Konuşmaya yakın söyleyişle samimi bir yazı türüdür

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
Advertisements

PARAGRAF.
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
EDEBİYAT BİLGİSİ Edebi türler 2 grupta incelenir A)Düz yazı B)Şiir
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
YAZILI ANLATIM ÜRÜNLERİ
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
Günlük Betsi Levi 11-c.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
ANI Öykü Özfırat 11D.
Öykü ( Hikaye ).
ROMAN Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan edebî türlere Roman denir. Diğer türlerden ayrılan en önemli özelliği, uzunluğudur.
KEREM GUVENTURK CAN DIVITOGLU 11/C
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
Hazırlayan: Ali Akpınar
MASAL.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
GARİP AKIMI (I. YENİ).
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
YAZI TÜRLERİ.
AYŞENUR BAŞTÜRK Türkçe Öğretmenliği
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
YAZI TÜRLERİ.
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
HATİCE TUNCER Eğitsel İçerikli Siteler.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
YAZIM KURALLARI.
NAMIK KEMAL.
ÖĞRETİCİ YAZILAR 1-MAKALE 2-FIKRA 3-RÖPORTAJ 4-ELEŞTİRİ 5-GÜNLÜK
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
Garip Akımı Birinci Yeniciler
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
ANLATIMA HAZIRLIK.
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
YAZI TÜRLERİ.
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
TÜRKÇE DERSİ İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar
Düşünceyi Geliştirme Yolları
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
Makale ve Deneme Makale nedir? Deneme nedir? Makale ve deneme arasındaki farklar nelerdir?
İBRAHİM ŞİNASİ.
Ad-Münevver Soy Ad-Topaloğlu No-3412 Sınıf-9/M Ders-Türk Dil Ve Edebiyatı Konu-Makale Öğretmen-Okşan Kaynak-İnternet.
SOHBET (SÖYLEŞİ) Bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi içten bir hava içinde yazdığı yazılara.
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Alt Başlık. ELEŞTİRİ NEDİR?  Şiir, tiyatro, hikâye, roman, resim, heykel, film gibi bir sanat veya düşünce eserinin, zayıf ve güçlü yönleri göz önünde.
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sohbet (Söyleşi).
Sunum transkripti:

Konuşmaya yakın söyleyişle samimi bir yazı türüdür Konuşmaya yakın söyleyişle samimi bir yazı türüdür. Düşünceler ayrıntılara inilmeden, bir konuşma havası içinde okuyucuyu sıkmadan anlatılır. Hemen her konu bu yazılarda işlenebilir. Yukarıda sözü edilen yazı türü aşağıdakilerden hangisidir? A) MAKALE B) ANI C) GÜNLÜK D) SÖYLEŞİ

Cevap: SÖYLEŞİ

Yazarın herhangi bir konuda okuyucuya bilgi vermek amacıyla yazdığı yazılardır. Bir gerçeği savunan yazar, ileri sürdüğü düşünceleri kanıtlamaya çalışır. Geniş bir bilgi birikimi olması gereken yazar alanının uzmanıdır. Bu parçada hangi yazı türü hakkında bilgi verilmektedir? A) DENEME B) MAKALE C) ANI D) FIKRA

Cevap:MAKALE

Güzel bir çam ormanındayız Güzel bir çam ormanındayız. Buraya, bu yüksekliğe çıkıncaya kadar rastladığımız ilk orman.onun için burada kısa da olsa eğleşmeye değer. Otomobilden çıkar çıkmaz, hoş reçine kokulu bir hava teneffüs etmeye başlayınca , kaç saatten beri kokladığımız benzin kokusunun verdiği ağırlıktan kurtuluvermiş gibi oluyoruz. Hepimiz dağılıyoruz. Hepimiz ağaçlara, muhteşem çamlara hayranız. Paragraf aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir? A) FIKRA B) MAKALE C) DENEME D) GEZİ YAZISI

Cevap: GEZİ YAZISI

Deneylere başladı. Başlangıçta kesin bir sonuç alamadı Deneylere başladı. Başlangıçta kesin bir sonuç alamadı. Ama Pasteur, cesaretini kaybetmedi. Her başarısızlıktan sonra yeni baştan işe koyuluyor, yepyeni bir inanç ve güçle savaşa giriyordu. Uzun ve çok yorucu araştırmalardan sonra kuduz mikrobunun, köpeğin beyninde ve omuriliğinde yerleştiğini belirledi. İş bu mikrobu ortadan kaldırmaya gelmişti. Paragraf aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir? A) ROMAN B) ÖYKÜ C) BİYOGRAFİ D) ANI

Cevap: BİYOGRAFİ

Düşünüyorum da , şu dünyadan kitaplar yok oluverse, yaşamak ne kadar güçleşir,Çekilmez bir ağırlık olur. Romancı veya şair için yazmak nasıl bir dayanılmaz bir ihtiyaçsa, okuyucu için de yazılanları okumak öyledir. En kötümser zamanlarımızda yardıma onlar koşar. Paragraf aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir? A) DENEME B) MAKALE C) FIKRA D) ANI

Cevap: DENEME

Aşağıdaki türlerden hangisi farklı biçimde yazılmaktadır Aşağıdaki türlerden hangisi farklı biçimde yazılmaktadır? A) öykü B) masal C) roman D) şiir

Cevap: şiir

Aşağıdakilerden hangisi öykünün özelliklerinden değildir Aşağıdakilerden hangisi öykünün özelliklerinden değildir? A) Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olayları anlatır. B) Planı romana benzer. C) Kişilerin hayatları ayrıntılı biçimde izlenir D) Olay genellikle kısa, kişi sayısı azdır.

Cevap: Kişilerin hayatları ayrıntılı biçimde izlenir

Aşağıdakilerden hangisi sözlü edebiyat ürünlerinden biri değildir Aşağıdakilerden hangisi sözlü edebiyat ürünlerinden biri değildir? A) ROMAN B) BİLMECE C) TEKERLEME D) MASAL

Cevap: ROMAN

Kahramanları hayvanlar ya da cansız varlıklar olan, insanlara ders verme amacı güden manzum veya düz yazılara ne ad verilir? A) MASAL B) FABL C) ŞİİR D) ÖYKÜ

Cevap: FABL

Bir düşünceyi açıklamak, kanıtlamak ya da bir konuda bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara ne ad verilir? A) FIKRA B) ELEŞTİRİ C) MAKALE D) RÖPORTAJ

Cevap: MAKALE

Yaşar Kemal’in romancılığında yeni bir dönemi başlatan “Dağın Öte Yüzü “ üçlüsü, İnce Memed’den çok farklı bir roman anlayışıyla yazılmıştır. İnce Memed ile Yaşar Kemal klasik romanın anlatım yöntemine bağlı kalmıştı. “Dağın Öte Yüzü “nde ise modern roman anlayışının etkili olduğu, kurguda ve anlatımda yeni tekniklerin denendiği görülür. Bu parça edebiyat türlerinden hangisine en yakındır? A) ELEŞTİRİ B) MAKALE C) RÖPORTAJ D) GEZİ YAZISI

Cevap: ELEŞTİRİ

Eleştiri türüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır Eleştiri türüyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Sanat yapıtlarının yalnızca başarısız yanlarını belirtir. B) Bir yazarın bütün yapıtları ele alınabilir. C) Sanat yapıtı tanıtılır, özellikler açıklanır. D) Edebiyat yapıtlarını inceleme sanatıdır.

Cevap: Sanat yapıtlarının yalnızca başarısız yanlarını belirtir.

