D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
Advertisements

1.
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
OSMANLI’DA DİVAN-I HÜMAYUN
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
FP. TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GEÇMİŞİ Orta Asya Türkleri’nin Müslüman olmadan önce örgün eğitim kurumlarının olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak Türk Kültürü’nün.
FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
ESMA ŞAHİN &BENSU TAŞÇI 7.SINIF OLTU İMAM HATİP ORTAOKULU.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ Kazanım Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan.
İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
KARADA YÜZEN DONANMA.
 Kurultay (Kongre) Detay : Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılImıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı
Gitmek İ stedi ğ im BirÜlke FRANSA. KENDİMİ TANITIYORUM KENDİMİ TANITIYORUM Adı:İncilay Soyadı:Baş Sınıfı:4/c No:1121 Okul:Tezer Taşkıran İ.Ö.O. Ders:Bilişim.
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
Demokrasinin Serüveni (Demokrasi İle)
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
Merkezi Yönetim.  1)BİRUN:Sarayın dış bölümüdür.  2)ENDERUN:Sarayın iç bölümüdür.Devlet adamları bu bölümde yetişir.  3)HAREM:Padişahın ve ailesinin.
AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ’NDE TOPRAK YÖNETİMİ EKONOMİ TOPLUM YAPISI EKONOMİK HAYAT VE HUKUK SORU PROĞRAMI.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Asya Hun Devletinde Devlet Yönetimi
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
Osmanlı’da divan teşkilatı
İl Danışma Meclisi Formatı (Basına Açık Bölüm)
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
GAZNELİLER
DÜNYANIN GEZİLECEK YERLERİ
BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Soyadı Kanunu’nun Kabulü
HS Miryokefalon Savaşı …
Yeniçeriler, kendilerine heybetli ve korkutucu bir görünüm versin diye başlarına bir keçe kalpak giyerler.
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
Osmanlı Ordusunun Başlıca Bölümleri
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
GİRİŞ Dersin Tanıtımı Ders tanımı ve dönemi programının içeriği
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
MÜZELER GEÇMİŞİ GELECEĞE BAĞLAYAN KÖPRÜLERDİR. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
<<<<<<>>>>>>
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
UZMAN ASKERLİĞİN VE SADAKATİN ADI: KAPIKULLARI
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
OsmanlI’da dİvan teşkİlatI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OSMANLI DEVLET ANLAYIŞI.  Kut anlayışı.  Devlet Hanedanın ortak malıdır.  I. Murat devlet padişahın ve oğullarınındır anlayışı.  Fatih Sultan Mehmet.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
Sunum transkripti:

D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI

Devletin başında mutlak ve devredilmez haklara sahip olan bir padişah vardır. Padişahlar Osman Bey’in soyundan gelmektedir. 1) PADİŞAH

Osmanlı merkeziyetçi bir yönetim anlayışına sahip olduğu için zamanla bu veraset sisteminde bazı değişiklikler yapıldı. Eski Türk geleneğine göre “ülke, hükümdar ve onun soyundan gelenlerin ortak malıdır.”

1.Murat döneminde “ülke, hükümdar ve oğullarınındır” anlayışı kabul edildi.

Monarşik yapıyı güçlendirmek için Fatih Sultan Mehmet Kanunname-i Âli Osman ile padişah ve şehzadeler arasında çıkabilecek mücadeleleri engellemek için kardeş katlini yasallaştırdı. Monarşi, bütün yetkilerin bir kişide toplandığı yönetim biçimidir.

16. yüzyılda (1517) halifeliğin Osmanlı’ya geçmesiyle devlet teokratik nitelik kazandı. Teokrasi, dine dayalı yönetim biçimidir. İlk Osmanlı halifesi Yavuz Sultan Selim oldu.

17. yüzyılda 1.Ahmet şehzadelerin yönetim tecrübeleri kazanmaları için düzenlenen “sancak sistemi”ni kaldırarak, şehzadelerin sarayda gözetim altında tutulduğu “kafes usulü” sistemini getirdi.

Kafes Usulünün Ortaya Çıkardığı Sonuçlar - Tecrübesiz şehzadeler tahta geçti. -Şehzadelerin halkla ilişkileri kesildi. -Şehzadeler sarayda öldürülme korkusu ile yaşadı. -Saray kadınları ve yeniçeri ağaları yönetimde etkili oldu.

1.Ahmet veraset sistemindeki belirsizliği ortadan kaldırmak için Osmanlı ailesinin en yaşlı ve olgun üyelerinin padişah olmasını sağlayan “Ekber ve Erşed” kuralını da getirdi. ( )

Tanzimat Fermanı’yla birlikte kanun üstünlüğü benimsendi ve Osmanlı padişahları mutlak otoritelerinden vazgeçtiler. Tanzimat Fermanı, 1839 yılında ilan edildi.

SEYFİYE SINIFIKALEMİYE SINIFIİLMİYE SINIFI SADRAZAMVEZİRLERNİŞANCIDEFTERDARKAZASKERŞEYHÜLİSLÂM 2) DİVAN-I HÜMAYUN

Divan en üst yönetim örgütü ve en yüksek mahkemedir. Halkın şikayetleri burada dinlenirdi. Divan’ın karar verme yetkisi yoktu. Çünkü son sözü padişah söylerdi. Bu nedenle danışma meclisi özelliği taşırdı. Orhan Bey tarafından kurulan devlet işlerinin görüşüldüğü meclise “divan” denir.

Fatih Dönemi’ne kadar Divan’a padişahlar başkanlık ederken, Fatih’ten sonra sadrazamlar başkanlık etmiştir.

Divan-ı Hümayun’da padişahın yetkilerini kullanmak üzere görevlendirilen üç sınıf vardı. KALEMİYEİLMİYESEYFİYE

SEYFİYE SINIFI Padişahın örfünün uygulayıcısı olan koldur. Bu kol sadrazamdan başlayarak en alt rütbedeki kapıkulu ve tımarlı sipahileri içerir. Divan’daki temsilcisi vezirlerdir.

KALEMİYE SINIFI Osmanlı’nın idari ve mali bürokrasisini oluştururdu. Divan’daki temsilcisi nişancı ve defterdardı.

İLMİYE SINIFI Bu sınıf medreselerde yetişen bilgili kişilerden oluşurdu. Divan’daki temsilcisi şeyhülislâm ve kazaskerdi.

DİVAN ÜYELERİ Padişahın devlet işlerindeki mutlak vekilidir. Fatih’ten sonra divana başkanlık etmiştir. Sadrazamdan sonra en yetkili kişilerdir. Padişahın tuğrasını çeker, tapu ve kadastro işlerine bakar, devletlerarası yazışmaları bağlar, dirlikleri dağıtırdı.

Devletin mâli işlerinden sorumluydu. Anadolu defterdarı ve Rumeli defterdarı diye ikiye ayrılırdı. Rumeli Defterdarı Baş Defterdar’dı ve sadrazama karşı sorumluydu.

Adalet,eğitim,din ve kültür işlerinden sorumluydu. Anadolu kazaskeri ve Rumeli kazaskeri diye ikiye ayrılırdı.

Devlet işlerinin ve konan kanunların dine uygun olup olmadığı konusunda fetva veren kişidir.

Devletin dış işlerinden sorumludur. 17. yüzyıldan itibaren divanın doğal üyesi olmuştur.

Donanma komutanıdır. İstanbul’da bulunduğu zamanlar divana katılırdı.

Yeniçerilerin ocak komutanıdır.

HAZIRLAYAN AHMET ARSLAN İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. FAYDALI OLMASI DİLEĞİMLE…