Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞVERENLERE SUNULAN TEŞVİKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞVERENLERE SUNULAN TEŞVİKLER"— Sunum transkripti:

1 İŞVERENLERE SUNULAN TEŞVİKLER
GÜLŞEN KESKİN İŞ VE MESLEK DANIŞMANI

2 SUNUM PLANI 6111 SAYILI SİGORTA TEŞVİĞİ ENGELLİ İSTİHDAM TEŞVİĞİ
İLAVE İSTİHDAM SİGORTA TEŞVİĞİ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI İŞE İLK ADIM PROJESİ MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI MEGİP

3 6111 SİGORTA TEŞVİKİ İşveren ve İş arayanın belirli kriterleri sağladığı takdirde, işverenin 6 aydan 54 aya kadar faydalandığı sigorta prim indirimidir. Faydalanma Koşulları İşe alınacak kişinin son 6 ayda sigorta priminin yatmamış olması, İş arayanın 18 yaşından büyük olması ve 6111 sayılı teşvikten daha önce faydalanmamış olması, İşverenin herhangi bir sigorta borç ya da cezasının olmaması İşyerinin son 6 aylık çalışan sayısı ortalamasının içinde bulunulan aydan yüksek olmaması gerekir.

4 ENGELLİ TEŞVİKİ Çalıştırılan bütün engelli personellerin (kontenjan dahilinde ya da kontenjan fazlası ayrımı olmaksızın) sigorta primlerinin işveren payının tamamı (524,47 TL) devlet tarafından ödenir.

5 İLAVE İSTİHDAM Sigortalı yönünden aranılan şartlar: -Sigortalıların;
-İşe alındıkları aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması, -İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması, -1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri, gerekmektedir.

6 İşyeri yönünden aranılan şartlar:
Özel sektör işverenine ait olması, Sigortalının işe giriş tarihinden önceki takvim yılına ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen ortalamaya ilave olarak çalıştırılması, Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi, Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,

7 Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması, Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması, gerekmektedir. Destek tutarı; Destek tutarı, işyerinin faaliyette bulunduğu sektöre göre farklı hesaplanacaktır.

8 Destek Süresi; 2020/Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, destek süresi 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortalı için 12 aydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya İŞKUR’a kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanacaktır.

9 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
İşverenler yeterli deneyim ve tecrübeye sahip eleman bulamadıklarında veya kendi elemanlarını kendileri yetiştirmek istediklerinde İşbaşı Eğitim Programından faydalanabilirler, İşbaşı eğitimine katılan kursiyerlere günlük 77,7 TL, öğrenci olanlara 58,27 TL ve işsizlik ödeneği alanlara da 38,85 TL cep harçlığı verilir ve kursiyerlerin genel sağlık sigortası ile iş kazası sigortası ödenir, İşbaşı Eğitim Programında günlük çalışma süresi 8 saati geçemez, haftada 1 gün tatil hakkı verilir ve kursiyer resmi tatillerde çalıştırılamaz.

10 Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen İEP programlarında katılımcılara 85 TL zaruri gider ödenecektir. İmalat sektöründeki mesleklerde düzenlenecek olan İEP programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanacaktır. İmalat ve Bilişim sektörlerinde 6 ay, Basın yayın sektörlerinde 9 ay olarak uygulanabilmektedir.

11 İşbaşı Eğitim Programına en az 2 sigortalı çalışanı olan işverenler başvurabilir.
İşverenler aynı il sınırları içindeki çalıştırdıkları eleman sayısının %30 ‘una kadar katılımcı çalıştırabilir. İşverenler İşbaşı Eğitim Programı sonunda stajyerlerin en az %50 ‘sini(60 günden az olmamak koşuluyla) faydalanılan program süresi kadar kendi işyerinde veya farklı bir işyerinde istihdam etmek zorundadır.

12 Beden işçisi, temizlik görevlisi, taşıma işçisi, çaycı ve benzerleri gibi herhangi bir mesleki deneyim ve vasıf gerektirmeyen alanlarda işbaşı eğitim programı düzenlenemez. İşbaşı Eğitim Programına Katılacak Stajyerlerin; İŞKUR ‘a kayıtlı olması, 15 yaşını doldurmuş olması, İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı olmaması gerekir.

13 İŞE İLK ADIM PROJESİ tarihine kadar başlamış olan İEP programları için geçerlidir. 18-29 yaş arasında 2 yıllık yüksel okul veya 4 yıllık fakülte mezunu olan katılımcılar için faydalanılabilir İEP kapsamında zorunlu istihdam süresince asgari ücretin %50’si, zorunlu istihdam sonrası 12 aylık istihdam taahhüdüne karşılık asgari ücretin %25’i olmak kaydıyla destek verilmektedir.

14 MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI
İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde, işsizlerin niteliklerini geliştirerek, istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla yapılan meslek edindirme ve geliştirme kurslarıdır.  İstihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanların, en az %50 si, en az 120 gün olmak üzere, kurs süresi kadar istihdamda kalmaktadır. MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI

15 MESLEKİ EĞİTİM KURSLARINA KATILACAKLARDA ARANAN ŞARTLAR
Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, Yetiştirilecekleri mesleğe uygun özelliklere sahip olmak, İşverenin aradığı özel şartları taşımak, İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak, Emekli olmamak.

16 MESLEKİ EĞİTİM KURSLARININ SÜRESİ
Kurslar en fazla 160 fiili gündür. Kursların, günlük en az 5 en fazla 8 saat ve haftada 6 günü geçmemek üzere en az 30 en fazla 40 saattir. Yarım günlük tatiller dahil olmak üzere milli, dini bayramlar ile resmi tatil olan günlerde eğitim yapılamaz ve bu süreler toplam eğitim gününe dahil edilemez.

17 Mesleki Eğitim Kurslarında Karşılanabilecek Giderler
Katılımcı zaruri gideri (Günlük 30 TL ila 50 TL arasında değişmektedir.) İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi Genel Sağlık Sigortası Prim Giderler

18 MEGİP İşgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde personel yetiştirilmesi için Kamu-Özel sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin düzenlenmesini içerir. Eğitim için İŞKUR İl Müdürlüğü, bağlı bulunan Oda/Borsa temsilcisi ve talep sahibi işverenler arasında işbirliği protokolü imzalanarak, Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme Programı başlatılır. İşverenlerin aynı il sınırları içerisinde bulunan toplam çalışan sayısının %50’si oranında personel talep edebilirler.

19 Eğitimlerin teorik kısmı bağlı bulunan Oda veya Borsalarda, uygulamalı eğitim kısmı işyerlerinde verilir. Eğitim programı en fazla 160 fiili gün ve en az 5 kişilik gruplar halinde düzenlenebilir. Birden fazla işveren aynı meslekte tek program halinde eğitim talep edebilir. Eğitimin günlük ücreti 2019 yılında 61,65 TL İşsizlik maaşı alan katılımcılara 30,82 TL Program sonrası istihdam yükümlülüğü en az 120 gün istihdam olmak kaydıyla faydalanılan süre kadardır.

20 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"İŞVERENLERE SUNULAN TEŞVİKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları