Atom altı taneciklerin izlerini görünür hale getirebilir miyiz?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Advertisements

Atomu oluşturan parçacıklar proton,nötron ve elektronlardır
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Hazırlayan:Selma Kayaköy
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere saf madde denir.
IŞIK Karanlıkta cisimleri göremeyiz.Uzayda ve
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
ATOM TEORİLERİ.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MADDE VE ATOM.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MADDENİN YAPISI VE ATOM
ATOMUN YAPISI.
Bu modülle bulutların oluşumu ve bulut çeşitlerini öğreneceksin.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
MADDE VE ISI.
A.Ç PROTON : Çekirdeğin içinde bulunur ve pozitif ( + ) yüklüdür. NÖTRON : Çekirdeğin içinde bulunur ve yüksüzdür. ( 0 ) ELEKTRON : Çekirdeğin.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
KIMYA.
KİMYASAL BAĞLAR
ATOMUN YAPISI.
HATİCE AKKOYUNLU. Katılarda atomlar arası kuvvetler, atomları üç boyutlu bir sırada veya örgü yapısında düzenler. Bunun bir sonucu olarak; katılar hem.
ATOMUN YAPISI.
Madde atom element bileşik
ATOMUN YAPISI.
STATİK (DURGUN) ELEKTRİK A. ATOMUN YAPISI VE ELEKTRİK YÜKLERİ
Atatürk Üniversitesi Kazımkarabekir Eğitim Fakültesi Kimya Eğitim Ana Bilim Dalı.
Atomun Yapısı.
Atomun Yapısı ATOM MODELLERİ.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI 7. SINIF KONULARI
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE MADDENİN HALLERİNİN TANECİKLİ YAPISI.
ATOM VE YAPISI. Etrafımızdaki bütün maddeler atomlardan oluşmuştur. Atom sözcüğünün ilk ortaya çıkışı yüzyıllar öncesine uzanmaktadır. Democritus adlı.
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
DALTON ATOM MODELİ(KÜRE MODELİ) Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. Atomlar parçalanamaz. Atomları içi dolu bir küreye benzetmiştir. Aynı elemente ait.
DURGUN ELEKTR İ K. Cisimleri Dokunarak/Dokunmadan Elektrikleyelim Cisimleri Dokunarak/Dokunmadan Elektrikleyelim Atomda proton ve nötrondan oluşan bir.
Atom ve yapısını inceleyelim
KİMYA Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi M. Utkucan isenlik.
Maddenin Halleri.
Atom Modelleri ve Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ATOMUN YAPISI.
ATOM VE YAPISI.
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

Atom altı taneciklerin izlerini görünür hale getirebilir miyiz? Bulut odası oluşturarak, atom altı taneciklerin izlerini görünür hale getirebiliriz.

Karanlık bir ortama ihtiyacımız var. Wilson sis odası, yüklü taneciklerin izlerini görünür hale getiren bir aygıttır. Karanlık bir ortama ihtiyacımız var. Çok çabuk bulut oluşumu sağlamak için isopropil alkolü cam bir akvaryum içindeki keçeye döküyoruz. Akvaryumu ters çevirip altına metal ve onun altına da kuru buz koyuyoruz. Bulut oluştuktan sonra da taneciklerin izlerini görebilmek için fener kullanıyoruz. İzlerin şekillerine bakarak tanecikleri tespit ediyoruz.

KULLANILAN MATERYALLER BULUT ODASI KULLANILAN MATERYALLER Cam Akvaryum, Metal Levha Keçe İsopropil Alkol Kuru Buz (-78 C0 Katı Karbondioksit) Eldiven ve Gözlük Fener

Sonuç olarak; atom altı taneciklerin, bulut içerinde bıraktıkları izleri gözlemle imkanı bulduk. Hiç sapmadan yollarına devam eden tanecikler: MÜYONLAR (Yüksüz atom altı tanecikler) Yollarını değiştiren ince tanecikler: ELEKTRONLAR (Eksi “-” yüklü tanecikler) Kalın burgular oluşturan tanecikler: PROTONLAR ( Artı “+” yüklü Helyum çekirdekleri)

Bu proje sayesinde atom altındaki taneciklerin bıraktıkları izlerden, onların nasıl davrandığını gördük. Gözle göremediğimiz atom altı dünyasını, bıraktıkları izlerden de olsa görme imkanı bulduk. Bu şekilde Fen dersleri daha anlaşılır olmasını sağladık.