Betonarme Yapılarda Proje Hataları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BETONARME YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
Mastarlar.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME (COOPERATIVE LEARNING)
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş 2009-Bahar
(2-2 AKSI ve B-B AKSININ KESİŞTİĞİ ZEMİN KAT KOLONU)
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
Bina İçi Atık Su Tesisatı
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
Yığma yapıların ana taşıyıcı elemanı duvarlardır
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede 3 unsur önemlidir.
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
TEMELLER.
Bölüm 4 EĞİLME ELEMANLARI (KİRİŞLER) Eğilme Gerilmesi Kayma Gerilmesi
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
YANGIN SÖNDÜRME VE SU İ KMAL KAYNAKLARI (TS 9684).
F İ NLAND İ YA EG İ T İ M S İ STEM İ Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip Finlandiya’da özel okul yok, öğrenciler günde 4 saat ders yapıyor,
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
KİŞİSEL HİJYEN.
DOĞUŞ TEKNOLOJİ 20 Mart 2017 Bilkent Üniversitesi.
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
TABLO ve GRAFİK YAPIM YÖNTEMİ
DÖŞEMELER.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
6. SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
TEKNİK RESİM KESİT ÇIKARMA.
C) BÜROKRATİK YÖNETİM YAKLAŞIMI
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ Doç. Dr. Ali Haydar KAYHAN
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
(1-1 AKSI ve B-B AKSININ KESİŞTİĞİ ZEMİN KAT KOLONU)
TANIMLAMA ve SINIFLANDIRMA
ÖĞRENME STİLLERİ.
ÜLKEMİZİN DEPREM SORUNU İLE İLGİLİ GENEL BİR İRDELEME
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gerçek Yaşama Dayalı Durum Belirleme
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
1-1 ve B-B Aks Kirişlerinin Betonarme Hesabı
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
Sunum transkripti:

Betonarme Yapılarda Proje Hataları Yapı Hasarları Betonarme Yapılarda Proje Hataları

Betonarme Yapılarda Proje Hataları ve Tehlike Oluşturabilecek Durumlar Kirişsiz Balkon Döşemeleri Kolona Yapıştırılan Kirişler Kısa Kolon Davranışı Güçlü Kolon Zayıf Kiriş Hataları Köşe Kolon Hataları Kirişsiz Döşeme Uygulamaları Yetersiz temel Yüksekliği Yumuşak Kat Saplama Kiriş

Kirişsiz Balkon Döşemeleri Betonarme yapının riskli olan kısımlarından biridir .Sadece bir kenarından yapıya bağlıdır . Özenli projelendirmesi ve yapılması gerekir. En çok yapılan hata üstte olması gereken donatıların alta yada ortaya konmasıdır.

Kolona Yapıştırılan Kirişler Kirişler kolona oturtulmak yerine yanına yapıştırılır bu durumda daha iyi performans elde edebilme imkanımız varken daha az performans elde etmiş oluruz. Ayrıca kolonlarla kirişlerin aksı uyuşmayacağı için dış merkezlik oluşur.

Kısa Kolon Davranışı Kısa kolon davranışı dediğimizde aklımıza boyu kısa olan kolonlar gelmemeli .Kolonun komşu kolonlara göre olan kısalığıdır . Bant pencere , asma kat gibi nedenlerden meydana gelir .Bu kolonlar diğerlerine göre daha rijit olacağından daha fazla deplasmana karşı koymaya çalışacaktır .Dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.

Güçlü Kolon Zayıf Kiriş Deprem etkisi ile oluşan kesme kuvveti kolonlar tarafından taşınacağı için kolonların daha güçlü olması istenir . Plastik mafsalların kolon uçlarında değil kiriş uçlarında oluşması gerekmektedir.

Köşe Kolon Genelde çıkmalı yapılarda karşımıza çıkmaktadır. Kolonlar arasında ki kirişler birbirine direk bağlanmak yerine dolaştırılarak bağlanır . Bu durumda köşe kolonlar büyük momentler taşır . Deprem kuvveti köşe kolonlardan diğer kolonlara yeteri kadar taşınamaz .

Kirişsiz Döşemeler Genelde koridorlarda karşımıza çıkar. Uzun,ince ve tek yönde çalışan döşemeler olur. Döşeme yeterince rijit davranamaz yükleri kolonlara düzenli dağıtamaz.

Yetersiz Temel Yüksekliği Bodrum kat olmadığında ve temel derinliğinin az olduğu durumlarda yapının sıyrılarak devrilmesine neden olur .

Yumuşak Kat Katlar arasında yükseklik farkından , zemin katın otopark , dükkan gibi amaçlar için kullanmasını sağlamak için duvarsız yapılması katlar arasında rijitlik farkı oluşturur buda farklı ötelenmelere yol açacağı için binamızın çökmesine neden olabilir.

Saplama Kirişler Kirişleri kolonlara oturtmak yerine bazen kirişe bağlamak zorunda kalabiliriz. Bu durumda kiriş, yükü direk kolona taşıyamaz dolaylı yoldan başka kirişle taşımış olur. Burada yükleri kolona aktaracak kirişin daha rijit olması gerekir . bu kirişte kesme kuvveti , moment daha büyük olur daha çok sehim yapar . Bu tür birleşimlerden yapmadan taşıyıcı sistemimizi daha düzenli yapmaya özen göstermeliyiz.

Öneriler İncelediğimiz slaytta bilgisizlikten kaynaklanan proje hataları ve mal sahibinin istekleri doğrultusunda alternatif çözümler sonucu ortaya çıkan olumsuzlukları gördük. Kolayca ulaşabileceğimiz bu bilgileri öğrenmeden direk paket programlar kullanarak mühendislik yapmayalım. Bir mühendis için yapının görünüşü , güzelliği değil daima güvenliği(dayanımı) en önemli unsur olmalıdır.