında kaydedilmesi.
ELEKTROENSEFALOGRAM (EEG)
İleri Sayısal Haberleşme
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
Elektroensefalogram (EEG) ve Olaya İlişkin Potansiyeller (OİP):
Hayvan Fizyoloji Laboratuarı
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
Hayvan Fizyoloji Laboratuarı LAB-1 Fizyolojide laboratuarında kullanılan donanımlar ve yazılım ”Don't think you are, know you are.” matrix.
TEMEL HABERLEŞME MATEMATİĞİ
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
Dr. Nilüfer GENÇ ÖZDAMAR
Ön Çalışma Deneyin 2. ve 3. adımında kurulacak ve ölçümü alınacak devreleri simülasyon programında kurarak istenilen ölçümleri program yardımıyla alınız.
Ön Çalışma Genlik değeri +2 V/-2 V arasında değişen 1 ms periyotlu simetrik kare dalganın Ortalama ve efektif değerini hesaplayınız. Ortalama değerin 2.5.
6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Mustafa Z. YILDIZ
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri
ELEKTROENSEFALOGRAFİ (EEG)
Sevda GÜL 1450Y  EEG nedir?  EEG Nasıl Ölçülür?  İ nsan beyninin yaydı ğ ı dalgalar nelerdir?  Epilepsi nedir?  Epilepsi verilenin YSA ile.
Beynin Yapısal Olarak İncelenmesi sBT (Bilgisayarlı Tomografi): X- ışınlarıyla beynin ince kesitleri alınır sMRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme): Beyin.
İnsan beyni günün birinde nasıl çalıştığını anlayabilecek mi?
BMM 311 BİYOMEDİKAL ENSTRüMANTASYON I Öğ. Gör.: ALİ IŞIN
UYKU-UYANIKLIK İŞLERGELERİ-BEYNİN ELEKTRİKSEL ETKİNLİĞİ
Elektromiyogram İşaretlerinin Ölçülmesi
Tıbbi Enstrümantasyon I
Diyot Giriş Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadığımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden.
İşlemsel Yükselticiler
BME 251 Tıbbi Enstrümantasyon II
Biyolojik İşaretlerin Analog ve Dijital İşlenme Yöntemleri
Solunum Sistemi Teşhis Cihazları ve Özellikleri
Elektronörogram (ENG) İşaretlerinin Ölçülmesi
ELEKTRORETİNOGRAM VE ELEKTROOKULOGRAM İŞARETLERİNİN ÖLÇÜLMESİ 7.1
EPİLEPSİ VE TEDAVİ İLKELERİ
Elektroensefalogram (EEG) ve Olaya İlişkin Potansiyeller (OİP):
İKİNCİ DERECE DELTA-SİGMA MODÜLATÖR TASARIMI
BİYOELEKTRİK Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM307-H01
Bölüm 7 Polarografik ve voltametrik yöntemler
Giriş Ölçme Obje sistemi 1
ELEKTROANSEFALOGRAFİNİN (EEG) BİYOFİZİK TEMELLERİ Prof. Dr. Süleyman Daşdağ D.Ü. Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Diyarbakır
ELEKTROENSEFALOGRAM VE UYARILMIŞ POTANSİYEL İŞARETLERİN ÖLÇÜLMESİ
ELEKTRORETİNOGRAM VE ELEKTROOKULOGRAM İŞARETLERİNİN ÖLÇÜLMESİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
EEG TABANLI BEYİN BİLGİSAYAR ARAYÜZLERİ
Beyin Bilgisayar Arayüzü İçin Zihinsel Durum Tahminleri
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

EEG ve Uyarılmış Potansiyeller Tıp Elektroniği Yrd. Doç. Dr. Mustafa Z. YILDIZ mustafayildiz@sakarya.edu.tr

EEG: Elektro ensefalo gram :ensefa  beyin Beynin sinirsel faaliyeti sonucu elde edilen biyoelektrik işaretlere Elektroensefalogram (EEG) …. Bazı elektrik kökenli biyolojik işaretler

Tarihsel Gelişim R.Caton. Hayvan Deneyleri, 1875. H. Berger. İnsanda EEG, 1929. Berger, 1930'da Elektroensefalogram (EEG) adıverilen bu dalgaların gözün açılıp kapanmasıyla değiştiğini gösterdi.

1958'de Clark, averaj bilgisayarı ve korelasyon… ….. .. . 1934'de Adrian ve Matthews, elektrodlarla alınan EEG işaretlerini kuvvetlendirip kaydedilmesini sağladılar. P.A. Davis, 1939'da, uyanık bir insanın EEG'sinde, sese karşı uyarılan yanıtların (EP) olduğunu buldu. H.A. Davis ve arkadaşları, aynı olayın uyuyan insanda da meydana geldiğini aynı yıl gösterdiler. 1958'de Clark, averaj bilgisayarı ve korelasyon… ….. .. . Professor ED Adrian OM, FRS (later Lord Adrian). 

EEG

EEG’nin kullanım alanları… Nöroloji: EMG, ekokardiogram ve nörolojik kontroller ile birlikte hastanın beyin patolojisinin belirlenmesinde, Beyin Cerrahisi ("Neurosurgery"): Beyinden ameliyatla çıkartılacak tümör gibi anormal patolojik dokuların yerinin belirlenmesinde, Anestezi: Anestesi altındaki hastanın anestezi seviyesinin belirlenmesinde, Pediatri: Ortalaması alınmış uyarılmış potansiyeller ("Averaged evoked potentials") gibi diğer test yöntemleriyle birlikte, yeni doğmuş çocukların duyma ve görme problemlerinin belirlenmesinde, Psikiyatri: Zihinsel bir bozukluğun daha kesin bir şekilde belirlenmesi amacıyla, organik bir beyin hastalığının var olup olmadığının belirlenmesinde kullanılmaktadır. Haritalama (Brain Mapping): Bölgesel aktiviler…

Alfa Dalgaları 8-13 Hz arasındaki beyin dalgalandır. Uyanık, normal ve sakin kimselerde görülür. Yoğun şekilde oksipital bölgede ortaya çıkar, genlikleri 50 uV kadardır. Uyku durumunda yok olurlar. Uyanık kişi dikkatini özel bir faaliyete yöneltirse a dalgalan yerine, daha yüksek frekanslı, fakat düşük genlikli EEG işaretleri (P dalgalan) meydana gelir.

Beta Dalgaları Frekanstan 12 Hz'in üzerindeki beyin dalgalarıdır. 25 Hz'e ve nadir hallerde de 50 Hz'e kadar uzanırlar. Merkezi sinir sisteminin kuvvetli aktivasyonunda veya gerginlik hallerinde ortaya çıkar.

Teta Dalgaları 4-7 Hz arasındaki dalgalardır, özellikle, çocuklarda parietal ve temporal bölgelerde ortaya çıkarlar. Yetişkinlerde de, emasyonel gerginlik,düş kırıklığıdurumlarında ortaya çıkarlar. Genlikleri, 100 uV (p-p)'den küçüktür.

Delta Dalgaları 3.5 Hz'in altındaki beyin dalgalandır. Bazı durumlarda 1 Hz'in altına da düşer. Süt çocuklarında ve ağır organik beyin hastalıklarında görülür. Genlikleri, 100 uV (p-p)'den küçüktür.

Gamma Dalgaları Genlikleri, 2 uV (p-p)'den daha küçüktür. Kafanın merkezinde, genlikleri daha büyüktür. Uykunun karakteristik belirtisini taşırlar.

Epileptik Dalgalar

Beyin Anatomisi

EEG Ölçüm Sistemi «n» kanallı bir EEG ölçüm sisteminin blok diyagramı (İTÜ-E.Yazgan)

EEG çıkıştan, bir A/D yardımıyla digital analizöre (bilgisayar) ve kaydedilmek üzere digital magnetik teybe yerilir. (eski sistemler…..) EEG işaretlerinin genlikleri uV'lar mertebesinde olduğundan, ön kuvvetlendirici olarak diferansiyel kuvvetlendirici kullanmak gerekmektedir. Bu kuvvetlendiricilerin kazançları yüksek, gürültüleri düşük, ortak moddaki işareti reddetme oranları yüksek olmak zorundadır (örneğin >100 dB). Ayrıca, giriş empedansları yüksek (1MOhm'un üzerinde) ve DC kaymalarıda düşük olmalıdır.

10-20 Elektrot Sistemi Bunlar, uygun bir iletken krem yardımıyla deriye temas ettirilirler, önce, elektrod temas direnci 10 kOhm'un altında olacak şekilde temas bölgeleri temizlenir. Elektrodların bağlantısında, milletlerarası standartlar kullanılır. En çok kullanılanı 10-20 EEG elektrod sistemidir.

Elektrotların Bağlantı Şekillerine Göre Ölçüm Sistemleri A)Unipolar B)Ortalama …(average)

Bipolar bağlantı

EEG işaretlerindeki ana bileşenin frekansı yaşla birlikte artar, genlikleri ise azalır. Bir çocuğun EEG'sinin genliği büyük, frekansı düşüktür. Yetişkinlerde genlik düşer, frekans artar. Şuur durumu da, EEG üzerinde etkilidir. Uykudaki yetişkinde EEG'nin genliği artar, frekansı ise azalır.

Uyku ve EEG

Yaş Durumu ve EEG

EEG Sinyal Analizi Bir EEG incelenmesinin yapılabilmesi için çok sayıda dataya gereksinim vardır, örneğin, verilerin 16 kanal üzerinden bir buçuk saat gibi uzun bir süre alınması gereklidir. Teşhis amacıyla yararlı olabilecek bilgi, bu kanalların herhangi bir tanesinde, bir saniyenin küçük bir kesrinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle, EEG dalgalarının incelenmesi uzun zamanı gerekli kılan bir işlemdir, dolayısıyla değerlendirmeyi basitleştirmek amacıyla, veri azaltılmasında otomatik yöntemlerin geliştirilmesiyle ilgili yoğun çalışmalar yapılmıştır.

EEG Spektral Yoğunluğunun Fourier Analizi Yardımıyla Belirlenmesi

EEG Zaman-Frekans Analizi

Beyin-Bilgisayar Arayüzü

EEG Elektrotları