İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

Biyolojik Çeşitlilik Nedir?
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
Doğal unsurlar ve olayların insanlara etkileri
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Başlıca Çevre Sorunları
MADDE DÖNGÜLERİ.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
MADDE DÖNGÜLERİ.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK Emre ÜTENLER Eskişehir Atatürk Lisesi
Küresel Isınma Nedir?.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
AŞIRI TÜKETİM Tüketim Nedir ?? Aşırı Tüketim Kültürünün Oluşumu
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprağın bir doğal kaynak olarak öneminin
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
Turizm Türlerinin Oluşmasında Çevrenin Etkisi
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
 Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde yaklaşık civarında bitki ve civarında hayvan türü olduğu tespit edilmiştir. Üstelik.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Sunum transkripti:

İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ Ekosistemlerdeki çeşitli canlı türlerinin hep birlikte bulunması yeryüzünün biyoçeşitliliğini oluşturur. Ekosistemlerde insanların faaliyetleri biyoçeşitliliği etkileyecek bir değişmeye neden olursa ekosistem hizmetlerinin yerine getirilmesi olumsuz yönde etkilenebilir. Örneğin, azot bağlayıcı bakteriler, tropik bölgelerdeki birçok hayvan türüne besin sağlayan palmiye ve incir gibi türler yok olunca ekosistem hızlı bir şekilde değişir ve ekosistem hizmetleri büyük ölçüde aksar veya durur.

SÜRDÜREBİLİRLİK İnsan nüfusunun bazı bölgelerde hızla artması, nesli tükenmekte olan canlıların çeşidinin ve sayısının da hızla azalmasına neden olmaktadır. İnsan nüfusu arttıkça doğal ortamlarda yeni tarım alanlarının açılması,yolların ve hava alanlarının yapılması, yeni yerleşim merkezlerinin ve ticari bölgelerin kurulması habitatların parçalara bölünmesine ve bozulmasına neden olmaktadır. Bu değişiklikler bazı türlerin farklı habitatlara taşınmalarına neden olmakta, biyoçeşitliliği dolayısıyla ekosistemin sürdürülebilirliğini tehlikeye sokmaktadır. Dünya genelinde doğal ortamların ve biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği açısından en büyük tehlike kentleşmedir. Kentleşme doğal yaşam alanlarının düzenini bozmakta, yoğun nüfus nedeniyle kaynaklar tüketilirken büyük oranda atık madde oluşumuna neden olmaktadır.

KENTLEŞMEDE SÜRDÜREBİLİRLİK İÇİN NELER YAPILABİLİR. Kentlerdeki ekonomik faaliyetler, materyal tüketimi ve ürettiği atıklar nedeniyle dünya ekosisteminin geleceğini tehlikeye atmaktadır. 1.Yaşamın devamı için kentlerde doğal bitki örtüsüne yer verilmelidir. 2.Kent koşullarına uyum sağlamış yerler için uygun habitatlar oluşturulmalı. 3. Çevre kaynaklarının korunması sağlanmalıdır. 4.Kentsel bölgelerdeki ekolojik çalışmalar yapılmalıdır. 5.Tarım alanlarındaki verimin artışı için kullanılan fosil yakıtlar, pestisitler, kimyasal gübreler, sulama sistemleri kontrollü olmalı (Tarımda fosil yakıt kullanımı hava kirliliğine, küresel iklim değişikliğine ve asit yağmurlarına neden olmaktadır.) Aşırı miktarlarda kimyasal gübre kullanımı sonucu gübrenin fazlası yağışlarla nehir ve göllere ulaşarak buraları kirletmektedir. Su kullanımının aşırı artması da doğal kaynakların kurumasına neden olmaktadır. 6.Ekosistemin sürdürülebilir yapısı bozulmadan verimli ürünler elde edilmesini sağlayacak teknolojik yöntemlerden yararlanılabilir.

OKU VE DEĞERLENDİR

OKU VE DEĞERLENDİR

OKU VE DEĞERLENDİR

BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME

BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME

BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME

BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME

BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME

BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME

BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME

BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME