gen kromozom cekirdek hucre Buyutulmus kromozom

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROTEİN SENTEZİ Herkes için Her şey
Advertisements

A. HÜCRE YAPI VE CANLI OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR?
Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
GEN NEDİR ? Sağlık Slaytları
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
Genetik Bilgi Taşıyan Moleküller DNA’ NIN YAPISI- REPLİKASYONU
ÜNİTE : GENETİK GÜLSEN BAYKAL /A BU ÜNİTE İLE ÖĞRENCİLERİN ;
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
NÜKLEİK ASİTLER DNA RNA.
FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ.
GENETİK) A) HÜCREDE YAPI VE CANLILIK OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR? Hücrede hücre yapısının oluşması ve devamlılığı ile canlılık olaylarının yürütülmesi.
BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
GENETİK MATERYAL : DNA (NÜKLEİK ASİTLER:YÖNETİCİ MOLEKÜLLER)
KALITIM.
KALITIM - GENETİK.
KALITIM.
GENETİK HASTALIKLAR - AKRABA EVLİLİĞİ
GENETİK.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
NÜKLEİK ASİTLER NELERDİR? SEDANUR KARAKAYA 9/E 3004.
MAYOZ BÖLÜNME.
KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
DNA VE RNA (DEOKSİRİBONÜKLEİKASİT VE RİBONÜKLEİK ASİT) PC KOPAT
FEN ve TEKNOLOJİ / DNA ve GENETİK KOD
YÖNET İ C İ MOLEKÜLLER. HÜCREDEK İ CANLILIK OLAYLARINI YÖNETEN KALITSAL MOLEKÜLLERE “YÖNET İ C İ MOLEKÜL” DEN.
GENETİK (ÜNİTE-3) A) HÜCREDE YAPI VE CANLILIK OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR? Hücrede hücre yapısının oluşması ve devamlılığı ile canlılık olaylarının.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HAZIRLAYAN MİNE HATİPOĞLU
NÜKLEİK ASİTLER.
AYŞE GÜL KEVSER İNCE FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 2.ŞUBE.
DNA.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
NÜKLEİK ASİT.
İnsan Genom Projesi.
NÜKLEİK ASİTLER Yönetici moleküllerdir.Tüm canlılarda bulunurlar
KALITIM.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler ilk olarak hücre çekirdeğinde bulundukları için nükleik asit olarak adlandırılmışlardır. Daha sonraki araştırmalarda hücrenin.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Soru 1: 1600 nükleotitten meydana gelen bir DNA molekülünde Guanin sayısı 200 dür. Buna göre; Adenin (A), Sitozin (C) ve Timin(T) sayılarını bulunuz.
1.Ünite insanda üreme büyüme ve gelişme
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
MONALİSA İLE EĞLEN!.
DNA VE GENETİK KOD.
DNA.
KALITIM VE KALITSAL HASTALIKLAR
NÜKLEİK ASİTLER RNA
MAYOZ BÖLÜNME.
Kalıtım ve Çevre Yrd. Doç. Dr. Ş. Gonca Zeren
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA, deoksiribonükleik asit denilen çok karmaşık bir kimyasal maddenin kısa yazılımıdır. Deoksiribo (D), nükleik (N),
Biyoloji dersi proje ödevi
SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
GENDEN PROTEİNE Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-VI
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-V
GENETİK.
Sunum transkripti:

gen kromozom cekirdek hucre Buyutulmus kromozom Canli vucudu hucrelerden olusur. Hucre cekirdeginde kromozomlar bulunur, kromozomlardaki DNA yapisi canlinin gensel ozelliklerini belirler .

cekirdek Hucrenin yapisi

Normal bir Insanin 23 cift, 46 kromozomu vardir Her kromozom farkli gensel ozelliklerimizi icerisinde tasir

Elektron mikroskobunda bir kromozomun gorunumu. Butun kalitim ozelliklerimiz kromozomlar tarafindan tasinir ve belirlenir

cekirdek hucre kromozom genler

DNA, Deoksi Ribo Nükleik Asit, isimli bir tür molekül grubunun kısaltılmış isimidir ve genlerin temel kalitim maddesidir. Organik Bazlar: Adenin, Guanin, Sitozin ve Timin. Omurga: Seker Fosfat (Fosforik asit ) Şeker: Deoksiriboz

Her canli turnun ve bireyin degisik DNA yapisi (protein dizilimi) vardir. Genler dedigimiz bu ozellikler gorunen (sac rengimiz, goz rengimiz v.b.) gorunmeyen, (sinirli olmamiz ,kansere yatkin olmamizi v.b.) ozelliklerimizidir. Baskin olan gensel ozellikler gorunen ,cekinik olan gensel ozellikler gorunmeyen gensel ozelliklerimizdir.

Insanin 20.000 ile 30.000 arasinda degisen gensel ozelligi oldugu varsayilmaktadir. Her ozelligimiz mevcut 46 kromozomlardan birindeki gen sifresi tarafindan belirlenir. Mesela goz rengimiz , 46 kromozomdan birinin belirli bir bolgesi tarafindan belirlenir. Ayni bolgede , atalarimizdan devraldigimiz alternatif goz renkleri de vardir ancak bunlar cekinik durumdadir. Biz siyah gozluyuzdur ama genlerimizde cekinik vaziyette , alternaif mavi goz sifresi tasiyor olabiliriz. Bu gensel ozellik sartlar uygun oldugunda, yani mavi goz rengi ozelligi alternatif renklere baskin duruma gecince cocuklarimizdan veya torunlarimizdan biri mavi gozlu olacaktir.

Gen muhendisligi, agirlikli olarak hayvanlar uzerinde yaptigi calismalarla canlinin genetik sifresini cozmeye calismaktadir. Goz rengimiz, kansere karsi zayif olma ozelligimiz hangi genin hangi bolgesinde saklidir, v.b. Su anda dogacak cocuklarin cinsiyeti ismarlanabillmekte, gelecekte dogacak cocugun goz rengi ismarlanabilecek. Calismalar sonuc verdiginde kansere yakalanmak kader olmaktan cikacak.

Kansere yatkinligi belirleyen kromozomun ilgili bolgesi tesbit edildiginde ; burdaki DNA yapisi degistirilerek yani, mevcut ozellik silinerek veya bolgeye kansere dayanikli bir baska birey vaya canlinin DNA yapisi nakledilerek kanser riskinin ortadan kaldirillmasi hedefleniyor. Mesela ,kopekbaliklari nin kansere yakalanmadiklari biliniyor. Kopekbaliginin bu gensel ozelligi nin insana nakledilebilinecegi tartisiliytor.

Genetik Muhendislik su ana kadar neler yapti? DNA yapisi degistirilerek: Ingilterede genetik duzenleme ile daha fazla et veren hayvanlar uretildi uretildi.

Ingilterede , kuslarin tuylenmesini saglayan genetik ozellik silinerek tuysuz tavuklar uretildi.

Baska bir canlinin DNA ozelligini baska bir canliya naklederek Guney Koreli bilim adamlari karanlikta florasan isini yayan, yani karanlikta kizil isin yayan kediler uretti (Elbette bu kedilerin gece fare yakalama sansi yok).

Amerikada geceleyin renkli florasan isini yayan baliklar uretildi.

Ingilterede deniz anasinin DNA ozelligi nakledilerek karanlikta yesil florasan isini yayan tavsanlar uretildi (Tavsan aydinlikta isildamadigindan fotograg karanlikta laser isini altinda cekilmistir).

Almanya’da genetikli akraba hayvanlar uretildi.

Genetik asilama ile Ilerde nasil canlilar ortaya cikabilir.

DTCF Birlik camiasina selamlar saygilar, Fazil Cetiner Herzaman oldugu gibi birgun pratik veya teorik olarak bu gelismelere de muhtac olacagiz. Sonra bu gelismeleri ulkemize getirmek icin buyuk bedeller odeyecegiz. Disari ogrenciler gonderecegiz, disardan ogretim uyeleri, doktorlar getirecegiz, ilac alacagiz, damizlik hayvan alacagiz. En onemlisi de o ulkelerin dillerini ogrenmek zorunda kalacak, dillerini ogrenirken kulturel ozelliklerini de ogrenmek zorunda kaliacagiz. Belki o dilleri ve kulturleri kendi dil ve kulturumuzden ustun gorecegiz. Bu gelismelerin temelinde Sir Charle Darwin in su bilimsel gorusler yatiyor: 1.Kim tarafindan, nicin yapildigini sorgulamadan, bir makine incelenerek o makinenin nasil calistigi anlasilabilir. (Ornek: Kim tarafindan nicin yaratildigi bir tarafa birakilarak yilanlarin incelenmesi, yilanlarin dilleri araciligi ile termal goruse sahip olmasi bugun PKK yi izledigimiz termal gece gorus cihazinin icadina onculuk etti). 2.Insan anatomik olarak hayvanin daha gelismis ve komplex halidir. Daha basit olan ve incelenmesinde etik acisindan engel olmayan hayvanlari inceleyerek insan anatomisini daha kolay anlayabiliriz. (Her turlu saglik calismalari insandan once hayvanlar uzerinde yapildi). Darwin bir bilim adamiydi. Hayatini bilimsel calismalara adadi. Din ile bir alip veremedigi yoktu. Biz ise Darwin in bir eserini okumadan. enerjimizin buyuk bir kismini Darwin ile mucadele de harcadik ve harciyoruz. DTCF Birlik camiasina selamlar saygilar, Fazil Cetiner