DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Konu: Windows Sistem Araçları
Advertisements

Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
ŞAHİN AKDAĞ.
WINDOWS İŞLETİM SİSTEMİ
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Power Point’a Resim Nesneleri Ekleme ve Kullanma
İŞLETİM SİSTEMİ.
İşletim Sistemleri Öğr. Grv. Ömer KAÇMAZ.
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
WINDOWS ÖZET Klasöre girmek için veya dosya çalıştırmak için;
KURSUN HEDEFİ TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMINI KAVRAMAK VE BİLGİSAYARI GÜNLÜK HAYATIMIZA YERLEŞTİRMEK.
Bilgisayarım Simgesinin Kullanımı Dosyaların Yönetimi
DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
İşletim Sistemleri OS (Operating Systems). Konu : İşletim Sistemi Kavramı.
DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI
BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - I
WINDOWS TEMEL İŞLEMLER
Dosya Yönetimi.
PROF. DR. NİZAMETTİN ERDURAN YARD. DOÇ.DR. ZEYNEP ÇİÇEK ÖNEM
Klavye Dilini Değiştirmek Disket, CD-ROM gibi saklama birimlerini biçimlendirme Disketleri kullanılabilir yani veri depolamaya hazır hale getirmek için.
ALİ KÜÇÜKER WinOS Görüntü ile İlgili Kişiselleştirme Seçenekleri.
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -.
İÇİNDEKİLER-1 Başlangıç Bilgisayarı düzgün Şekilde Çalıştırma
ALİ KÜÇÜKER WinOS Görüntü ile İlgili Kişiselleştirme Seçenekleri.
Başlat menüsü ve öğeleri
Abdulkadir KARADENİZ Avantaj ve Dezavantajları Girdi-İşlem-Çıktı Prensibi Donanım – Yazılım Kavramları Abdulkadir KARADENİZ.
MS-WORD TOBLO OLUŞTURMA
İŞLETİM SİSTEMİ.
Windows XP Konu: Denetim Masası Windows 8 Windows XP Windows 7.
Windows 3-B Çevirme'yi kullanma.:Windows 3-B Çevirme, aralarında hızlı bir şekilde dönmenizi sağlamak için pencerelerinizi üç.
İşletim Sistemleri Öğr. Grv. Ömer KAÇMAZ.
DENETİM MASASI   Kendimize ait olan bir bilgisayarın özelliklerini görmek ve çeşitli ayarlamalar yapmak için DENETİM MASASI kullanılır.
DENETİM MASASI Ayarlar: Ayarlar için, Başlat menüsündeki ayarlar seçeneği kullanılır. Bilgisayara ilişkin birçok ayar seçeneği Denetim Masasında yer alır.
MICROSOFT WORD ŞEYMA ŞAFAK
Denetim Masası Ms. Windows 8.1
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi Bilgisayar Dersi Ayşenur Buyruk
DENETİM MASASI.
BİLGİSAYAR TERİMLERİ.
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
Temel belge İşlemlerİ Microsoft Office Word 2007.
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
İŞLETİM SİSTEMLERİ – I : WINDOWS XP
Az kullanılan ögeler menüden kaldırılabilir. Kısayollar yaratılabilir.
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I
İÇ VE DIŞ DONANIMLAR.
WİNDOWS SERVER 2003’te KULLANICI VE GRUP HESAPLARI.
Temel Bilgisayar Teknolojileri
YAZILIM 2.Hafta Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları.
DONANIM VE YAZILIM Hazırlayan: Ad Soyad.
Yazılım Kululum ve Yönetimi
ITEC115 - BİLGİSAYARA GİRİŞ ITEC190 - HUKUK İÇİN BİLGİSAYAR
Bilişim Teknolojileri 5.ve 6. Sınıflar için ders notu
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -3: İŞLETİM SİSTEMİNİN KULLANILMASI.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
BİLGİSAYARIN YAPISI Donanım ? Yazılım.
Ünite II: Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme Basit Düzenlemeler Yapma Dosyaları Düzenleme Yazdırma.
Bilgisayar Donanımı Dersi
::: Soru Numarası Seçin :::
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
DOSYA-KLASÖR VE SÜRÜCÜLER
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ 03- İŞLETİM SİSTEMİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Sunum transkripti:

DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ

Yazılım (Software) Yazılımlar, bilgisayarları amaçlarımız doğrultusunda kullanabilmemiz için geliştirilmiş programlardır. Yazılımlar kendi aralarında “İşletim sistemleri” ve “uygulamalar” olarak iki farklı grupta incelenir. İşletim Sistemleri: Donanım ve kullanıcı arasındaki haberleşmeyi sağlayan yazılımlardır. Bilgisayar donanımını kullanıcıların kullanabilmesini sağlar, örneğin TV kartı ile TV izlemek, modem ile internete bağlanmak, ses kartı ile müzik dinlemek vs. Uygulama yazılımlarının kullanılmasını sağlar. Farklı konularda çalışmak için geliştirilen uygulamaların kurulması ve onları kullanmamızı sağlar. Örneğin MS Word, MS Excel, İnternet Explorer vs. Dosya yönetimini gerçekleştirir. Dosyaların adlandırmasını, gruplandırılmasını, silinmesini, kopyalanmasını, taşınmasını sağlar. Bellek yönetimi sağlar.

Uygulamalar: Kullanıcı istekleri doğrultusunda oluşturulmuş ve çalışabilmek için bir işletim sistemine ihtiyaç duyan programlardır. Örneğin MS Word kelime işlemci programı, MS Excel hesap tablosu programı, virüs programları vb.

Bilgisayarı Kullanmak: Bilgisayarı Kullanmak:. Çalıştırma işlemini gerçekleştirmek için kasa üzerinde bulunan Power (açma/kapama) düğmesine basılır. Bu işlemden sonra bilgisayar açılır ve devreye Bios (Anakart üzerinde bulunan bir entegre. Görevi sistem tarihi ve saatini ve donanım hakkında bilgileri saklamak ve kontrol etmek) girer. Bios sisteme bağlı aygıtları test eder. Bu işlem bittikten sonra işletim sistemi yüklenir ve karşımıza işletim sistemi ekranı gelir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken işleri mouse ve klavye kullanarak sisteme kullanıcı bildirir.

Bilgisayar tamamen açıldığında masaüstü ekranı karşımıza gelir Bilgisayar tamamen açıldığında masaüstü ekranı karşımıza gelir. Masaüstü öğeleri görelim.   Bilgisayarım simgesi masaüstünün standart simgelerindendir. Bu simge ile bilgisayar içerisinde bulunan tüm belge ve klasörlere ulaşılabilir. Belgelerim simgesi de masaüstünün standart simgelerindendir. Bu simge ile belgelerim klasörü içerisindeki belgelere ulaşılır. Geri Dönüşüm kutusu sistemden silinen dosya ve klasörlerin atıldığı yerdir. Başlat menüsü ile programlara ulaşılır. Sistem saati gözlenir. Çalışmakta olan programlar durum çubuğunda gözlenir Dil seçeneği gözlenir.

Bilgisayarı kapatmak için Başlat menüsü içerisinden Bilgisayarı Kapat seçilir. Bundan sonra gelen pencereden bilgisayarı kapat seçilerek Tamam butonuna basılır. Bilgisayarın kapatılması işletim sistemi tarafından yapılacaktır. Artık kullanıcı sadece sistem kapanana kadar beklemelidir. Eğer sistemin kapatılmasında sorunlar yaşanırsa bilgisayarın açıldığı Power butonuna bilgisayar kapanana kadar basılmalıdır.

Masaüstünde bulunan Bilgisayarım simgesi fare ile çift tıklandığında aşağıdaki pencere açılır. Pencere X simgesi ile kapatılabilir. Pencere boyutlandırılır. Pencere kapatılmadan görev çubuğuna indirilir. Disket ile ilgili işlemler için kullanılır. Bilgisayar içerisinde bulunan disklere ulaşılır. Bilgisayarımıza bağlı CD okuyucu ve yazıcılara erişilir. Sisteme şu an da bir Flashdisk bağlı olduğu anlaşılır. Masaüstünde belgelerim simgesi ile ulaşılan belgelere buradan da erişilebilir.

Masaüstünden Belgelerim simgesi çalıştırıldığında yandaki pencere açılır. Bilgisayarda, kullanıcı verilerinin aranıldığında kolayca bulunabilmesi için buraya kayıt edilmesi gerektiği vurgulanır. Burada birbiri ile ilişkili dosyaların bir klasör içerisine taşınması Belgelerim klasörünü dosya karmaşasından uzaklaştırır.

Geri Dönüşüm Kutusu simgesi ile bilgisayardan silinen belgelere erişilebilir. Simgenin içinin dolu oluşu sinmiş belgenin olduğunu gösterir Simge çift tıklandığında Geri Dönüşüm Kutusunun içeriği gözlenir. İstendiğinde silinen belge seçilip geri yükle butonu ile tekrar kurtarılır. Geri Dönüşüm Kutusu, fare ile sağ tıklanırsa gelen menü ile istenirse Geri Dönüşüm Kutusu kutu boşaltılabilir.

Hiçbir program çalışmazken görev çubuğu boştur. Çalışan her program burada bir bölüm oluşturur. O an aktif kullanılan ise diğerlerinden farklı olarak simgesi koyu ve basılı haldedir.