ERTUĞRUL EKŞİ 120106201033 MUHAMMET SAİT KARMA 120106201062.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
25 Mart 2006 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Advertisements

LPG SİSTEMİNE AİT PARÇALARIN ARAÇ ÜZERİNDEKİ YERLERİ
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
YEŞİL ENERJİ ÇİFTLİKLERİ
Atmosferik Kirleticiler
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Yakıtlar ve Yanma 7.Hafta
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
DOĞALGAZ TESİSATLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ EKONOMİSİ
YAKITLAR VE YANMA GAZLAR
SOBA VE TÜPGAZ (LPG) ZEHİRLENMELERİ
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Taşıtlarda Enerji Verimliliği -
BİYOKÜTLE.
Atmosferik Kirleticiler
Rüzgar Enerjisi Çevre ve Toplum Prof. Dr. Orhan Kural
Atmosferik Kirleticiler
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER Burak Turcan Bedirhan Erken
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
KÜLTÜR VE EDEBİYAT KULÜBÜ
NÜKLEER ENERJİ.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER
YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur.
KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
ME 199 ENGINE COURSE Asist. Prof. Dr. Fuat YILMAZ
ISI VE SICAKLIK.
Sıralı Gaz Enjeksiyon Sistemiyle Gaz Yakıt Kullanımına Dönüştürülmüş
Yakıtlar ve Yanma 10.Hafta
Faaliyete Başlama Kasım 2005 Sermayesinin Tamamı Ödenmiş Bir Kuruluş Şirket Genel Merkezi ABD, Florida, Orlando Mülkiyeti Web Temeline Dayalı (Back Office.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ISI VE SICAKLIK.
PETROL NASIL OLUŞUR ?.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Bitkisel kaynaklardan yakıt üretimi
PETROL NASIL OLUŞUR.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
Sensörler - Algılayıcılar
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL. Yakıtlar Günlük hayatımızda ve sanayide enerji; mekanik iş, ısı ve aydınlatma şeklinde kullanılmaktadır. Bu üç enerji şekline.
HIBRIT ARAÇLAR Hazırlayanlar: Hasan Timur Mustafa Han
LPG Nedir ? Neden LPG ? Otomotiv Sektöründe LPG Araçlarda LPG Sistemi Nasıl Çalışır ? Dünya’ da LPG Kullanımı.
ALTERNATİF VE GELENEKSEL YAKITLARIN KARŞILAŞTIRILMASI
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
MOTOR BİLGİSİ Kemal Nurkan NUR
1868 yılında Jamsetji Tata tarafından Mumbai’de kurulan Tata Grubun yönetim kurulu başkanlığını 1992 yılından bu yana Ratan Tata yürütmektedir.Firma.
TATA MOTORS.
BİYODİZEL Biyodizel, mikrobiyel, bitkisel veya hayvansal yağların uzun zincirli yağ asitlerinin metil esterlerinden oluşturulan ve “B100” şeklinde formüle.
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
HAZIRLAYAN: TEVFİK TOLGA SEVİM
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
Alkanlar ve Alkenler.
ARAÇ LPG DÖNÜŞÜMÜ Yasin MARABA
İçten Yanmalı Motorlar (Internal Combustion Engines) Motor Sistemleri
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
BİYODİZEL SUNU Bilal ENÜŞTEKİN Harran Üniversitesi
 Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır.
YAKIT HÜCRESİ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
HAZIRLAYANLAR: MELİS ŞAKAR (767) BEYZANUR ÖZGÜL( ) ECRİN AÇIKGÖZ( ) SINIF:10/G DERS:KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ.
Soba Ve Doğalgaz Zehirlenmelerini n Nedenleri Isınma amaçlı kullanılan fosil yakıtlarından kömürün yanması ile olu ş an karbon monoksit gazının ortama.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Sunum transkripti:

ERTUĞRUL EKŞİ MUHAMMET SAİT KARMA

 LPG nedir?  LPG nin tarihçesi ?  LPG nin özellikleri nelerdir?  LPG nin kullanım alanları nelerdir?  Araçlarda LPG dönüşümü nasıl yapılır?  LPG nin avantaj ve dezavantajları nelerdir?  LPG çıkışlı bazı araç modelleri

 LPG, yani Sıvılaştırılmış Petrol Gazı anlamına gelen renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır.  Bir sızıntı durumunda, gaz kaçağının hemen anlaşılması amacıyla rafineriler tarafından özellikle kokulandırılmıştır.

 İlk olarak 1940 yılında A.B.D. San Diago Gas-Electric Company tarafından denenen LPG benzine alternatif bir yakıt olarak kullanılmaya başlanmış ve tüm dünyada kullanımı çok hızlı bir şekilde yayılmıştır.

 1975 yılında Rusya da LPG ile çalışan ilk araç piyasaya çıkarılmıştır.  Türkiye’de LPG’li otomobil kullanımı 1995 yılında T.C. Sanayi Bakanlığı tarafından belirlenen yönetmeliklere uymak şartıyla serbest bırakılmıştır.

 Bugün Türkiye'de otomotiv yakıtı olarak LPG'nin pazar payı yaklaşık %12'dir.  Türkiye, dünyanın en büyük 14. LPG pazarıdır. Avrupa'daysa 3. sırada yer almaktadır.  Otogaz kullanımı açısından Türkiye dünyada 2. sıradayken, Avrupa'da 1. sırada yer almaktadır. Türkiye aynı zamanda, otogaz kullanan araç sayısı bakımından ve istasyon sayısı bakımından da dünya lideridir.

 LPG'nin bileşimi genelde %70 bütan, %30 propan'dır.bütanpropan  Havadan ağırdır.  Kokusuz ve renksizdir.  Oda sıcaklığında gaz halde bulunur.  Basınç altında kolay sıvılaşabildiğinden çelik tüplerde rahatça depolanabilir.

LPG'nin yoğun olarak 2 kullanım alanı bulunmaktadir:  Tüpgaz  Otogaz

 Otogaz, çevre dostudur.  Içeriginde kükürt olmamasi nedeniyle yanma sonucu çevreye zararlı gazlar çıkarmaz.  Solunum yolu hastaliklarina yol açan yanmamış parçacık atılımı olmadigindan, hava kirliliğinin azaltılması yönünde benzin ve dizele oranla büyük üstünlük sağlar.

Özellikle petrol ile karşılaştırıldığında Otogaz:  %50 daha az karbon monoksit,  %12 daha az karbondioksit,  %50 daha az ozon delici etki yaratmaktadir.

 Akü bağlantısı kesilip, manifolt sökülür.  Gazın geleceği hortumlar manifolt nozulları ile manifolta sabitlenir.  Uygun enjektör manifolttan gelen gaz hortumlarına takılır.  Regülatör montajı yapılır.  Regülatör ve enjektör arasına gaz filtresi takılır.  EKÜ (Elektronik Kontrol Ünitesi) bağlanır.  Araç içine benzin gaz değişimini sağlayan anahtar takılır.

 Araca uygun gaz deposu yerleştirilir.  Gaz tankının üzerine multivalf gerekli bağlantılarla takılır ve kapağı kapatılır.  Ekü ile bilgisayar bağlantısı yapılarak gerekli kalibrasyonlar yapılır.

 Çevre dostu yakıttır.  Benzin ve Dizele göre %35-%45 oranında daha ekonomiktir.  LPG, ambalajlanabilen ve taşınabilir bir enerji türüdür.  Yüksek termodinamik özelliklere sahip olduğundan daha kolay ve iyi yanma sağlar.( Benzin +97F, Gaz -44 F)  LPG, kurşun ve karbon içermediğinden karbüratördeki aşınma daha az olur,böylece motorun ömrünü uzatır.

 Büyük hacimli yakıt tüpleri fazla yer kapladığı için bagaj hacmini küçültür.  LPG gaz sistemi ekstra yapım ve montaj maliyeti getirmektedir.  Karakteristik özelliklerine bağlı olarak motor performansı bir miktar düşmektedir.  Depolama sırasında dökülme ve sızıntı riski bulunmaktadır.

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ TEŞEKKÜR EDERİZ.