ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
Advertisements

İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İÜ Engelli Kadın İstihdamını Tartışıyor Paneli
Ev eksenli çalışma Evde çalışma. Ev endüstrisi, “evde çalışma” veya “ev eksenli çalışma” olarak da adlandırılmasının yanı sıra ev endüstrisi kapsamında.
OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM ve GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI TÜRKİYE İŞ KURUMU.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimi
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
AKP’NİN KADIN İSTİHDAM PAKETİ KİME MÜJDE ! ?. İSTİHDAM Bir ülkede çalışabilir nüfus içinde olup ücretli olarak bir işte çalışanların toplamıdır.
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Sosyal güvenlik Devletin; sosyal sigorta, sosyal yardım ve benzeri araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına almasıdır.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
©McGraw-Hill Education, 2014
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan POSTFORDİZM. Fordizmin Krizi Birikim rejiminin krizi Kapitalizmin belirleyici özelli ğ i kendisini yeniden üretebilmesi.
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
ENGELLİLERİN İSTİHDAMINA YÖNELİK DENEYİMLER Prof.Dr.Kamil Ufuk BİLGİN
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
İŞSİZLİK SORUNU.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Bütünleştirme uygulamaları
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Drama etkinlikleri planlanırken;
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
İŞ KURMA, BAŞKA İŞLETMEYİ SATIN ALMA,FRANCHİSE, EV EKSENLİ ÇALIŞMA
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Yrd.Doç. Dr. Mustafa ASLAN Harran Üniversitesi Kurum Koordinatörü
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
İşsizlik.
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
İŞSİZLİK Faal Nüfus Bir ülke nüfusun 15 yaş ile 64 yaş arasında kalan kısmına faal nüfus denir. Aynı zamanda faal nüfusa, iktisaden faal nüfus yada aktif.
İSTASYON YÖNTEMİ.
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
ÇALIŞMA EKONOMİSİNE GİRİŞ DERS 5
Bilgi Yönetimi Uygulamaları II
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 7 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
İŞSİZLİK SORUNU.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞVERENLERE SUNULAN TEŞVİKLER
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
İş ve Meslek Sosyolojisi
Sunum transkripti:

ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde işçinin ücret karşılığı harcadığı üretken emektir. Gerekli emek: İşçinin kendisini geçindirmek için çalışması gereken süre. Emeğin kullanım değeri: İşgücünün (üretken emeğin) kapitalistin meta üretiminde ihtiyaç duyduğu yararlı özellikleri, vasıflar, beceriler. Emeğin mübadele değeri: İşçinin ücreti. Belli bir süre çalışma karşılığında kapitalistin işçiye ödediği bedel.

ÇALIŞMA - İŞ Çalışma ve meslek: Çalışma, belli bir süre için üretken bir faaliyette bulunmaktır. Kapitalizmde piyasa için meta üretmek için çalışılır. Meslek, çalışanların kullanım değerlerinin bir ifadesidir. Üretim sürecindeki uzmanlaşmaya göre insanların farklı vasıflar elde ederek bunları geliştirmesi sonucu oluşur. İşbölümü: İnsanların üretim sürecinin farklı aşamaları için ve çeşitli niteliklerle tanımlanmış örgütlenmesidir. İşbölümü, insanlar bir arada yaşamaya başladığından beri vardır ve git gide gelişmiştir. Kapitalizmde işbölümü; insanlar arasında olduğu gibi makine ve insan arasında da oluşmuştur. Artık-ürün, artık-emek: İşçinin kendi geçimi için çalıştığı süreden fazla çalıştırılması sonucunda ortaya çıkan değer, artık-değerdir ve kapitaliste aittir. Örneğin günlük 8 saatlik çalışmanın 4 saatlik kısmı, işçinin ücreti karşılığında yarattığı değerken (ürün, meta) geriye kalan 4 saati için (artık-emek) bir ücret ödenmediği gibi, üretilen meta da artık-değer olarak kapitaliste aittir.

ÇALIŞMA - İŞ Çalışmanın zahmeti ve tazmin edilmesi: Çalışmanın zahmeti, boş zamandan feragat edilmesidir. Tazmini ise karşılığında ücret ödenmesidir. Köle emeği, serflik, bağımsız üretici Ücretli emek Piyasa ilişkileri – emek piyasası Artık-değer Sanayileşme ve işçi sınıfı Yeni çalışma ilişkileri

ÇALIŞMA ÇAĞINDAKİ NÜFUS yaş arası nüfus Çalışma çağında olmayanlar. Çocuklar ve yaşlılar 1. İşgücüne dâhil olmayanlar a. Çalışamayanlar: Engelliler, hastalar, askerlik yapanlar, mahkumlar, iş bulma umudunu yitirenler, doğum yapanlar b. Öğrenciler, ev hanımları, erken emekliler 2. İşgücü a. İstihdam edilenler b. İşsizler Mevsimlik işçiler

İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ Türkiye, 2012, milyon kişiGenelKentselKırsal Nüfus73,650,423, yaş arası nüfus54,737,617,1 İşgücü27,318,29,1 İstihdam edilenler24,816,28,6 İşsizler2,52,00,5 İşgücüne katılım oranı (%)50,048,353,6 İstihdam oranı (%)45,442,950,7 Tarım dışı işsizlik oranı (%)11,511,411, yaş arası nüfus işsizlik oranı (%)17,520,311,9

İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ İşgücüne katılım oranı: İşgücü / Çalışma çağındaki nüfus İşsizlik oranı: İşsizler / İşgücü İstihdamın sektörel dağılımı Bağımlılık oranı: Çalışanlar / Toplam nüfus İstihdam türlerine göre işgücünün dağılımı İşgücüne Katılım Mezunlar İşe dönen anneler İş umudunu yeniden kazananlar Askerden dönenler Göç Hapisten çıkanlar Çalışma çağına gelenlerden çalışmak isteyenler

Emeklilik Yaş haddi Anne olanlar İş bulma umudunu yitirenler Göç Ölüm Askere gidenler Hapse girenler İşgücünden çıkışlar istihdam türlerine göre işgücü Ücretliler Kendi hesabına çalışanlar İşverenler Ücretsiz aile işçileri

İşgücünün Dağılımı Sektörel dağılım Bölgesel dağılım Meslekî dağılım Seksüel dağılım Mavi yakalı – Beyaz yakalı ayrımı Kayıt dışı çalış(tırıl)anlar Güvenceli – Güvencesiz çalışanlar