Aşağıdakilerden hangisi makale türünün özelliklerinden biri değildir Aşağıdakilerden hangisi makale türünün özelliklerinden biri değildir? A) Bir konuda bilgilendirmeyi amaçlaması B) Bir düşünceyi destekleyip kanıtlaması C) Gerçekçi ve inandırıcı anlatımı olması D) Güncel konularda kişisel görüşleri içermesi

Cevap: Güncel konularda kişisel görüşleri içermesi

Aşağıdakilerden hangisi fikir yazısı değildir Aşağıdakilerden hangisi fikir yazısı değildir? A) MAKALE B) BİYOGRAFİ C) ROMAN D) FIKRA

Cevap: BİYOGRAFİ

“… yazarı, yazılanlarda okuyucusunu karşısına değil yanına alan, bir dostmuş gibi samimi olup her çeşit konuyu birlikte araştıran kişidir.” Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdaki terimlerden hangisinin getirilmesi uygundur? A) MAKALE B) DENEME C) ROMAN D) FIKRA

Cevap: DENEME

Aşağıdaki edebi türlerin hangisinde duygu ve hayal unsurlarına yer verilmez? A) MAKALE B) TİYATRO C) ŞİİR D) MEKTUP

Cevap: MAKALE

Mehmet Ali yokuştan indi, dereyi geçti, tarlaların içinden yürüyerek şoseye doğru ilerliyor. Dört arkadaştılar. Bir daha dönüp arkalarına bakmıyorlar. Belki de bakmayı erlik saymıyorlar. Bunlar belki yarınki Türk zaferinin isimsiz kahramanları olacaklar. Paragrafın alındığı yazı türü aşağıdakilerden hangisidir? A) ROMAN B) GEZİ YAZISI C) ELEŞTİRİ D) TİYATRO

Cevap: ROMAN

Kuşlar o saatlerde neden telaşlıdırlar, pek bilemezsiniz; ama tabiat yavaş yavaş durulur, etrafla beraber insanın ruhuna da bir sessizlik çöker. Sonra gece, o uçsuz bucaksız gece kendi hayatını sürdürmeye başlar. Yukarıdaki parçada olduğu gibi yazarın herhangi bir konu seçip okuyucu ile konuşur gibi bir tarzda yazdığı yazılara ne ad verilir? A) ANI B) GÜNLÜK C) SÖYLEŞİ D) FIKRA

Cevap: SÖYLEŞİ

Dümen saplarını tutmaktan hem benim hem de İzzet’in avuçları kanıyordu Dümen saplarını tutmaktan hem benim hem de İzzet’in avuçları kanıyordu. Dizlerimizin derileri yüzülmüştü. Benim sinirlerim tuttu. Kendi durumumu görmeden Kara İzzet’in durumuna katıla katıla gülüyordum. Kahkahalardan avuçlarım kadar karnım da ağrıyordu. Parçada aşağıdaki yazı türlerinden hangisinden alınmış olabilir? A) GÜNLÜK B) TİYATRO C) ANI D) ÖYKÜ

Cevap: ÖYKÜ

Aşağıdakilerin hangisinde bilgi yanlışı vardır Aşağıdakilerin hangisinde bilgi yanlışı vardır? A) Makale yazarının, yazı yazdığı konuyu çok iyi bilmesi gerekir. B) Denemede yazar senli benli bir anlatım yolunu tercih eder. C) Fıkra yazarı ileri sürdüklerini kanıtlama yoluna gider. D) Trajedide acı ve üzüntü veren olaylar seyircinin gözü önünde canlandırılmaz.

Cevap: Fıkra yazarı ileri sürdüklerini kanıtlama yoluna gider.

Günlük olayları, ülke sorunlarını ya da herhangi bir konuyu, belli bir görüş açısından ele alan dergi ve gazete yazılarıdır. Yazar derine inmeden , kanıtlamaya girmeden gerçek bildiklerine dokunup geçer. Bu yazılardan çekici bir üslupla yazılması, geniş kitlelere seslenmesi ve içtenlikli olması gerekir. Burada sözü edilen yazı türü aşağıdakilerden hangisidir? A) SÖYLEŞİ B) MAKALE C) FIKRA D) DENEME

Cevap: FIKRA