Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARAÇ LPG DÖNÜŞÜMÜ Yasin MARABA 120106103099.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARAÇ LPG DÖNÜŞÜMÜ Yasin MARABA 120106103099."— Sunum transkripti:

1 ARAÇ LPG DÖNÜŞÜMÜ Yasin MARABA

2 Çoğumuz araba kullanmayı biliyor
Çoğumuz araba kullanmayı biliyor. Kimimiz benzinli, kimimiz dizel kimimiz de LPG’li araçlara biniyoruz. Kimine göre yakıt cebini düşünmek, kimine göre ise aracının güçlü olması. Değişik etkenler sebeb gösterilebilir. Ama hiç düşündük mü bindiğimiz araçların yakıtları hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Benzin, dizel ya da LPG nedir, bunları biliyor muyuz? Araba kullanıyorsak bunları bilmemiz yararımıza olabilir..

3 Araçların yakıt masrafları araç sahipleri için en önemli sorunlardan biridir.
Özellikle artan yakıt fiyatlarının araç sahiplerini daha düşük kapasiteli motorlara sahip araçlara itmektedir.   Benzin fiyatlarının yüksek olması sebebi ile araçların motor seçenekleri de artmıştır. Araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için en büyük etken düşük maliyetli yakıt tüketen motorların tercih edilmesidir.

4 ARAÇ LPG DÖNÜŞÜMÜ

5 LPG (Likit petrol gazı); yani sıvılaştırılmış petrol gazıdır
LPG (Likit petrol gazı); yani sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Renksiz, kokusuz, yanıcı bir gaz çeşididir. Dünyada ilk defa İngiltere’de kullanılmıştır. Doğal gaz yataklarından üretilmektedir. Lpg ülkemizde sıkça kullanılmaktadır çünkü; diğer yakıtlara göre daha az masraflı bir yakıttır. 

6 NEDEN LPGLİ ARAÇ TERCİH EDERİZ?
Tabiki en önemli unsur benzin ve dizele göre çok daha ucuzdur.

7 Motor yağı ömrüne olumlu etki yapar..
Temiz, çevreci bir yakıttır.

8 MONTAJ ÇOK ÖNEMLİ İşinin ehli olmayan bir kişi tarafından yapılan LPG kiti montajı otomobilin performansını da düşüyor. Ayrıca depo olarak simit tüp dahi takılsa bagajda kullanım alanı oldukça daralıyor. LPG'li bir  otomobil  ile benzinli bir otomobil karşılaştırıldığında LPG'li otomobiller çekişten düştüğünü gözlemlersiniz.

9

10 Hesaplamalar yapıldığında Benzinli bir araç ile LPG’li bir araç arasındaki fark TL.’sı olarak nedir?
Öncelikle LPG li araç benzinli araca göre %15daha fazla yakıt harcar. örneğin benzinli bir araç 100km’de 10 lt yakıt harcıyorsa, LPG’li bir araç 11,5 lt yakıt harcar.

11 Yakıt fiyatları Zonguldak için; Benzin: 5,10 TL LPG: 2,72 TL

12 100 km yol giden benzinli bir araç;
10lt x 5,12TL = 51,2 TL

13 100 km yol giden LPG’li bir araç;
10lt x 1,15 x 2,72TL = 31,28

14 Yani 100 km yol’da 51,2 – 31,28 = 19,92 TL kâra geçmiş oluruz
Yani 100 km yol’da 51,2 – 31,28 = 19,92 TL kâra geçmiş oluruz. Benzinli bir araç yılda ortalama km yol yapar. Ve yılda TL kâra geçmiş oluruz. Başka bir deyişle 1 yıldan kısa bir sürede LPG takım ücretini çıkartmış oluruz..

15 Lpg denilen ve gaz ile çalışan motorlar aslında benzinli motorlardır.
Araçlara takılan lpg sistemi ile benzinle beraber gaz yakıtının da kullanılması sağlanmış olmaktadır.

16 LPG’li araç kullanan sürücülerin dikkat etmesi gereken hususlar
Kapalı otoparklara oto gazlı araçların kabulünde bazı sıkıntılar olabilir. Aracı devrinde kullanmak, ani hızlanmalardan uzak durmak ve gaz pedalını hassas kullanmak da yakıt tüketimini azaltan etkenlerdir. Araçlarına LPG taktıranları 2 senede en az 1 defa sistemlerini kontrol ettirmeleri gereklidir.

17

18 Uzun süre önce takılan LPG sistemlerinin de zaman ve araç kullanımından oluşacak arızaları da tespit ettirmeleri kendi güvenlikleri açısından çok önemlidir.

19 LPG’li Araçlarda Geç Çalışma sorunları Nedenleri?
Motoru tekrar çalıştırmaya çalıştığınızda silindirlerde bir miktar yakıt bulunduğu için motor boğuluyormuş gibi çalışmakta 2-3 saniye zorlanabilir. Uzun süre beklemelerdede LPG tesisatı boşalacağından ve dolması zaman alacağından ilk çalışmada benzeri bir gecikme normaldir.

20

21 LPG PATLARMI ? LPG PATLAMAZ ISE PATLADI,YANDI DENILEN HABERLER NEDIR?
Lpg patlamaz. Hollanda da yapilan bir testde araç bir apartmanin üçüncü katindan asagi atilmistir. Çarpismadan daha siddetli bir etki olmasina ragmen lpg li araçta herhangi bir patlama yanma olmamistir. Lpg tanklari benzinli otolarinin yakit depolarina göre daha dayaniklidir. Yani arkadan çarpmalarda lpg deposu patlamaz. Aksine hasarin büyümesini engeller. Peki lpg li otolarda yangin çikti bu otolar patladi haberi nedir? Her otomobilde benzinden dolayi veya lpg den dolayi yangin çikabilir. Fakat bir otomobilin patlamasi genelde benzinden olur. Dogru yapilmis bir lpg montajinda deponun patlama riski kesinlikle yoktur. Lpg tanki 120 derece isiyi gördügünde tüm yakitini aracin disina tahliye eder ve patlama olmaz. Yakit borularinin lpg sizdirmasi halinde depodaki emniyet valfi devreye girerek yakit gönderilmesini durdurur. Halk arasinda patlama denen sey sudur. Enjektörlü otolara klasik sistem montaji yapilmistir. Bu son derece yanlis bir uygulamadir. Yani sirali sistem yerine az bir bedel ödeyerek yakitin enjektörler araciligiyla degil bir hortumla yanma odasina gönderilmesidir. Bu tarz montajlarda manifold patlamasi olur. Veya back fire denilen geri ateslemeyle hava filitresi patlar. Bu patlama sözü hep aracin patlamasi seklinde algilanmistir.

22 LPG KOKU YAPARMI ? Lpg kesinlikle koku yapmaz. Sadece öndeki araç lpg li ise sizin araciniza koku verebilir. Kendi aracinizda kullanilan lpg size asla kokmaz. Koku varsa zaten bu bir uyaridir ve kontrol edilmesi gerekir. Kaçak vardir ve önlenir. Riski yoktur. 

23  LPG ÇEKISI DÜSÜRÜR MÜ? Dogru yapilan bir lpg montaji çekisi asla düsürmez. Aksine aracinizin çekisi artabilir. Enjektörlerin manifolda ne kadar uzak oldugu ve programlama kalitesi çok önemlidir.

24 MOTORUN ÖMRÜNÜ AZALTIR MI?
Dogru yapilan ve iyi programlanan bir montaj araca zarar vermez. Lpg benzine göre daha kuru bir yakittir. Kaliteli bir yakit alinirsa yine aracin zarar görmesi engellenmis olur. Otogaz saticilari yazin ve kisin yakitlarina koyduklari katkilarla yakitin kalitesini yükseltmektedir. Ancak 500 bin km de yapilacak bir motor revüzyonu 450 bin km ye çekilebilir. Yaklasik %10 yipranma olabilir. Fakat %50 yakit tasarrufu saglayan bir sistemde yaklaşık 100 bin liralık bir tasarruf elde edip 2-3 milyar motor masrafini 50 bin km daha erken yapmak kullaniciyi rahatsiz etmez. 

25 AVRUPADA VE DÜNYADA KULLANILIYOR MU?
Evet sikça kullaniliyor. Hatta avrupada tesvik ediliyor. Belçika 'da lpg li otolar 3 yil vergiden muaf, Italya ise araçlar sırayla trafiğe çıkarken lpg li araçlar bu durumdan muaf tutulmuştur. Japonya da 1980 yılından bu tarafa taksiler lpg siz trafiğe çıkmaları yasaklanmıştır. 

26 LPG LI OTOMOBİL Mİ YOKSA DIZEL OTOMABİL Mİ DAHA İYİDİR?
Dünyada avrupada ve Türkiye de lpg nin dizel araçlara en iyi alternatif olduğu kabul edilmiştir. Türkiye de bir çok otomobil dergi yazarı bunu onaylamiştir. 

27 HER TÜR MOTORA LPG TAKILIR MI?
Yeni nesil enjektörlü tüm araçlara sirali lpg sistemi uygulanir. 


"ARAÇ LPG DÖNÜŞÜMÜ Yasin MARABA 120106103099." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları