Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Advertisements

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI YAŞAMA.
ERGENLİK ÇAĞINDA BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE
SÜT VE SÜTÜN ÖNEMİ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT TÜRKİYE
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Cemil Yalçın Sınıf Öğretmeni
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VİTAMİNLER.
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
eslenme engeli Beslenme Nedir? Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi,
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Yeterli Ve Dengeli Beslenme. 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su Besin Öğeleri.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?

Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş cinsiyet ve aktiviteye göre gereken miktarda tüketilmesidir. Yeterli Ve Dengeli Beslenme

1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su Besin Öğeleri

Yetişkin bir insanın ortalama %16’sı proteinden oluşur. Büyüme, gelişme ve hücrelerin yenilenmesi için başta gelen besin öğesidir. Enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Savunma sisteminde rol oynar. Enzimlerin ve bazı hormonların esas yapılarıdır. 1 gram protein yandığında 4 kalori verir. 1.Proteinler

Büyüme ve gelişme yavaşlar. Kolay hasta oluruz. Hastalıklar daha uzun sürer. Saç,deri,tırnak gibi dokularımızın sağlığı bozulur. Organlarımızın çalışması aksar. Zeka gelişimi yavaşlar Yeterince Protein Almazsak Ne Olur?

Büyüme ve gelişmeyi baskılar. Karaciğer ve böbreklerin üre yapımını arttırır. Osteoporoz yani kemik erimesi riskini arttırır Aşırı Protein Alındığında

En çok enerji veren besin öğesidir. Deri altı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler. Yağlar midenin boşalmasını geciktirerek tokluk hissi verir. 2.Yağlar

İnsan vücudunun %18’i yağdır. Yağlar, en fazla enerji sağlayan besin öğesidir.Sıvı ve katı yağlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bir gram yağ yandığında 9 kalori vermektedir. Yağda eriyen vitaminlerin kullanımı ve bazı hormonların yapımı için elzemdir. Mideyi yavaş terkettiği için doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının kaybını önler. 2.Yağlar

Gereksiz yere fazladan enerji alındığından şişmanlığa neden olur. Vücudumuzda dolaşan kanın bileşimi bozulur. Özellikle katı yağlar kalp ve damarlarımız için sakıncalıdır Yağ içeriği yüksek besinler fazla miktarda yenirse ne olur?

Yetişkin insan vücudundaki toplam karbonhidrat miktarı %1’in altındadır. Vücut çalışması ve günlük hareketlerimizi yapabilmek için gerekli olan enerjinin büyük çoğunluğu karbonhidratlardan sağlanır. Bir gram karbonhidrat yandığında 4 kalori verir. 3.Karbonhidratlar

Minareller size kayaları çağrıştırabilir. Fakat minareler vücudunuzda yapıyı oluşturan ve birçok işlevi düzenleyen elzem besin ögelerinin bir grubudur. Minareller vücudunuzda gerçekleşen sayısız sürecin başlamasına veya düzenlenmesine yardımcıdır.Örneğin sıvı dengesini düzenlemede,kas kasılmasında ve sinir sisteminde uyarı iletiminde işlevleri vardır. 4.Minareller

Vücudumuzun %4 gibi çok küçük bir kısmını oluşturmalarına ragmen vücut yapısının oluşmasında yardımcıdırlar.Kemik ve dişlerin yanı sıra kaslar ve diğer dokularda da minarellar bulunur. Minarellar ısı veya besin işlemede kullanılan diğer elle yapılan işlemler sırasında kayba uğramazlar. 4.Minareller

Hastalıklardan korunabilmek ve vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gereklidir. En çok vitamin sağlayan besinler, taze sebze ve meyvelerdir. 5.Vitaminler

İnsan vücudunun %60 ‘ı sudur. Besinlerin sindirimi,dokulara taşınması,hücrelerde kullanılması sonucu oluşan zararlı atıkların atılması ve vücut ısısının düzenlenmesi için gereklidir. Vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için günlük 2-2,5 litre su gereklidir 6.Su

Sağlıklı bir kiloya sahip olmanın yolu öncelikli olarak dengeli ve yeterli beslenmektir. Besin piramidi bu konuda en iyi rehberdir. Önemli olan ihtiyaçlarımızı karşılayacak miktar (porsiyon) ve besinler seçmek ve yüksek miktarda yağ içeriği olan yiyeceklerden özenle kaçınmaktır. Besin Sağlık Dengesi

Sağlıklı Beslenme Pramidi

Asla süpermarkete aç gitmeyin. Eğer insanlar tok karnına alışverişe giderlerse, besin değeri daha yüksek yiyecekler alıyorlar. Aburcudur dan da uzak duruyorlar. Yediklerimizi Seçelim

Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur. Doğru Beslenmek İçin

Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3 ara öğüne bölün az ve sık beslenin.Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına,erken yaşlanmaya neden olur. Doğru Beslenmek İçin

Midenizi katı gıdalarla doldurmayın.Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar. Doğru Beslenmek İçin

Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına yememeliyiz. Doğru Beslenmek İçin

Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır. Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar. Doğru Beslenmek İçin

Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir. Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz. Doğru Beslenmek İçin

Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır. Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz. Yenilenmek İçin Besinler Gerekli

Özellikle çocuklar, anemi yani kansızlık İyot yetersizliği hastalıkları, D vitamini eksikliğine bağlı Raşitizm denilen kemik hastalığı Diş çürükleri, Vitamin yetersizlikleri, Gıda kaynaklı hastalıklar Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları

Kalp damar hastalıkları, Şişmanlık, Özellikle Tip-II Diyabet, Kanser Osteoporoz(kemik erimesi) Hipertansiyon. Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları

büyüme ve gelişmemiz engellenir, sağlığımız bozulur, okul başarımız azalır, yorgun ve isteksiz oluruz. Yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde;

*Yeterli-Dengeli beslenmek, *Spor yapmak, *Hareketli yaşamaktır. Normal vücut ağırlığını koruyabilmenin yolu;

6-11 yaş grubu büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir. En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise yaşında başlar. Beslenme Gelişimde Anahtardır

1 Grup : Süt, Yoğurt, Peynir. 2. Grup : Et, Balık, Tavuk, Yumurta, Kuru Baklagiller Ve Fındık, Fıstık, Ceviz Vb. 3. Grup : Sebze Ve Meyveler. 4. Grup : Ekmek Ve Tahıllar. Her Gün Yememiz Gereken Besinler

Vücut ağırlığındaki artış yaklaşık 20 yaşına kadar devam eder. Boy uzunluğunda artış ise kızlarda 17 yaştan sonra genellikle durur, erkeklerde yavaş da olsa devam eder. Beslenme Gelişimde Anahtardır

Günde iki bardak süt içme alışkanlığı edininiz. Akşam Yemeği İle Sabah Arasında 12 Saatlik Süre Geçer. Sabah Kalktığımızda Kahvaltı Yapmazsak Beynimizde Yeterince Enerji Oluşmaz Açıkta satılan besinleri almayınız. Tabağınıza Yiyebileceğiniz Kadar Yemek Alınız. Öneriler

Günde üç öğün yemek yiyiniz. Öğün atlamayınız. Yemek Yerken Ayrı Çatal, Bıçak, Tabak Ve Bardak Kullanınız. Öğün Aralarında Şekerli Besinleri Tüketmeyiniz. Ağırlığınızın Boyunuza Uygun Olmasına Dikkat Ediniz. Öneriler

Sağlıklı Olmak İçin Spor Yapınız Çiğ Sebze Ve Meyveleri Bol Su İle Yıkadıktan Sonra Yiyiniz. Açıkta Satılan Besinleri Satın Almayınız. Yemeklerden Önce Ellerinizi Mutlaka Yıkayınız Kirli Eller Birçok Hastalık Mikrobu Taşır. Öneriler

=dokuman&id=113&kelime=&pagehttp:// =dokuman&id=113&kelime=&page= /June03/sagliklibeslenme.html tedavi.com/baharat/beslenme.html b&menuid=1&id=1 Kaynaklar