Sevda GÜL 1450Y08950.  EEG nedir?  EEG Nasıl Ölçülür?  İ nsan beyninin yaydı ğ ı dalgalar nelerdir?  Epilepsi nedir?  Epilepsi verilenin YSA ile.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

MUSTAFA YEŞİLADA
Veri Madenciliğinde Kümeleme Slink Algoritması
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
DC-AC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER / İNVERTERLER
KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Prof.Dr. Ümmühan İşoğlu-Alkaç
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ
MinDolog Minder Bilişim
EKT ETKİNLİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
EEG Beynimiz çok düşük şiddette sürekli eletkrik akımı üretir ve dalgaları düzenli bir şekilde yayar, EEG bu dalgaları bilgisayar ortamında kaydedilmesi.
Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine ba ğ lı oldu ğ u, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir ileti ş im a ğ ıdır. Internet, insanların.
ELEKTROENSEFALOGRAM (EEG)
Elektroensefalogram (EEG) ve Olaya İlişkin Potansiyeller (OİP):
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
Yağmur, Kar, Sis.
BU BENİM ESERİM ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARIŞMASI
“Öfke”.
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
BİR KİTAP BİR DOST.
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
BETÜL GÜTLEK TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ 2. SINIF WEB 2.0.
Hazırlayan Ufuk Kemerci  2004 yılında ortaya atılmı ş bir kavramdır. Web sitelerinin yalıtılmı ş bilgi depoları ş eklinden çıkıp kullanıcılara.
Dr. Nilüfer GENÇ ÖZDAMAR
EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
FAYDALARI VE ZARARLARI
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
Atık kağıtlardan dünya haritası !. Farklı ülkelerdeki insanların temiz suya eri ş im yüzdelerinin ne oldu ğ unu ara ş tırdık. Atık ka ğ ıtları kullanarak.
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
FAD İ ME AKAGÜNDÜZ SEVG İ SUBA Ş I Aralık OTİSTİK BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ SINIFLANDIRMA TANI DEĞERLENDİRME ARAÇLARI OTİZMİN NEDENLERİ EĞİTİM.
Donanım Birimleri.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Sürekli Mesleki Gelişim (SMG) Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri (5. Seminer) / 211.
ERp SOFTWARE Hasan HASANOV Slayt içerikleri  ERP Software nedir?  Türkiye’de ERP Uygulamaları  İ nternet ERP  ERP den Önce  ERP den Sonra.
PERİYODİK CETVEL.
TENS TEDAVİSİ.
ELEKTROENSEFALOGRAFİ (EEG)
HOŞGELDİNİZ TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ALTERNATİF AKIM KULLANIMI K K ayna
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
DOSYA MENÜSÜ.
Beynin Yapısal Olarak İncelenmesi sBT (Bilgisayarlı Tomografi): X- ışınlarıyla beynin ince kesitleri alınır sMRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme): Beyin.
Şiddet İçerikli Oyun Bağımlılığı ve Tanıma Belleği İlişkisi: Olay-İlişkili Beyin Potansiyeli Bulguları Can Soylu, Dicle Çapan, Nur İnci, M. Sevi Koç, Tuğçe.
Büyük Fasulye Yarı şı Ünite Ürün Dosyası Sunumu. Ünite Özeti Büyük Fasülye Yarışı devam etmektedir! En uzun fasülyeyi yetiştirme yarışı farklı okullardaki.
EEG ve Uyarılmış Potansiyeller
İnsan beyni günün birinde nasıl çalıştığını anlayabilecek mi?
UYKU-UYANIKLIK İŞLERGELERİ-BEYNİN ELEKTRİKSEL ETKİNLİĞİ
HAZIRLAYAN MİRAC ULUDAĞ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI.
Ölçme Değerlendirmede İstatistiksel İşlemler
EPİLEPSİ VE TEDAVİ İLKELERİ
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
Kesikli Olasılık Dağılımları
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Aktif Öğrenme Teknikleri Köşelenme
Ölçme Değerlendirmede İstatistiksel İşlemler
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
B) EFEKTİF alan (Duyuşsal Alan)
EEG TABANLI BEYİN BİLGİSAYAR ARAYÜZLERİ
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

Sevda GÜL 1450Y08950

 EEG nedir?  EEG Nasıl Ölçülür?  İ nsan beyninin yaydı ğ ı dalgalar nelerdir?  Epilepsi nedir?  Epilepsi verilenin YSA ile modellenmesi nasıldır?

 Elektroensefalografi ya da EEG, beyin dalgaları aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesini ölçen yöntemdir.

 İ nsanın sinir sistemi, yakla ş ık 10 milyar sinir hücresi içerir. Bunların ço ğ u beyinde, geri kalanı omurgada ve bedenin öbür kesimlerinde, ilgili sinirlerde yer alır.  Her beyin hücresi sinir hücresiyle ba ğ lantılıdır. Sinir akıları sinir lifleri boyunca ta ş ınır ve beyinde elektrik dalgalarına yol açar. Bu elektrik dalgaları kafa derisinde ölçülebilir.

 EEG'de çekim küçük elektrotların saçlı deriye yerle ş tirilmesiyle yani "pasta" denilen iletken bir madde aracılı ğ ı ile yapı ş tırılmasıyla olur. Bu elektrotların ikisi arasındaki elektriksel potansiyel de ğ i ş iklikleri bilgisayara kayıt edilir ve sonuç uzman tarafından yorumlanarak, hastaya gerekli bilgi verilir.

 Elde edilen kaydın incelenmesinde, normale oranla sapmalar bulunmasına dayanılarak, beynin birçok çalı ş ma bozuklu ğ u (epilepsi, vb.) te ş his edilebilir.

 Beta( β ): Frekans aralı ğ ı Hz frekanslı dalgadır. Çalı ş an veya aktif olan insanlarda görülen dalgadır.

 Alpha( α ): Frekans aralı ğ ı 8-13 Hz frekanslı dalgadır. Yarı uyku modunda ya da sessizce dinlenen ki ş ilerde gözlenen dalgadır.

 Theta( Φ ): Frekans aralı ğ ı 4-8 Hz frekanslı dalgadır. Uykunun geçici kısmı, uyanık çocuklarda ve bazı duygusal stres içinde olan yeti ş kinlerde görülen dalgadır.

 Delta( δ ): Frekans aralı ğ ı Hz frekanslı dalgadır. Derin uyku sırasında, süt çocuklu ğ u döneminde ve ciddi do ğ u ş tan beyin rahatsızlı ğ ı olan insanlarda gözlenen dalgadır.

 Son olarak da epilepsi geçiren bir hastanın sinyali verilmi ş tir. Frekansı yakla ş ık olarak 3 Hz olarak gözlenmi ş.

 Epilepsi (Sara olarak da bilinir), beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin ola ğ an dı ş ı bir elektro-kimyasal bo ş alma yapması sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk, hastalıktır.  Beynin normalde çalı ş ması ile ilgili elektri ğ in a ş ırı ve kontrolsüz yayılımı sonucu olu ş ur. Sıklıkla geçici bilinç kaybına neden olur.

 Yapay sinir a ğ ları (YSA), insan beyninin bilgi i ş leme tekni ğ inden esinlenerek geli ş tirilmi ş bir bilgii ş lem teknolojisidir.  YSA ile basit biyolojik sinir sisteminin çalı ş ma ş ekli taklit edilir.  Taklit edilen sinir hücreleri nöronlar içerirler ve bu nöronlar çe ş itli ş ekillerde birbirlerine ba ğ lanarak a ğ ı olu ş tururlar.

 Bu a ğ lar ö ğ renme, hafızaya alma ve veriler arasındaki ili ş kiyi ortaya çıkarma kapasitesine sahiptirler.  Di ğ er bir ifadeyle, YSA'lar, normalde bir insanın dü ş ünme ve gözlemlemeye yönelik do ğ al yeteneklerini gerektiren problemlere çözüm üretmektedir.

EEG(Elektroensefalografi) verilerinin YSA ile modellenmesi:  EEG verilerim 10 özellik barındıran bilgilerden olu ş uyor. Bunlar ortalama de ğ er, varyans, standart sapma v.s gibi özeliklerdir.  Verilerim de 196 tane Epilepsi hastasının krize girmeden, kriz anı ve kriz sonrası olan bilgileri bulunuyor.

 Veri i ş leme adımlarından ilk üçü(Algılama, Ön Kuvvetlendirici, Süzme ve Ön İş leme) adımları kullanılmadı. Çünkü verilerim sinyal ş eklinde de ğ il sayısal ve hazır verilerdi.  EEG verilerinin içinde sonucu alınmı ş verilerden, E1:Epilepsi öncesi E2:Epilepsi anı E3:Epilepsi sonrası Olarak 3 adet.mat dosyası olu ş turuldu.

 Veriler toplandı ve YSA ile modellemek için ; 96 tane E1 verisinin 80’i, 56 tane E2 verisinin 40’ı, 44 tane E3 verisinin 28’si e ğ itim için ayrıldı.  Geri kalan veriler test a ş aması için ayrıldı.

 Son olarak da hedef matrisi olu ş turuldu. Bunlar; E1 verisinde 1, E2 verisinde 2, E3 verisinde 3 bilgisini vermesi içindir.  YSA a ğ ı ile modelleme a ş amasına geçildi. Bu modelin kullanılmasının nedeni çok basit olarak veriyi i ş leme tabi tutmasıdır.

 Modelleme ile birlikte verilerimizi e ğ itime tabi tuttuk.  E ğ itilen veriler test a ş amasına geçildi ve son.mat dosyasında belirledi ğ imiz hedef içeriklerine çok yakın de ğ erler ile sonucu üretti.  Son olarak da en küçük karesel hata ortalaması ile gerçek de ğ ere ne kadar yakınla ş mı ş oldu ğ umuzu gözlemledim.

 efalografi efalografi  to-electroencephalogram-eeg/ to-electroencephalogram-eeg/  04/03/beyindeki-ustun-nitelikli-sinir- hucreleri/ 04/03/beyindeki-ustun-nitelikli-sinir- hucreleri/ 

 hastaligi-sara-ile-pembenar-detay- genelsaglik / hastaligi-sara-ile-pembenar-detay- genelsaglik /  dex.php?topic=8026.0;imode dex.php?topic=8026.0;imode  _a%C4%9Flar%C4%B1 _a%C4%9Flar%C4%B1

 Dinledi ğ iniz için TE Ş EKKÜR EDER İ M