iki Başlıkta İncelenir 1-1923-1940 Yıllar arası Türk Edebiyatı 2-1940 ve sonrası Türk Edebiyatı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
Advertisements

B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ölen bazı sanatçılar dışında Milli Edebiyatçılar, Beş Hececiler ve Bağımsızlar olarak ele aldığımız şair.
Fakir Baykurt 1929’da Burdur’un Yeşiloca ilçesi Akçaköy’de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948’de Gönen Köy Enstitüsü’nü bitirdi, 5 yıl köy.
ŞEHİT KAYA ALDOĞAN ANADOLU LİSESİ DERS:EDEBİYAT KONU:AHMET HAŞİM’İN HAYATI, EDEBİ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ HÜSEYİN AYDOĞAN 11/G 902.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi ( HASAL) eğitim-öğretime 4 Haziran 1984’te 108 öğrenciyle başladı.
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
GAR İ P DI Ş INDA YEN İ L İĞİ SÜRDÜREN Şİİ R.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
ZILLULLAH FRANSIZ İHTİLALİ(1789) TAKVİM-İ VEKAİ(1831) TANZİMAT FERMANI(1839) TERCÜMAN-I AHVAL(1860) 1. MEŞRUTİYET (1876)
DEDE KORKUT HİKAYELERİ
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
Hikmet SIRMA.
Çağdaş Türk sanatını konu alan birçok kaynakta, ulusal ve yöresel Türk resminin kurucusu ve öncüsü olarak nitelendirilen Turgut Zaim, 1906 yılında İstanbul`da.
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU Mevlana’nın beyitlik mesnevisinin asıl adı nedir?
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
HAZIRLAYANLAR GÖZDENUR KAHRAMAN BETÜL SOLAKOĞLU MÜJGAN DİLEK.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’NUN EDEBİ ŞAHSİYETİ
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
Metinlerin Sınıflandırması
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİNDE ROMAN
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Bandırma Vapuru.
KINIK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ OKUL TANITIMI
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
TEVFİK FİKRET (
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
TARİHDE BİLİM BİLİM VE SANAT ÖZGÜRLÜĞÜ
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Toplumsal Yapı ve Toplumsal Değişme Perspektifinden Türkiye’nin Son Yüz Yılı
Madde 2: Tanımlar Bu Sözleşmenin amaçları bağlamında,
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
7.Sınıflar Aralık Ayı Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
Gazetecilik Etiği ve Toplumsal Sorumluluk
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
DESTAN 1. Deniz Hoca Youtube Kanalı ⇒
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EDEBİYAT EĞİTİMİNİN TEMEL MESELELERİ
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
Sunum transkripti:

iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı

Yıllar arası Türk Edebiyatı Cumhuriyetin ilanıyla başlar Kurtuluş Savaşı kazanılmış dolasıyla bu dönem edebiyatında her kurumdaki köklü değişiklikleri edebiyatta da görmekteyiz Bu dönem edebiyatında daha çok ulusalcı, milliyetçi, halkçı, uygarlıkçı bir edebiyat vardır Milli edebiyatta Anadolu’ya yönelme bu dönemde de devam etmiştir

Eserlerdeki dil sade ve açık bir dildir. Yazı dili ile halkın konuşma dili birbirine yakındır Atatürk inkılapları, Kurtuluş Savaşı bu dönem eserlerinin temelini oluşturmaktadır Bu dönem eserlerinde Kurtuluş Savaşı, yeni devlet kurma mutluluğu, Anadolu insanının eserlerde etkileri açıkça görülmekte Halk şiirinden bu dönemde de yararlanılmış, şiirde hece ölçüsü kullanılmıştır

Roman ve hikâyelerde milli konulara ve toplumsal konulara değinilmiştir, daha sonraları yeni konulara da değinilmiştir Edebiyatın bütün türlerinden başarılı eserler verilmiştir Edebiyat yüksem zümre edebiyatı olmaktan çıkmış, Anadolu’da da yetenekli sanatçılar ortaya çıkmıştır Tabiat, sevgi, Anadolu halkı, yoksulluk, erdemlilik, gurbet, Atatürk, Kurtuluş Savaşı gibi konular işlenmiştir Bu dönemde memleket edebiyatı Beş Hececiler ve Yedi Meşaleciler gibi topluluklar ortaya çıkmıştır

Tabiat, sevgi, Anadolu halkı, yoksulluk, erdemlilik, gurbet, Atatürk, Kurtuluş Savaşı gibi konular işlenmiştir Bu dönemde memleket edebiyatı Beş Hececiler ve Yedi Meşaleciler gibi topluluklar ortaya çıkmıştır

 SONRASI TÜRK EDEBİYATI Bu dönemde İkinci Dünya Savaşı edebiyatı derinden etkilemiştir 1940’dan sonra sanatçılar dilde ve şiirde birçok değişiklikler yapmıştır Romanlarda ve hikâyelerde daha çok köy yaşamında kente göç, işçi ve işveren sorunları, gecekondu yaşamı, kuşak çatışmaları gibi konular işlenmiştir Tercüme büroları sayesinde birçok eser Türkçeye çevrilmişti

Sosyal ve kültürel alandaki değişimler eserleri de etkilemiştir Bu dönemde farkı görüşlere sahip birçok topluluk kurulmuştur Garipçiler(1. Yeniciler), 2. Yeniciler, Toplumcu herçekiciler, İkinci yeni daha sonra toplumcu şiir, 1980 sonrası şiir gibi topluluklar kurulmuştur

sonrası Türk Edebiyatı Bu dönemde İkinci Dünya Savaşı edebiyatı derinden etkilemiştir 1940’dan sonra sanatçılar dilde ve şiirde birçok değişiklikler yapmıştır Romanlarda ve hikâyelerde daha çok köy yaşamında kente göç, işçi ve işveren sorunları, gecekondu yaşamı, kuşak çatışmaları gibi konular işlenmiştir

Tercüme büroları sayesinde birçok eser Türkçeye çevrilmiştir Sosyal ve kültürel alandaki değişimler eserleri de etkilemiştir Bu dönemde farkı görüşlere sahip birçok topluluk kurulmuştur Garipçiler(1. Yeniciler), 2. Yeniciler, Toplumcu herçekiciler, İkinci yeni daha sonra toplumcu şiir, 1980 sonrası şiir gibi topluluklar kurulmuştur

A arası Türk Edebiyatı 1-Memleket Edebiyatı(Milli Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren edebiyat) 2-Beş Hececiler 3-Saf (öz) şiir anlayışı 4-Yedi meşaleciler

B-1940 sonrası Türk Edebiyatı 1-Garipçiler (1. Yeniciler) 2-Garip dışında yeniliği sürdüren şiir(Maviciler-Hisarcılar) 3-Serbest nazım ve toplumsal şiir 4-2. Yeniciler

B-1940 sonrası Türk Edebiyatı 1-Garipçiler (1. Yeniciler) 2-Garip dışında yeniliği sürdüren şiir(Maviciler-Hisarcılar) 3-Serbest nazım ve toplumsal şiir 4-2. Yeniciler

5-İkinci yeni sonrası toplumsal şiir sonrası şiir 7-Cumhuriyet dönemi halk şiir 8-Cumhuriyet döneminde roman ve hikaye

a) Milli edebiyat zevk ve anlayışı sürdüren eserler b) Toplumcu gerçekçi eserler c) Bireyin iç dünyasını esas alan eserler d) Modernizimi esas alan eserler e) Postmodernizimi esas alan eserler