Yemek kültürü oluşumu ve özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
SERVİSTE UYULMASI GEREKEN KURALLAR ve SERVİS TÜRLERİ
RESTORAN EKİPMANLARI.
Gıdalarımızı saklama kuralları
4.SINIF KİMYA KONULARI.
Taze Otlar & Baharatlar.
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Anadolu Arkeolojisi GSB 109 Doç. Dr. Billur Tekkök Güz 2006
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
A.TAŞ ÇAĞI TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR 1.ESKİ TAŞ (Kabataş-Paleolitik ) ÇAĞI
İHSAN DOĞRAMACI VAKFI ÖZEL BİLKENT ERZURUM LABORATUVAR LİSESİ
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31 09/11/ Nisan Şakasının Kökeni Nedir?
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SOFRADAKİ GÖRGÜ KURALLARI
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YERLEŞME
TARIM ÖNCESİ YAŞAM.
BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU
PROJESİ.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
Hazırlayan : Tarık ÇETİN
TARİH ÖNCESİ VE TARİH ÇAĞLARI
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
2.ÜNİTE: UYGARLIKLARIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLIKLAR
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Özbekistan Sosyal bilgiler.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM 2
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
Geleneksel Servis Türleri
4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Geleneksel Servis Türleri
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
MAĞARADAN BÜYÜK ŞEHRE İNSANIN SERÜVENİ. TARİH’İN TANIMI:Toplumların geçmişteki yaşayışlarını, oluşturdukları kültür ve uygarlığı, yer ve zaman göstererek,
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
FRANSA MUTFAGI MEHMET MUSTAFA ESKICIOGLU. TARIHSEL GELISILM  Dünyaca ünlü mutfak kültürlerinden biri olan Fransız mutfağına “dünyanın standart mutfağı”
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
Sunum transkripti:

Yemek kültürü oluşumu ve özellikleri

İnsan ve Beslenme Günümüzden 12 bin yıl öncesinde insanların öncelikli amacı yaşamlarını devam ettirebilmek için besin bulmaya ve beslenmeye dayanmaktadır. Paleolitik çağda, insanlar bol av ve besin bulabilecekleri yerlere göç etmekte ve kendilerine barınak olarak mağaraları veya kaya sığınaklarını seçmektedirler.

İnsan ve Beslenme Ateşin bulunması besin maddelerinin pişirilmesinde hızla ilerleme sağlanmıştır. Pişirme sayesinde, çiğ olarak tüketilemeyen veya tüketilirken dişleri ve mideyi yoran besinlerin sindirimi kolaylaşmıştır (Lewis, 2001). Gerçek anlamda lezzeti temel alan yemek kültürü ise, neolitik dönemde (İ.Ö 8000-6000) oluşmuştur. Bu döneme “cilalı taş devri” de denir.

İnsan ve Beslenme Mezopotamya ve İran’da yapılan kazılarda neolitik döneme ait ilk fırın olarak nitelendirilebilecek yapılar bulunmuş; ancak bu yapılardan, içinde ekmek gibi gıda maddelerini pişirmekten çok, tahıl kavurma ve pişmiş topraktan insan ve hayvan figürleriyle tuğla yapmada yararlanıldığı anlaşılmıştır.

İnsan ve Beslenme Bilinen en eski uygarlık olan Sümerler’de balıkçılık yaygındır. İ.Ö 2500’lerde Sümerler’deki “balık- ekmek” veya “soğan- ekmek”, ayaküstü atıştırma için gösterilebilecek ilk örneklerdendir.

İnsan ve Beslenme Tunç döneminin en önemli yerleşim yerleri Hititler’in başkenti Hattuşa (İ.Ö 1600-1200) ile Çanakkale’deki Troya’dır. Troya buluntuları arasında bulunan altın olta iğnesi, olta balıkçılığının geliştiğini gösterir. Kültepe kazılarında sokaklara açılan küçük depoları olan dükkânlara rastlanmıştır. Buraların aşhane, lokanta benzeri yerler olduğunu düşündürtmektedir.

