Ceza Muhakeme hukukunun kavramı Ceza usul hukuku diğer Hukuk dalları ile ilişkisi Ceza Muhakeme hukukunun kaynaklari.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖZÜRLÜ KİŞİLERİN HAKLARI SÖZLEŞMESİ.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Siyaset Sosyolojisi.
PAZARLAMA MEVZUATI Paket Tur Sözleşmeleri. ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan di ğ er turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
1 KAMU İHALE KANUNU KİK YAVUZ ATEŞ MALİ HİZMETLER UZMANI.
KESİN HESAP KANUN TASARISI
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
Mali Müşavirlik Mesleği ve Sınavları
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Birincil ikincil Genel Yardımcı (devletler tarafından tanınan hukukun genel ilkeleri)
1. 2 ULUSLAR ARASI TAAHHÜTLER ÇERÇEVESİNDE TÜRK CEZA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Danışman Hazırlayan Danışman Hazırlayan R.Bülent TARHAN Murat Selim.
İDARİ YARGI SİSTEMİ VE DENETİMİNİN KAPSAMI-SINIRLARI
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. İŞ HUKUKU Toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen Uyulması zorunlu kuralların bütünü… *İş sözleşmesi (hizmet akdi)
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
ÇOCUK HUKUKU VE ÇOCUK HAKLARININ ÖNEMİ, KONUSU VE KAYNAKLARI
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
Sendikaların Uluslararası
EVLAT EDİNME EVLAT EDİNME KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
CEZA HUKUKUNA HAKİM OLAN TEMEL İLKELER
CEZA USULÜ İÇİNDE KARARLAR
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
KKTC’DE ENGELLİ HAKLARI
CEZA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANAMESİ, AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA ALIR.
Sivil Toplum Kuruluşlarının Kanun Yapım Sürecindeki Rolü
DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017.
Kamu Hukuku - Özel Hukuk Ayrımı
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
Terör Suçları ve Türkiye
İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE SEMİNERİ
Sporun Çeşitli Hukuk Dallarıyla İlişkileri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL CİNSİYET PROBLEMLERİ VE HUKUK
Ege Uzlaştırmacılar Derneği (EGE-UZ-DER) 2. Tanışma Toplantısı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
Müracaat ve Şikayetler
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BORÇ.
. Modern devletin 16. yy’da ortaya çıkmaya başlaması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
Sunum transkripti:

Ceza Muhakeme hukukunun kavramı Ceza usul hukuku diğer Hukuk dalları ile ilişkisi Ceza Muhakeme hukukunun kaynaklari

Ceza usul hukukunun kavramı Geniş anlamda ceza hukukunun bir dalı; ceza muhakemesi hukuku, suç dolayısıyla yapılan muhakemeyi düzenleyen hukuk dalıdır. bu hukuk dalında, bir kişinin suç işleyip işlemediğinin nasıl belirleneceği ve yargılamanın nasıl yapılıp ceza verileceği konuları ele alınır. 

Ceza muhakemesi hukukunda temel amaç, dava konusu yapılan maddi olay bütününe ilişkin maddi gerçegin hukuka uygun bir sekilde ortaya konulmasi ve bunun hukuki degerlendirmesinin yapilmasidir. CMH mevzu bir suç konudur– causa criminalis.

Ceza Usul kanunun amacı bilgi ulaşmak: a) Suç olup olmadığını belirlemesi; b) Suç kim işlemiş; c) Failin temeli ve cezai sorumluluk şartları; d) Suç işleyene ceza verilmesi.

Ceza Usul kanunun görevi; olayların ve ceza konuları aydınlatılması ve ikincil soruları çözümlenmesi

Ceza usul hukuku diğer Hukuk dalları ile ilişkisi

a) Maddi ceza hukuku ve ceza işlem hukuku ile Ceza muhakeme hukuku ile ilişkisi BAĞLANTILAR: SUÇ KARŞILIKLI KOŞULLULUĞU

Ceza işlem hukuku ile ilişkisi?

b) Anayasa Hukuku ve CM hukuku ilişkisi Anayasa, bir devletin en üst yasasıdır; Herkes, yaşama hakkına sahiptir, Herkes kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkına sahiptir, Evlenme hakkı ve aile kurma hakkı sahiptir, Herkes, daha önceden yasa ile tesis edilmiş bağımsız ve tarafsız bir mahkemede makul bir süre içinde yapılacak adil ve kamuya açık bir duruşma yapılması hakkına sahiptir. Herkes, kendisine bilgi verilmesi, savunulması ve temsil edilmesi fırsatına sahip olmalıdır, Hiç kimse, işkenceye veya insanlık dışı veya alçaltıcı muamele veya cezaya tabi tutulmamalıdır, Hiç kimse, daha önce yasaya göre Birlik içinde kesin olarak beraat ettiği veya mahkum olduğu bir suç nedeniyle mahkemede yeniden yargılanamaz veya cezalandırılamaz bunlar doğrudan veya dolaylı olarak anayasalarda düzenlenmiş temel haklardır.

c) Ceza muhakemesi hukuku ve kriminalistik ile ilişkisi Kriminoloji geniş anlamda suç ceza kanununun ihlalidir. Suçlular hüküm giymiş kişilerdir ve bu da kriminolojinin konusudur. Öte yandan, kriminoloji insan haklarının ihlallerin ve tüm şiddet olgularını kapsamaktadır. Bu yöntemlerin hazırlanmasında suç ceza muhakemesi hukukunun temel teorik ayarı dayanmaktadır. (Örneğin Savcı parmak izi malzemeler, uzman görüşü, denetimlerin sonuçları, rekonstrüksiyon gibi uygulamalar uygulatabilir).

Ceza Muhakemesi hukuku suçları aydınlatmak ile ilgileniyor, Kriminoloji çalışmaları en uygun operasyonel taktik ve teknik yöntemleri ve ceza yargılamasının konusunu ile ilgileniyor.

d) Ceza muhakemesi hukuku ve kriminoloji ilişkisi Kriminoloji deneysel metotlar ile suçlunun kisiligini inceleyerek suç olayinin dogal kaynagini ve mekanizmasini, sosyolojik ve biyolojik etmenlerini arastiran suçluluga ait genel bir bilimdir. Ceza etyolojisi bilgisi ceza muhakeme hukukuna uygulanabilir, özellikle suçtan dolayı sanığın, suçun varlığını ve şüphelinin sorumluluğunu / kurulması açısından.

Ceza usul hukukunun kaynaklar

Ceza usul hukukunun kaynaklar üç bölüme ayrılmıştır Şekile göre sınıflandırması Maddi Biçimsel olarak (Formal) Kökenlerine göre sınıflandırması İçsel Uluslararası Uygulamaya göre Ana Ek

BH Ceza usul Ana Kaynaklar: BH Anayasa; BHF Eyaletin Anayasa; SC (Sırp cumhuriyeti) Eyaletin Anayasa; Brçko Eyaletin Anayasası; Bh Ceza Muhakemesi kanunu (BH Resmi gazete, 3/03, 32/03, 36/03, 26/04, 63/04, 13/05, 48/05, 46/06, 76/06, 29/07, 32/07, 53/07, 76/07, 15/08, 58/08, 12/09, 16/09, 93/09, 72/13); BHF Eyaletin Ceza Muhakemesi kanunu (BHF Eyaletin Resmi gazete 35/03, 37/03, 56/03, 78/04, 28/05, 55/06, 27/07, 53/07 i 9/09); SC Eyaletin Ceza Muhakemesi kanunu (SC Eyaletin Resmi gazete 50/03, 111/04, 115/04, 29/07, 68/07, 119/08,55/09, 80/09, 88/09 i 92/09); Brçko Eyaletin Ceza Muhakemesi kanunu (Brçko Eyaletin Resmi gazete 48/04, 6/05, 14/07,19/07, 21/07, 2/08, 17/09 i 9/13).

BH Ceza usul Ek Kaynaklar : Çocuk koruma kanunu (BHF Eyaleti, SC Eyaleti, Brçko Eyaleti); BH Mahkeme Kanunu; BH Yargılanması Hakkında Kanun; Tanık Koruma Yasası

Ceza Usul Hukukunun Uluslararası Ana Kaynaklar: İnsan Hakları Evrensel Deklarasyonu (1948.); İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Ek protokollerin (1950); Medeni ve Siyasi Konularda Uluslararası Sözleşmesi (1966);

Ceza Usul Hukukunun Uluslararası Ek Kaynaklar : Çocuk Hakları Sözleşmesi (1989); İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme (1948); Organize Suçlarla Mücadele Sözleşmesi; Tokyo Kuralları; Pekin Kuralları; Riyad Ana Esasları...

Mahkeme uygulanması Ceza Usul Hukukunun kaynağı mı Mahkeme uygulanması Ceza Usul Hukukunun kaynağı mı? Yasal Bilimi Ceza Usul Hukukunun kaynağı mı?

Ceza Usul Hukukunun toprak uygulama kuralı; Yasallık ilkesi;

İLGİLENDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER