Kamu Yönetiminde Yasal Sorunlar. Kamu Yönetiminin alt yapısını oluşturan yasal düzenlemelerin, aynı veya benzer konularda yapılmış olması, sistemde ileri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAPI DENETİM UYGULAMALARI, TESPİTLER, SORUNLAR, ÖNERİLER
Advertisements

Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
AARHUS SÖZLEŞMESİ Convention on Access to Information, Public Participation in Decision making and Access to Justice in Environmental Matters.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Taslağı Dr.İskender Sayek TTB Merkez Konseyi Üyesi TUEK 2008 Ankara.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
Güvenlik Kültürü ile İSG Politikaları Oluşturulmasında ve Uygulamalarında Sosyal Diyalogun Rolü Prof. Dr. Serpil AYTAÇ.
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
ENGELLİ OLMAK SUÇ DEĞİL
Kamuda e-Belge Çalışmaları
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
ŞEFFAFLIK VE ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ
Hesap verebilirlik kavramı Visa Paajanen Finlaniya Ulusal denetim Ofisi
1 BİLİŞİM SUÇLARI YASA TASARISI VE DÜZENLEYİCİ YAKLAŞIMLAR 10 Şubat 2007 İstanbul Meltem ERGÜN.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİ
TÜRK KADININA SAĞLANAN HAKLAR
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ AKADEMİK KURULU
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
ASPB ENGELİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
İŞYERİ SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
SAĞLIK TEDBİRİ UYGULAMALARININ ETKİNLİĞİNİN ARTTIRILMASI KONUSUNDA ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMALARI Tülay ERÇİN ŞAHİN, Özlem GÜLER AYDIN, A.Çiğdem.
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
U Ş AK İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
Dr. Mehtap Türkay Ankara SÇS Akdeniz Üniversitesi İşyeri Sağlık Birimi.
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
BÜTÇE NEDİR 1. Bütçe: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.
İŞSİZ ÜYELERİN SORUNLARI TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ TMMOB-JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI 28 ARALIK 2006.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
Kamu Yönetiminin İşleyiş Sorunları. Yoğun norm düzeni içerisinde sürdürülen bürokratik işlemler aslında hizmetin kişisellikten uzak, eşitlik ilkesine.
TOPLU İŞ HUKUKU SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİĞİ
Kamu Yönetiminin Yapısal Görünümü ve Sorunları. Organizasyon Sorunları Sistem coğrafi ve örgütsel olarak merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Bunu aşmak.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Kamu Personel Yönetimine İlişkin Sorunlar. Kamu kurumlarının sahip olduğu insan kaynağı ve bu insan kaynağının nicelik ve niteliği özelde kurumsal kapasitenin.
Kamu Yönetiminin Denetim Sorunları. Kamu yönetimi sisteminin; planlanan çıktıların üretilebilmesi, hukuk devleti ilkesinin uygulanması, yönetsel yozlaşmanın.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
50.Yıl DPB T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
Makro Uygulamada Sosyal Hizmet Uzmanının Özellikleri
Kamu Yönetiminde Yasal Sorunlar
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ SEÇİYORUZ!
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
Sendikaların Faaliyetleri
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
Sunum transkripti:

Kamu Yönetiminde Yasal Sorunlar

Kamu Yönetiminin alt yapısını oluşturan yasal düzenlemelerin, aynı veya benzer konularda yapılmış olması, sistemde ileri derece tıkanmalara neden olmaktadır. Yasaların güncellenememesi (dili veya konusu eski olabilir), gerek bürokratlar ve gerekse halk tarafından anlaşılmalarını güçleştirmektedir (Örn: Köy Kanunu, 657 sayılı DMK).

Birçok yasanın işlevselliğini kaybetmesine rağmen henüz yürürlükten kaldırılmamış olması, bürokratlar açısından risk yaratmaktadır (Örn. Şapka Kanunu, Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun gibi) yılında yapılan bir çalışma bu şekilde 118 kanun (9500 yönetmelik/kaldırıldı ve 46 tüzük/kaldırıldı) olduğunu göstermektedir. Kamu kesiminde işlevselliği sağlayan yasal düzenlemeler açısından halen bazı boşlukların mevcut olması, herhangi bir alanda ihtiyaç hasıl olmasına rağmen yasal düzenlemenin bulunmaması işleyişte tıkanmalara yol açmaktadır.

Mevcut yasalarda (yürürlükte olan yasal düzenlemelerde) boşlukların mevcut olması, yasa yazımında olası boşluk alanlarının öngörülememesi Sadece yasanın yapılması ile problemli alanların ortadan kaldırılacağına dair bir inanışın mevcut olması. Oysa yasal düzenlemelerin mutlaka alt yapılarının oluşturulması ve ciddiyetle takip edilerek uygulanmasının ile sürdürülebilirliğinin sağlanması gereklidir.

Yasal düzenlemelerin uygulamada ayrıcalıklı kişi veya gruplar yaratması, kamu görevlileri ve bir bütün olarak toplumda tartışmalara yol açmaktadır. Bunun da ötesinde bu durum, yasal düzenlemelere ve yasa yapıcılara karşı güvenin azalmasına yol açmaktadır.

Yasal düzenlemeler yapılırken kanunlar hiyerarşisinin bozulması (Örn: Anayasa’da düzenlenmesi gereken bir konunun yasada, yasada yer alması gereken bir hususun da yönetmeliklerle düzenlenmeye çalışılması) KHK yoluna sıklıkla başvurularak istisnai özelliğinin bozulması ile özellikle netameli konularda Meclis’in devreden çıkartıldığı izlenimi uyandırmaktadır.

Yasaların katı kuralcı ve daha çok emredici/kısıtlayıcı nitelikte olması (yasal düzenlemelerin, hak tanımaktan daha çok yasaklama üretmesi) Yasal düzenlemelerin yapılmasında, yurttaşların devre dışı bırakılması; bu anlamda bürokratlara aşırı yetki tanınması ve temsilcilere aşırı güven duyulmasını gerektiren bir eğilim mevcut olması

Muhalefet üyelerinden gelen önerilerin, dikkate alınmaması (Böylece çoğunluğa sahip olanın sadece yasal düzenleme yapabileceği şeklinde bir kanaatin gelişmesi). Yasal düzenlemeler üretilirken ihtiyaç-beklenti analizlerinin yeterince derinlikli ve sağlıklı yapılmaması