ZAMAN YÖNETİMİ-2 Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN. Zaman Yönetimi Süreci 1-Zaman kullanım analizi: Amaç, zamanın nereye harcandığını belirlemektir. Bireyler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Advertisements

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
YRD.DOÇ.DR. VOLKAN UNUTMAZ 1 SPOR YÖNETİMİ -I. Yönetim Örgüt İki veya daha fazla bireyin amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek işbirliği yaptıkları.
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Dijitalleştirmenin Planlanması ve Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede 3 unsur önemlidir.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
Yönetim ve Organizasyon Yrd.Doç. Dr. Özlem BALABAN İşletme Fakültesi B.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
DERSLERE NASIL ÇALIŞMALISINIZ? NASIL BAŞARILI OLURSUNUZ?
DESTEK EĞİTİM ODASI.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
O R T L G İ M A A Ve Problem çözme.
Program Tasarım Modelleri
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLUR? EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
YOZGAT TAPU VE KADASTRO XXII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Takım Lideri : Elvan SİVAS Takım Raportörü : İsmail AKSOY Takım Üyeleri :Seval ŞAHİNER Onur EREN Hakan.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan İdari Personel Anket SONUÇLARI.
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Öğretimin Uyarlanması
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
NOT VERME VE MEZUNİYET.
DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş)
ÜRETİM YÖNETİMİ.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU İklim ÖZ.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eğitim-Öğretim İzleme, Değerlendirme Sistemi
DERS NASIL ÇALIŞILIR PINAR HIZLI Psikolojik Danışman.
Verimli Ders Çalışma Seminerine Hoş Geldiniz
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Hazırlık Sınıfı Hazırlık Sınıfı 1. Kurs Olarak Uygulama
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Kent Planlarının Nitelikleri ve İlkeleri
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Planlama Fonksiyonu.
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Rastgele Nesneler Dersi
Gelişim ve Temel Kavramlar
Sınıfın İlişki Düzeni.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Geliştirme Genel Müdürlüğü
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

ZAMAN YÖNETİMİ-2 Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN

Zaman Yönetimi Süreci 1-Zaman kullanım analizi: Amaç, zamanın nereye harcandığını belirlemektir. Bireyler ancak gerçekte zamanlarını nereye ve nasıl harcadıklarını ortaya çıkarmaları ile zamanı etkin olarak yönetebilirler. 2-Zaman sorunlarını tanımlama: Kişi kendi kişisel zaman kullanım biçimlerini analiz etmeli, zaman tuzaklarını ve bunlardan dolayı ortaya çıkan problemleri tespit ederek bu problemleri çözmelidir. 3- Kendini tanımlama: Birey kendini değerlendirmeli, zaman kaybı olabilecek davranışlardan sakınmalıdır. Yapılan işlerde nasıl zaman kazanımları elde edileceğini ve bu zaman kazanımlarının ne şekilde kullanılacağını belirleme yönünden bireyin kendi kendini değerlendirme çalışmalarını sık sık yapması gerekmektedir. 4- Amaçları ve öncelikleri tanımlama: Bu aşamada amaçlar belirlendikten sonra etkili zaman yönetimi yönünden öncelik sıralamasına konulmalıdır. Öncelik, amaca ulaşmak için en önce ve en önemli yapılması gereken olgudur.

Zaman Yönetimi Süreci -2 5-Program hedeflerini uygulama planlarına aktarma: Faaliyetlere bir yön vermek ve kesinlik kazandırmak amacıyla çabaların belirlenen hedeflere ulaşmak adına planlanması gerekmektedir. Bu noktada temel bir faaliyet planının hazırlanması zorunludur ve uzun vadeli bir plan özeliğindedir. Temel faaliyet planından hareketle geliştirilen kısa dönemli plan ve programlar amaçlara etkin bir şekilde ulaşmada önemli rol oynamaktadır. 6-Günlük programlar ve rehberler hazırlama: Bu plan ve programlar haftalık planlar ve haftalık plandan hareketle günlük faaliyetlerin planlanmasını içerir. 7- Zaman yönetimi tekniklerini geliştirme: Zaman kaybına yol açan durumlar belirlenir ve bu durumlar ortadan kaldırılmaya çalışılır 8-Sürecin izlenmesi ve yeniden analiz: Bu aşamada zaman yönetimi programı, hem uygulama sırasında hem de uygulamadan sonra, takip edilerek, istenilen değişikliklerin gerçekleştirilmesine çalışılmaktadır.

Kişisel zaman planı ⁻ Ev – Aile: Eve, eşe ve çocuklara günlük – haftalık – aylık – yıllık bazda vakit ayrılmalı. ⁻ İş: İş, olağanüstü durumlar haricinde, mesai saatleri içerisinde tamamlanmalı. ⁻ Sosyal Faaliyetler: Akraba ve dost ziyaretleri, dernek-vakıf faaliyetlerine haftalık – aylık – yıllık bazda vakit ayrılmalı. ⁻ İç Huzur: İç huzuru sağlamaya yönelik faaliyetlere her gün düzenli vakit ayrılmalı. ⁻ Kişisel Gelişim: Kişisel gelişim faaliyetlerine her gün en az 1 saat vakit ayrılmalı. ⁻ Kişisel Bakım: Spor, bedeni bakım vb. etkinliklere günlük-haftalık bazda vakit ayrılmalı. ⁻ Dinlenme, Uyku: Dinlenme, yapılan işin hacmine ve stresine paralel olmalı; uyku yorgunluk durumuna paralel olmalı. ⁻ Eğlence: TV, sinema, müzik, tatil vb. etkinliklere günlük – haftalık – aylık – yıllık bazda vakit ayrılmalı.

Zaman Tuzakları Sosyal ilişkiler, kişisel ve kültürel özelliklerden kaynaklanan ve zaman kayıplarına yol açan veya zamanı kötü kullanmamıza sebep olan faktörlere zaman tuzakları denir. Zamanımızı etkin kullanmamızı engelleyen zaman tuzakları bireysel ve örgütsel bazlı olabilir.

Birey bazlı zaman tuzakları ⁻ Plansızlık ⁻ Unutkanlık ⁻ Öncelikleri belirleyememek ve sıralayamamak ⁻ Yetki vermemek ⁻ Ertelemek ⁻ Açık kapı politikası, ziyaretçilere ‘Hayır’ diyememek ⁻ Gündemsiz ve verimsiz toplantılar ⁻ Dağınık büro ve masa düzeni ⁻ Rutin ve gereksiz işler ⁻ Gereksiz telefonlar ⁻ Mesleki eğitim çalışmalarına yeterince zaman ayırmama ⁻ Astlara yeteri kadar güvenmeme ⁻ Devredilen işleri ayrıntılı olarak denetleme ⁻ Başkalarının özel işlerine zaman ayırma ⁻ Kişinin yaptığı işten tatmin olmaması.

Organizasyon bazlı zaman tuzakları ⁻ Örgütün amaçlarının açık ve net olmaması, ⁻ Yapılacak işlerin belirli bir sırayı takip etmemesi, ⁻ Öngörü tekniğinin kullanılmaması, ⁻ Planlamaya önem verilmemesi, ⁻ Yöneticilerin astlarına güvenmemesi, ⁻ Karar vermek için yeterli verinin bulunmaması, ⁻ Çalışanlar arasında işbirliğinin zayıf olması, ⁻ Emir-komuta zincirinin işlememesi, ⁻ Çalışanların nitelik ve niceliğine önem verilmemesi, ⁻ İş ve görev tanımlarının yapılmaması, ⁻ Örgüt içinde gruplaşmalar ve çatışmaların varlığı.

Zamanı Verimli Kullanmak İçin ⁻ Yanımızdan not defteri, kalemi eksik etmeyelim veya cep telefonunu not tutmak için aktif bir şekilde kullanalım, ⁻ Aklımıza gelen düşünce, konu, teklif, şikayet vb. hususları derhal not edelim. ⁻ Masamızı ve bilgisayarımızı mümkün olduğu ölçüde düzenli ve sistematik tutalım. ⁻ Mesaiyi tamamlamadan önce, bir sonraki günün programını yapalım. ⁻ Günlük planın yanı sıra haftalık plan da yapalım. Böylece, hafta başlarında isteksizlikten kurtulmuş oluruz. ⁻ İşlerimize mutlaka bir “zaman sınırı” koyalım. ⁻ Önünüze gelen bir evrakı hemen okuyalım. Önem durumunu belirleyelim Buna göre sıraya koyalım. İlgisiz ise, hemen ilgili yere gönderelim.