Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
ORGANİK TARIM.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
TEHLİKELİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
Avrupa Birliği (AB) Gıda Güvenliği Anlayışı ve Türkiye’ de Gıda Güvenliği Prof. Dr. Ömer Utku ÇOPUR Yard. Doç. Dr. C. Ece TAMER Uludağ Üniversitesi Gıda.
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI
Hazard Analysis and Critical Control Point
ARICILIKTA İLAÇ KULLANIMI
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Tehlİkelİ Atiklarin Taşinmasi
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
Vet.Hek.A.Nizamettin GÜVENER
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Gıda kalite sağlama sistemleri
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ISO HACCP ve ISO22000.
ÜRETİM ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
İki temel sorun  Gıda güvenliğinin yetersizliği  Gıda güvencesizliği.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISO
ISO Hijyen Uygulamaları
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015

Gıda güvencesi Gıda güvenliği Her insanın sağlıklı yaşayabilmesi ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için her zaman yeterli ve dengeli gıdaya erişme hakkıdır. Gıda güvencesi Güvenilir gıda üretimini sağlamak amacıyla hammadde temini, gıdaların üretimi, işlenmesi, depolanması, taşınması, dağıtımı ve sunulması aşamalarında gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Gıda güvenliği

Gıda güvenliğinin başlangıç noktası çiftlik, son noktası ise tüketicidir. Dolayısıyla gıda güvenliği, tüketime sunulan gıdaların “çiftlikten sofraya” gelinceye kadar geçirdikleri sağlıklı hammadde temini, gıdaların üretimi, işlenmesi, depolanması, taşınması, dağıtımı ve sunulması aşamalarının tümünü kapsamaktadır

Gıda güvenliği kapsamında tüketime sunulan gıdaların geçirdikleri aşamalarda maruz kalabilecekleri fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü tehlikeli risklerin bertaraf edilmesi için bir dizi önlemler alınmaktadır. Bu riskler Fiziksel Kimyasal Biyolojik olarak 3 grupta incelenmektedir.

Fiziksel riskler; cam kırıkları, plastik, taş, toprak, tahta, metal parçaları, saç, tırnak, sigara külü, sinek, böcek, radyoaktivite vb. risklerden oluşur.

Kimyasal riskler; doğal toksinler (mikotoksinler), çevresel metaller (civa, kurşun, dioksin, kadmiyum vb), bitkilerdeki doğal kimyasallar (patateste bulunan glikoalkaloid vb.), tarım ilaçları ve veterinerlik ilaçları kalıntıları, gıda katkı maddeleri gibi risklerden oluşmaktadır.

Biyolojik riskler ise mikrobiyolojik kirlenme kapsamında bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu kirlenmelerden kaynaklanmaktadır.

Gıda güvenliği kapsamında tüm dünyada kabul görmüş gıda güvenliği yönetim sistemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür. • Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları • İyi Tarım Uygulamaları • İyi Üretim Uygulamaları • İyi Hijyen Uygulamaları • İyi Laboratuvar Uygulamaları • İyi Dağıtım Uygulamaları • İyi Ticaret Uygulamaları • İyi Veteriner Uygulamaları

Çünkü güvenli gıda üretmek yalnızca üretimin işi değildir Çünkü güvenli gıda üretmek yalnızca üretimin işi değildir. Dolayısıyla sadece İYİ GIDA UYGULAMALARI (GMP) gıda güvenliğini sağlayamaz. AB’de güvenilir gıda üretimini sağlamak için üretim öncesi, esnası ve sonrasında tarladan sofraya kadar tüm aşamaların izlenebilmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi amacıyla gıda güvenliğinin yanı sıra hayvan ve bitki sağlığı konuları da büyük önem taşımaktadır.

ÖNEMLİ!! Geleneksel gıdaların korunması, üretiminin yaygınlaştırılması, akılcı kullanıldığında ülke ekonomisi/kalkınmasına katkıları yadsınamaz bir gerçektir. Ancak diğer taraftan geleneksel gıdalar yöresel hammadde, üretim teknikleri ve muhafaza yöntemlerine dayanan gıdalardır. Üstelik gerek dünyada gerekse ülkemizde geleneksel gıda üretimi yapanların çoğu küçük şirketler veya aile işletmeleridir. ISO, HACCP, GMP vb. uygulamalar daha çok endüstriyel üretime yönelik hazırlanmış sistemlerdir. Bu sistemlerin geleneksel gıdalara uygulanması bu alanda çalışma ve süreç gerektirmektedir.

Geleneksel Gıdalarda Gıda Güvenliği Sağlama Nedenleri; Standart üretim sağlamak, standart ürün elde etmek Mikrobiyal açıdan güvenli gıda üretmek Fiziksel, kimyasal, biyolojik kirliliklerden arındırılmış ürün elde etmek Geleneksel gıdalardaki en önemli kalite beklentisi olan sağlıklı/hijyenik/temiz ürün algısını sağlayarak müşteri sadakatini sağlamak Geleneksel gıdaların yalnızca ulusal değil uluslar arası pazarda yer bulmasını sağlamak

AB’de uygulanan gıda standartları AB’de gıda güvenliğini sağlamaya yönelik olarak “Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri” olarak adlandırılan; GAP, GMP, GHP, GLP ile HACCP uygulamaları ISO 22000 BRC (İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu), IFS (Uluslararası Gıda Standardı), QS,CODEX gibi sertifikasyonlara sahip olmanın yasal bir zorunluluğu olamamakla birlite bu standartlar genel olarak AB gıda mevzuatında yer alan gereksinimleri içermektedir.

AB mevzuatında yer alan gereksinimleri; 1. Hijyen gereksinimleri: Gıda işletmeleri gıda maddelerinin üretiminin tüm aşamalarında AB’de bulunan hijyen mevzuatına uygun üretim yapmak zorundadırlar. 2. Gıda katkı maddeleri: AB’de antioksidanlar, renklendiriciler, tatlandırıcılar, enzimler vb. katkı maddeleri etiket üzerinde bir E numarası (ör. E415) veya kimyasal adı ile yer almalıdır. İzin verilen katkı maddeleri izin verilen miktarda kullanılabilmektedir.

3. Gıda maddelerine yönelik mikrobiyolojik kriterler: Bitkisel kökenli gıda maddelerinde mikrobiyolojik bulaşanlar nedeniyle iç zararlar meydana gelebilmektedir. AB ilgili mevzuatla gıda maddelerindeki mikrobiyolojik içerikle ilgili bazı kriterler belirlemiştir. 4.Bulaşanlar: AB tarafından nitrat, mikotoksin, bazı metaller monokloropropan-1, 2-diol gibi bazı bulaşanlar için maksimum seviyeler belirlenmiştir. 5. Tarım İlaçları: AB’de taze sebze ve meyvelerde ve bazı ürünlerde tarım ilaçlarına ait maksimum kalıntı seviyeleri belirlenmiştir. 6. HACCP: AB kurallarına göre işletmeler HACCP prensiplerine dayalı bir sistem kurmak zorundadırlar.

7. İzlenebilirlik ve geri çekme: AB’de gıda maddeleri; üretim, işleme ve dağıtım aşamalarının tamamında gıda maddelerinin izlenebilmesine olanak sağlayacak şekilde etiketlenmeli ya da tanımlanmalıdır. Böylelikle gerektiğinde gıda maddesinin piyasadan geri çekilmesi mümkün olacaktır. Gıda işletmesi bir ürünün arz zincirindeki her bağlantıyı tanımlamalı ve yetkili otorite tarafından talep edildiğinde bu bilginin verilmesine olanak sağlayacak bir sistemi bulundurmakla mü- kelleftir. 8. Paketleme: AB’de Gıda ve gıda maddeleri ile temasta bulunan maddelere yönelik oldukça kapsamlı düzenlemeler mevcuttur. Düzenlemeler doğrudan gıda ve gıda maddeleri ile temasta bulunan maddeleri üretenlere yönelik olmakla beraber gıda işletmeleri uygun materyalleri kullanmakla mükelleftir. 9. Etiketleme: AB’de etiketlemede şu kurallara uyulmalıdır; satılan ürünün adı, azalan ağırlık sırasına göre içerdiği madde listesi, gıda üretim parti tanımlanması (lot identification), son kullanma tarihi, özel depolama ve kullanım koşulları, imalatçı ve paketçi firmanın adı ve adresi, gıda maddesinin orijini, gıda maddesinin kullanıma yönelik gerekli talimatlar, %1.2’den alkol içeren içeceklerde alkol oranı, gıda katkı maddeleri.

Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO): AB’de GDO’lardan üretilmiş gıdalara yönelik izlenebilirlik, bilgi ve etiketleme konularında standartlar mevzuatla belirlenmiştir. AB’de bu konuların yanı sıra yeni gıdalar, radyoaktif bulaşanlar, gıda ışınlaması ve organik üretim konularında standartlar mevzuatla belirlenmiştir.

2004 yılında çıkartılan ve 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ile çıkartılmıştır. Bu kanunun amacı gıda güvenliğinin temini, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleriyle halk sağlığını korumak üzere gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddeleri ile gıda işlemeye yardımcı maddeler ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin güvenliğine ilişkin özelliklerin tespit edilmesi, gıda maddeleri üreten ve satan işyerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartlarının belirlenmesi, gıda maddeleri ile ilgili hizmetler ile denetimine dair usul ve esasları belirlemektir.

Bu kanun ve kanuna bağlı yönetmelik ve tebliğlerin geleneksel gıda ürün ve üretimlerini, şartlarını göz önünde bulundurması, gerekirse revizyona gidilmesi bir zorunluluktur. Aksi durumda geleneksel gıda üreten işletmelerin hangi kapsamda değerlendirileceği ve denetleneceği sorunu ile karşı karşıya kalınacaktır. Endüstriyel ölçekte düşünülen Gıda Güvenliği Sistemlerinin, geleneksel ölçekteki işletmeler bazında da değerlendirilmesi gereklidir. Aksi durumda bu işletmeler ya endüstriyelleşmek ya da yok olmak zorunda kalacaktır.