İnsan ve Beslenme Antik çağda evlerde yemeklerin piştiği mutfak, ayrı bir birim olarak yer almamış, hem yemek pişirmede hem de aydınlatma ve ısınmada yararlanılmıştır. Yemek davetlerinde hazırlanan yiyecekler büyükçe bir masa üzerinde sergilenir; isteyen kişi istediği yiyeceği tabağına alır ve yine istediği yerde yiyebilirdi. Bu durum günümüzdeki açık büfe uygulamalarını andırmakta ve self-servis düzenin ilk örneklerini oluşturmaktadır (Gürsoy, 2004)

İnsan ve Beslenme Sofra tarihinde ilk olarak bıçağın, sonra kaşığın ve en sonra da çatalın yer aldığını görülmektedir. Avrupa'da ilk çatal XIV. yüzyılda Macaristan Kraliçesi Klemans'ın eşyaları arasında görülmüştür. Tarım ticaretinin gelişmesi sonrasında pek çok ürün dünya toplumlarınca tanınmıştır. Amerika’da üretilen mısır, domates, patates gibi ürünler Avrupa’ya; doğunun baharatı batıya taşınmış, tropikal meyveler, çay, kahve ve kakao gibi ürünler dünyanın her köşesine yayılmıştır.

İnsan ve Beslenme Tarım ticaretinin gelişmesi sonrasında pek çok ürün dünya toplumlarınca tanınmıştır. Amerika’da üretilen mısır, domates, patates gibi ürünler Avrupa’ya; doğunun baharatı batıya taşınmış, tropikal meyveler, çay, kahve ve kakao gibi ürünler dünyanın her köşesine yayılmıştır

Yemek Kültürü Oluşumu Yemek kültürü bölgelere göre sınıflandırılmış yemek pişirme ve sunum yöntemlerinden meydana gelir. Dünya mutfakları kullanılan malzemeler, farklı iklim ve ekosistemler, pişirme metotları, gelenekleri ve kültürel yönleriyle birbirinden farklılıklar gösterir.

Yemek Kültürü Oluşumu Bir toplumun dilinden sonra en belirleyici unsuru onun yeme-içme kültürüdür. Yemek kültüründe bölgelere göre farklı ürünler tüketildiği gibi sunumda da farklı davranışlar söz konusudur.

Yemek Kültürünün Farklılıkları Tayland’da – Yemeği asla çatalla ağzınıza götürmeyin. Tayland kültüründe çatal, yemeği plastik şeklindeki kaşığa doldurmak için kullanılır. Pirinç bazlı olmayan garnitür tarzı yiyecekler çatalla yenebilir ama, geleneksel bir pirinç yemeğinde çubuk kullanmak adettendir.

Yemek Kültürünün Farklılıkları Japonya’da – Çubuklarınızı asla pilavın içinde bırakmayın. Her lokmadan sonra, çubuklar bitişik olarak yan bir şekilde tabağın kenarına masaya konulur. Ortadoğu, Hindistan ve Afrika’nın bazı ülkelerinde – Sol elinizle yemeyin. Gürcistan Geleneksel Festivalinde – Şarabı yudum yudum içmek çok kaba bir harekettir.

Yemek Kültürünün Farklılıkları Meksika’da – Taco’yu çatal bıçakla yemeye kalkmayın. İtalya’da –  Kahveyi sadece öğleden önce için. Fransa’da – Yemekten önce ekmek yemeyin. Çin’de – Balığı döndürmeyin. Çince’de bu davranışa dao yue yani kötü şans denir.Çinliler için bu hareket  balıkçı teknesinin alabora olacağı anlamına gelir.

Yemek Kültürünün Farklılıkları Kore’de – Yaşlı biri size içki ikram ettiğinde  bardağı iki elinizle tutun. Kore kültüründe yaşlılara saygı göstergesidir. Yemek masasında da en yaşlı kişinin yemeğe başlaması beklenir ve benzer şekilde de o kişi sofradan kalkmadan diğer kişilerin yemekten kalkması ayıp olarak nitelendirilir.

Yemek Kültürünün Farklılıkları Rusya’da – Votkayı reddetmeyin. Rusya’da içecekler her zaman sek içilir ve hatta içine buz bile konmaz. İçki içerisine bir şey koymak, içeceğin saflığını kirletmek demektir. Votka teklif edildiğinde kesinlikle içmek. Çünkü teklif, güvenin ve dostluğun işaretidir.

Yemek Kültürünün Farklılıkları Orta Asya’da – Bedevilerle kahve içtiğinizde, kahve bitince fincanı sallayın. Fincanı sallamazsanız bedeviler kahveniz bitince size yeniden kahve doldurmaya çalışacaktır. Fincanı verirken 2-3 kere sağa sola sallamanız yeterli olacaktır.

Yemek Kültürünün Farklılıkları Türk ve Kürt kültüründe sulu yemeklere ekmek banılır. Çin'de domatese şeker ekilir. Masada tuz bulunmaz , tuz istemek aşçıya hakarettir, o bilir yemeğin tadını .