Özel Nişasta Türleri Yrd. Doç. Dr. Seçil TÜRKSOY.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Samsung (Korece: 삼성 그룹, Samseong Geurup) Lee Byung- Chul tarafından, 1938 yılında kurulmuş olan Güney Kore merkezli bir şirkettir. Yönetim Kurulu Başkanı.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Mastarlar.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Siyaset Sosyolojisi.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
Öğretim  Öğrenci gelişimini amaçlayan, öğrenmenin başlatılması, sürdürülmesi ve gerçekleştirilmesi için düzenlenen planlı etkinliklerden oluşan bir süreçtir.
PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.
Program Tasarım Modelleri
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Beşinci Bölüm EKONOMİK ORGANİZASYON
Şahin GÖKÇEARSLAN. Yazılım Türleri Bilgisayar Yazılımları Yazılım türleri (İşletim sistemleri, paket programlar, programlama dilleri) Yazılım lisans türleri.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Mayalar ve maya ürünlerinin endüstriyel kullanımı
ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
KARBONHİDRATLAR
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Yoğurt türevİ ürünler.
C Elementi.
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
BÖLÜM 5: PAZAR ÇEŞİTLERİ VE FİYAT OLUŞUMU
KARBONHİDRATLAR.
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Piyasa destek tedbirleri
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
PATATES.
FOTOSENTEZ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beslenme İlkeleri - 5.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Özel Nişasta Türleri Yrd. Doç. Dr. Seçil TÜRKSOY

Waxy Mısır Nişastası  Waxy corn starch, waxy maize starch  Sadece amilopektin moleküllerinden oluşur.  Waxy mısır nişastası üretiminde kullanılan genetik çeşit, 1900 lü yılların başında Çin’ de keşfedilmiştir. Özel Nişastalar  Nişastası iyot ile kırmızı renk verir (diğer nişastaların aksine (mavi))  Mısır tanesi kesitinde endospermin mumsu görünüşünden dolayı –bileşiminde mumsu bileşikler içermemesine rağmen- waxy tanımı kullanılmaktadır.  1940 lı yıllarda yüksek verimli hibrid çeşitlerin ortaya çıkarılıp yetiştirilmesiyle birlikte değerli bir gıda bileşeni halini almıştır.

Waxy Mısır Nişastası  Tamamen amilopektinden oluşan diğer özel nişastalar (waxy sorgum, waxy buğday, all-amylopectin potato gibi) bulunmakla birlikte, gıda sanayinde waxy mısır nişastası gibi kabul görmemişlerdir.  Mısır aynı zamanda kaliteli bir yağ ve protein ürünleri hammaddesi olması, vazgeçilmezliğini sağlayan önemli etmenler arasındadır. Özel Nişastalar

Yüksek Amilozlu Mısır Nişastası  1940 lı yıllara kadar amiloz «nişastanın düz zincirleri» olarak bilinmekle birlikte, 1946’da karbonhidrat kimyacısı R.L. Whistler ile genetikçi H.H. Kramer waxy mısıra karşıt bir alternatif olarak mısır modifikasyon yöntemi geliştirdiler.  Bu yöntemle sadece amiloz moleküllerinden oluşan nişasta elde ettiler. Özel Nişastalar  Whistler ve Kramer, çalışmaları sonucunda normalde %25 oranında bulunan amiloz miktarını %65 e kadar arttırmayı başardı.  Daha sonra yapılan çalışmalar ile bu oran ort %55 olmak üzere %85’e kadar arttırılmıştır.

Yüksek Amilozlu Mısır Nişastası  HACS (High Amylose Corn Starch) özellikle şekerleme üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.  HACS kullanımı ile şekerlemelere kazandırılan yüksek dayanım, ürüne şekil verme ve sağlamlık kazandırma bakımından kolaylık sağlamaktadır.  HACS aynı zamanda domates salçası ve elma suyu gibi ürünlerde gıdanın tekstürünü iyileştirmektedir. Özel Nişastalar

Kimyasal Modifiye Mısır Nişastası  Kimyasal modifikasyonlar ile nişastanın performansı ve kalitesi iyileştirilebilmektedir.  Kimyasal modifikasyonlar donmuş, instant, dehidre, enkapsüle ve ısıt-tüket tipi işlenmiş gıdalara uygun tekstür, kalite ve raf ömrü sağlar.  Ayrıca, gıdanın işlem basamaklarına toleransını geliştirir (ısıtma, kesme, asit dayanımı gibi). Özel Nişastalar Son yıllarda mısır genetik çalışmaları ile, doğrudan kimyasal modifikasyondan ziyade, mısır bitkisinde nişastanın biyosentezindeki değişiklikler yoluyla değerli modifiye nişastalar üretilebilmektedir.

Nişasta Kaynaklı Diğer Ürünler Özel Nişastalar  Tatlandırıcılar  Etanol  Polioller (Şeker alkoller)  Organik asitler  Amino asitler

 Tatlandırıcılar: Kirchoff’un nişasta hidrolizini keşfi, günümüzün modern nişasta bazlı tatlandırıcı endüstrisinin temellerini atmıştır. Orijinal nişasta türevi tatlandırıcılar glikoz şurupları olarak bilinmektedir. Glikoz şurupları; nişastanın asit katalizörlüğünde hidrolize edilmesiyle üretilir ve değişen miktarlarda dekstroz, diğer sakkaritler ile polisakkaritleri içerir. Glikoz şurupları 1800’ler ile 1900’lerin başında katı ve sıvı formlarda üretilebilmekteydi. 1920’lerde Newkirk tamamiyle dekstroza (D-glukoz) hidrolize olabilen nişasta teknolojisini geliştirdi. Böylece kristal dekstroz üretimi ivme kazandı. Özel Nişastalar

 Tatlandırıcılar: 1940 ve 50’li yıllarda enzim teknolojisindeki gelişmeler hidroliz derecesinin ayarlanabilmesine olanak vermiştir. Ayrıca yeni saflaştırma teknikleri ile yüksek saflıkta glikoz şurupları elde edilebilmiştir. 1960’larda glikoza dönüşebilen izomerazlar arasında fruktoz, sanayi ile tanışmıştır (HFS; High Fructose Syrup) ve 80’li yıllarda HFS artık sukrozun yerini almaya başladı yılında, mısır yaş öğütme endüstrisi içecek sektörünün neredeyse tamamını HFS ile ele geçirdi. Özel Nişastalar

 Etanol: Glikoz şurupları mayalar tarafından kolaylıkla etanole fermente edilmektedir. İçecekler için etanol şeker ve nişasta gibi kaynaklardan yüzyıllardır üretilmekle birlikte, fermantasyon yoluyla büyük ölçekli yakıt etanolü üretimi, yakıtın yanıcılığını arttıracak katkılara olan taleplere dayanmaktadır. İlk olarak otomobil devi Henry Ford Amerikan çiftçilerine yardım amacıyla alkolün yakıt olarak kullanılması çalışmalarına başlamıştır. Günümüzde etanolün büyük bir kısmı mısır nişastasından üretilmektedir. Özel Nişastalar

 Polioller (Şeker alkoller): Şekerlerin hidrojenasyonu ile elde edilen gruptur. En önemli ticari şeker alkoller; mannitol, sorbitol (D-glucitol), maltitol ve ksilitoldür. Ksilitol hariç hepsi nişastanın hidrolizi, mannitolün izomerizasyonu ve hidrojenasyonu ile elde edilebilir. Doğal olarak bazı bitkilerde bulunmakla birlikte, ticari ekstraksiyonları fizibil değildir. Polioller basit karbonhidratlar içerisinde düşük fermente edilebilirlikleri ile önemlidir. Bu özellikleri onların tatlandırcı olarak gıda formülasyonlarında yer almalarını sağlar. Diğer karbonhidratlara göre daha düşük kalori değerine sahip olmaları ve diş sağlığı üzerindeki olumlu etkileri de önemli özellikleri arasındadır. Özel Nişastalar

 Organik asitler:  Doğada yaygın olarak bulunurlar.  Sitrik asit, laktik asit, malik asit ve glukonik asit gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan organik asitlerdir.  Sukroz ve şeker yan ürünlerinin fermantasyonu ile üretilen organik asitler, günümüzde çoğunlukla dekstrozun fermentasyonu ile üretilmektedir.  Organik asit piyasasında satışların yaklaşık %85 ini sitrik asit oluşturmaktadır.  Sitrik asit, yumuşak içecekler, tatlılar, reçeller, jöleler, şekerleme, şarap ve dondurulmuş meyvelerde yaygın biçimde kullanılmaktadır.  Laktik asit, 1880 yılında karbonhidrat fermantasyonu ile üretilen ilk organik asit olup, günümüzde hem fermantasyon hem de kimyasal sentez yoluyla üretilebilmektedir. Özel Nişastalar

 Amino asitler:  1980 li yıllarda fermantasyon teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak nişasta hidrolizatlarından çeşitli amino asitlerin ekonomik ölçekli üretilebilmeleri sağlanmıştır.  En önemli örneklerini; lisin, treonin, triptofan, metiyonin ve sistein oluşturmaktadır.  Nişasta türevi aminoasitler genellikle hayvanlarda beslenme tamamlayıcısı olarak kullanılmaktadır.  Bu yolla hayvan yemlerinin maliyeti düşürülmekte, hayvansal atık miktarı ve azot kirliliği azaltılmaktadır. Özel Nişastalar