EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
Advertisements

TEVHİD-İ TEDRİSAT (ÖĞRETİMİN BİRLEŞTİRİLMESİ) ve LAİK EĞİTİM
KAZANIMLAR 11. Laiklik ilkesinin devlet yönetimi, hukuk ve eğitim sistemi ile sosyal alanda meydana getirdiği değişimlerden yola çıkarak bu ilkenin.
24 TEMMUZ 1923 ÖNEMLİ MADDELERİYLE SİYASİ ZAFER “LOZAN”
Öğrt: İHSAN DURAK.
SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
Atatürk İlkeleri Atatürk İlkelerinin amacı
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni
İNKILAP NE DEMEKTİR ?   Toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform demektir. 
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
18.YIL TARİH KONU TEKRARI.
ATATÜRK İLKELERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ.
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
ATATÜRK’ÜN İNKILAPLARI
CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM ANLAYIŞI
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
1926’ da Türk Medeni Kanunu çıkarılarak kadın-erkek eşitliği sağlandı.
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ
ATATÜRK İNKILAPLARI.
Benim naçiz vücudum elbet bir gün kara toprak olacaktır
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
ATATÜRK İNKILÂPLARI Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inkılâpçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş.
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
Çalışma 5 Adım Adım Türkiye Hazırlayan : Selma GENÇ
Atatürk inklapları Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inklapçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti ‘ nin çagdas.
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
ATATÜRK İNKILÂPLARI.
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
Öğretmenler Günü.
TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU’NUN HAZIRLIKLARI
Eğitim Alanındaki Yenilikler
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HALKÇILIK
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
CUMHURİYET HALK YÖNETİMİ HÜRRİYET ÇAĞDAŞLIK UYGARLIK DEMOKRASİ EŞİTLİK
Çalışma soruları eğitim kültür. Tevhid-i Tedrisat ve Maarif Teşkilatı kanunlarının çıkarılması ile eğitim alanında öncelikle aşağıdakilerden hangisi amaçlanmıştır?
Çalışma soruları 4. ders. Aşağıdakilerden hangisi hukukta laikleşmenin gerekçelerinden değildir? A. Mecelle’nin yetersiz olması B. Dinsel hukukun gayrimüslimlere.
HANGİ İLKEYİM? MUSTAFA TONBUL BOZKURT ORTAOKULU HANGİ ALANDAYIM?
Ait Ders çalışma soruları.
RESMİ Diyanet İşleri Bşk. MEB. GAYRI RESMİ Dini Guruplar.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
ATATÜRKÇÜLÜK VE ATATÜRK İLKELERİ
EĞİTİM ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
ATATÜRK İLKELERİ.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR 3 Mart 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ilan edildi. Eğitim öğretim laikleştirildi. Bütün okullar Milli.
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
ATATÜRKÇÜLÜK ÜNİTESİ TEST SUNU
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Harf İnkılabı
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN TARİHİ
ATATÜRK İLKELERİ.
Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Yapılan İnkılaplar
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
ATATÜRK İLKELERİ
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
CUMHURİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM
CUMHURİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM
İNKILAPLAR. Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar  Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)  Ankara’nın başkent olması(13 Ekim 1923)  Cumhuriyetin ilanı (29.
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
Sunum transkripti:

EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR

Eğitim Alanındaki İnkılaplar TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU (3 Mart 1924) Halifeliğin Kaldırılması eğitim alanındaki inkılapların başlangıç noktası oldu.Çünkü,aynı gün Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğretimin Birleştirilmesi) kabul edildi (3 Mart 1924).Bu kanunla; Bütün Eğitim Kurumları Milli Eğitim Bakanlığı 'na bağlanmıştır. Azınlık ve Yabancı Okullar ‘ın dini ve siyasi amaçlarla öğretim yapmaları önlenmiştir.

MEDRESELERİN KAPATILMASI 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu,Eğitim ve Öğretim Birliğini ve Medreselerin Kapatılması ‘nı sağlamıştır. Çünkü,3 Mart 1924 tarihli, "Şer'iye ve Evkaf Vekaleti 'nin Kaldırılması ‘na Dair Kanun" ile Vakıflar ‘ın bağlı bulunduğu bakanlık kaldırılmıştır.Şer'iye ve Evkaf Vekaleti Bütçesi ‘nde Mektepler ve Medreseler için ayrılan ödenekler Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiştir. Bu durum,Medreselerin geleceğinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirleneceğini gösteriyordu.

Tevhid-i Tedrisat Kanunu ‘nda, Medreselerin Kapatılması konusunda herhangi bir hüküm yoktur.Ancak Medreselerin İşlevlerini yerine getirmek ve Din Görevlileri Yetiştirmek amacıyla İlahiyat Fakültesi ile İmam Hatip Okulları Açılması kanunla öngörüldüğünden, Medreselerin kapatılması zorunlu hale gelmiştir. Medreselerin Kapatılması ‘ndan sonra,Atatürk,Rize Seyahati ‘nde medreselerin açılması istenince şöyle demiştir: …"Mektep istemiyorsunuz, halbuki millet onu istiyor. Bırakınız artık bu zavallı millet, bu memleket evladı yetişsin. Medrese açılmayacaktır. Millete mektep lazımdır.“

2 Mart 1926'da kabul edilen "Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun" ile Eğitim Hizmetleri düzenlenmiştir. Bu kanunun kabulüyle Tevhid-i Tedrisat Kanunu 'nun doğrultusunda bütün eğitim kurumları yeniden düzenlenerek bugünkü eğitim sistemi ana çizgileriyle kuruldu. İlköğretimin Zorunluluğu ilk kez doğrudan doğruya devlet tarafından ciddi bir şekilde ele alındı.

Devletin izni olmadan okul açılamayacağı belirtilerek;ilk ve orta öğretimin temel kuralları belirlendi. Çağdaşlığa uygun olmayan dersler programlardan çıkarıldı. Bütün bu gelişmelerle Türk Eğitim Sistemi devlet güvencesi altına alınmış,demokratik,laik ve çağdaş bir kimliğe kavuşmuştur. Eğitimde Eşitlik sağlanarak, Milliyetçilik ve Halkçılık İlkeleri egemen duruma getirilmiştir.

Latin harflerinin kabulü TBMM,1 Kasım 1928'de yeni harflere dair çıkardığı kanunla Arap Harfleri yerine Latin Alfabesi ‘ni kabul etmiştir. Latin harflerinin kabulüyle; Batı Dünyası ile Yakınlaşma yolunda önemli bir adım atılmıştır. Çağdaşlaşma ‘da önemli bir engel oluşturan yazı meselesi çözümlenmiştir. Okuma -Yazma Oranı sürekli artarken, basılan kitap sayısında da büyük bir artış meydana gelmiştir.

EĞİTİM İLE İLGİLİ DİĞER YENİLİKLER 1933'te çıkarılan bir kanunla Darülfünun kaldırılarak yerine “İstanbul Üniversitesi" kuruldu. Modern Bilim ‘e açık olan bu üniversitede Alman Bilim Adamları da görev aldılar.( İkinci Dünya Savaşı Öncesinde Almanya’dan kaçan Bilim Adamları ) İstanbul'da bir Hukuk Fakültesi açıldı. Ankara'da açılan Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi (1933),Yüksek Ziraat Enstitüsü (1933) ülkemizdeki diğer üniversiteler arasında yerlerini aldılar. Bu arada Devlet Konservatuarı ve Güzel Sanatlar Akademisi açıldı.

Eğitim - Öğretim Alanında Gelişmeler Cumhuriyetin ilk zamanlarında nüfusumuzun % 10 kadarı okuma yazma biliyordu. Eğitim-Öğretim Alanı ‘ndaki İnkılaplar ‘dan sonra İlköğretim mecburi hale getirildi. Millet Mektepleri açılarak okuma-yazma seferberliği başlatıldı. Eğitim-Öğretim Faaliyetleri ‘ni yaygınlaştırmak için çok sayıda İlk, Orta,Lise ve Öğretmen Okulu açıldı.