EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEHLİKELİ ATIK BEYAN SİSTEMİ (TABS)
Advertisements

GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU.
HİZMETLERİMİZ İthalat, İhracat, Transit Gümrük İşlemleri,
ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARI
Laboratuvarlarda Kalite Yönetim Sistemi: Giriş
Dr Hüdai Kara  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı en yüksek.
Dr Hüdai Kara Temmuz  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri İMİ Bilgi İşlem şube Müdürü
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
ERK İSG-İK – –
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
DEFTERDARLAR ÇALIŞMA TOPLANTISI
Ürün Güvenliği Sistemi ve İthalat Denetimleri
İyi Üretim Teknikleri (GMP)
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
ÇEVRİMİÇİ ÇEVRE İZİNLERİ
97/5 SAYILI ÇEVRE MALİYETLERİ DESTEĞİ. İhracat Genel Müdürlüğü | KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Çevre Desteği Amacı: Çevre, kalite, gıda.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
EK-1 a. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince Kurum Standartları Sistemi Uygulama Öncesi Tamamlanması Gereken Çalışmalar 1. Kurum Standartları Sisteminin.
AMAÇ Muhtarlarımızın kamu hizmetlerini daha kaliteli ve etkin şekilde yürütmeleri amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları taleplerin takip edilip.
YETKİLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI OSGB İŞ VE İŞLEMLERİ
2014 YILI SEKTÖR DÜZENLEMELERİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER TELKODER
e-YAZIŞMA PROJESİ T.C. Kalkınma Bakanlığı Ekim 2014
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
S OSYAL B ILGILER 6.S ıNıF D ERS K ITABı ÜNİTE 5 Ü LKEMIZ VE D ÜNYA.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS)
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
OPODER TİTUBB SİSTEMİNE (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ Aralık 2015.
22 Aralık 2010 Maliye Bakanlığının Planlama ve Kontrol Çemberi Rogier Tesson Thijs Leijen.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Muayene Gözetim Merkez Başkanlığı İthalat Denetimleri ve
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
“DIŞ TİCARETTE TSE DENETİMLERİ VE TAREKS UYGULAMALARI’’ PANELİ 28 NİSAN 2014 PAZARTESİ.
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI - Genel Ürün Güvenliği 02 Mayıs 2016, Lefkoşa.
Bilgi Teknolojilerindeki Gelişmelerin Muhasebe ve Denetime Etkileri
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
2016 Kayseri Ticaret Odası.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
2017 OCAK-NİSAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
“e-fatura”
TSE Uygulamalarının Son Dönemlerde Dış Ticarete Etkileri
TSE Uygulamalarının Son Dönemlerde Dış Ticarete Etkileri
ÜGD MEVZUATI ve TAREKS - II
ÜGD MEVZUATI ve TAREKS - II
TEV’İN OLUŞMASI İÇİN;. Ticaretin DİİB kapsamında gerçekleştirilmesi,
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 4. DERS : TIBBİ KAYITLAR
1. isgsis Nedir ? 2. isgsis Özellikleri 3. Kurumunuzda İSGSİS.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
ÜGD TEBLİĞLERİ ve TAREKS
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Dış Ticarette Standardizasyon ve Ürün Güvenliği Uygulamaları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı

TAREKS’in Amacı İhracat ve ithalat mevzuatının gerektirdiği ticari kalite ve ürün güvenliği denetimlerinin risk analizine dayalı olarak elektronik ortamda çağdaş kamu hizmeti anlayışıyla gerçekleştirilmesi Uygulamaların başlaması: Pilot denetimler: 8 Aralık 2010 – 31 Aralık 2011 Genel Uygulama: 1 Ocak /1 ve 9 sayılı Tebliğlerin sisteme alınması: 15 Şubat 2013 Amaç 2 21 Mart 2013 Ekonomi Bakanlığı

 İhracatta ticari kalite denetimleri Tarım ürünleri (yaş sebze meyveler, kuru ve kurutulmuş ürünler, bitkisel yağlar ve bakliyat) Firmanın altyapısına dayalı sınıflandırma (Kalite Sistem Belgesi, Nitelikli personel, Tesis)  İthalatta ürün güvenliği denetimleri Pil ve aküler, ayakkabılar, CE işareti taşıması gereken oyuncaklar, tıbbi cihazlar, yapı malzemeleri, KKD, telekom 2013/1 ve 2013/9 sayılı ÜGD Tebliğleri kapsamı ürünler (TSE eliyle yapılan denetimler)  Pamuk denetimleri İhracat, İthalat ve İç Piyasa Kontrolleri Kapsam 21 Mart 2013 Ekonomi Bakanlığı 3

 Kolay ve Eşanlı Erişim Web tabanlı ve 7/24 esasına dayalı Tek başvuru ve e-haberleşme  Güvenli İletişim / Verilerin Gizliliği E-imza ve güncel kayıtlar Yetkiye/amaca göre erişim  Tek Ekran Aynı ekrandan tüm işlemlerin yapılması Ön izin/fiili denetim/belge düzenleme … Başvuru, iş takibi, sonuç öğrenme … TAREKS’in Özellikleri (1) 21 Mart 2013 Ekonomi Bakanlığı 4

TAREKS’in Özellikleri (2) Risk Analizi Risk analizi sonucu doğrudan referans numarasının oluşturulması ya da fiili denetim  Denetimlerin etkinleştirilmesi “Riskli” ürün ve firmaların daha iyi takibi Kaliteli ve güvenli ürün arzının sağlanması Veri tabanı oluşturulması Güvenilir istatistik üretimi  Kaynakların verimli kullanımı Denetim işlemlerinin planlanması Bekleme sürelerinin azaltılması Piyasa denetimlerinin desteklenmesi Dosyaların elektronik ortamda takibi ve saklanması 5 21 Mart 2013 Ekonomi Bakanlığı

 Çağdaş kamu hizmeti Aranan belgelerin azaltılması Başvurunun e-ortamda yapılması Gerekli belgelerin sisteme yüklenebilmesi  Bürokrasinin azaltılması Denetim birimlerine gerektiğinde gidilmesi Bazı işlemlerin doğrudan firmalarca yapılabilmesi Gümrüklerde belgesiz işlem Başvuru ve denetimlerin anlık bildirimi TAREKS’in Özellikleri (3) 21 Mart 2013 Ekonomi Bakanlığı 6

TAREKS - RAKAMLAR 7 21 Mart 2013 Ekonomi Bakanlığı TOPLAM FİRMA KAYDI TOPLAM KULLANICI BAŞVURU SAYISIİHRACATİTHALAT (Ocak- Mart) Toplam Başvuru

2013/1 ve 9 Tebliğler Kapsamı Muafiyetler  2013/1 sayılı ÜGD Tebliği Şahsi eşya, numune A.TR’li Ürünler (1 Temmuz 2013) Kapsam Dışı AQAP, GMP, İmalat Yeterlilik, Tip Onayı TSE Markalı Ürünlerin Bünyesinde Girdi Geri Gelen Eşya  2013/9 sayılı ÜGD Tebliği Şahsi eşya, numune A.TR’li Ürünler (3. Ülke Menşeli Ürünler için 1 Temmuz 2013) Kapsam Dışı Üretim Girdisi Muafiyeti Üretim Girdisi Muafiyeti (İmalat Yeterlilik-Tip Onayı) Geri Gelen Eşya 8 21 Mart 2013 Ekonomi Bakanlığı

9 Telefon: (312) (312) (312) (312) (312) (312) (312) E-Posta: