Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
Advertisements

Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Sindirim Hakkında Ne Biliyoruz?
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÜNİTE : 1 VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM. BESİNLER VE DENGELİ BESLENME Bütün canlılar; Bütün canlılar;  Canlılığını sürdürmek,  Büyüyüp gelişmek,  Yaşamsal.
Determinant Bir kare matrisin tersinir olup olmadığına dair bilgi veriyor n- boyutlu uzayda matrisin satırlarından oluşmuş bir paralel kenarın hacmine.
Sindirim sistemi.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER. Korunmak Önemlidir! Dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalayın Süt, taze meyve sebze tüketin. Yemek aralarında.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
TÜRKİYE’DE VOLEYBOL YMCA (genç Hıristiyan işadamları birliği) İstanbul müdürü Dr. Deaver ilk 1919 yılında voleybolu oynatmış, bu oyunla yakından ilgilenen.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
MİKROSKOBİK CANLILAR Gözle Görülmeyen Küçük Canlılar
Fen Teknoloji 5.
Bitkiler damlama, terleme, yaprak dökümü ile boşaltım yaparlar.
SİNDİRİM SİSTEMİ Hastalıklar Bilgisi Ders -3. Sindirim Nedir ? Büyük moleküllü besin maddelerinin, sindirim sistemi organlarında parçalanarak, kana geçebilecek.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
KİŞİSEL HİJYEN.
Türkiye Futbol Federasyonu
Her bir fotoğraf ya da resim size üniteyle ilgili neyi ifade ediyor? Konu başlıkları ile kapaktaki resimleri ve fotoğrafları eşleştiriniz. Bu.
DİKSİYON.
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
Solunum Sistemi Hastalıkları
VİTAMİNLER.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
BESLENME VE DİYETETİKTE
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİM PROGRAMI
Çakırhöyük ilköğretim okulu
BESLENME VE DİYETETİKTE
Bugün neler öğreneceğiz?
6. SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
Bugün neler öğreneceğiz?
Sağlıklı yaşamak için,.
BÖLÜM 11 SES. BÖLÜM 11 SES SES DALGALARI Aşağıdaki şeklin (1) ile gösterilen kısmı bir ses dalgasını temsil etmektedir. Dalga ortam boyunca hareket.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
KİMYA NE İŞE YARAR  Kimyanın insan sağlığına da sonsuz diyebileceğimiz derecede büyük etkisi vardır. Kimya hastalıklarla savaşmak, sağlığımızı korumak.
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
Sağlıklı yaşamak için,.
6.SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
Beslenmede Sağlık Kuralları Beslenmede Görgü Kuralları
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
MEHMET AKİF ERSOY İLKÖĞRETİM OKULU
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
FOTOSENTEZ.
SOLUNUM SİSYEMİ.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Beslenme İlkeleri - 5.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Profesör öğrencilerine “stres yönetimi” konusunda ders veriyordu...
Sunum transkripti:

Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?

 Besinler yutak aracılığı ile ağızdan yemek borusuna iletilir. Yemek borusundan geçerek mideye ulaşır. Midede iyice karıştırılır. Daha sonra besinler uzun ve kıvrımlı yapıdaki ince bağırsağa iletilir.

 Burada bir takım salgılar tarafından daha küçük parçalara ayrıştırılarak kana geçmesi sağlanır. Kana geçen besinler damarlarda dolaşarak vücudun her yerine ulaşır. Sindirilmemiş besinlerin fazla suyu kalın bağırsakta emilir. Sindirilemeyen maddeler dışkı olarak vücuttan dışarı atılır.

Sindirimde görevli organlardan birinin görevini yapmaması, diğer organların görevini yapmasını güçleştirir. Örneğin yeterince çiğnenmeden yutulan besinler mideyi yorar. Bu nedenle diş sağlığına dikkat etmeli, yemekleri iyice çiğneyerek yutmaya özen göstermeliyiz.

Besinlerin sindirim yolculuğunda ilk durak olan dişlerimiz hakkında ne biliyorsunuz?

 Dişlerimiz, yediğimiz besinlerin çiğnenerek parçalanmasını ve öğütülmesini sağlar.  Dişleriniz olmasaydı sizce sindirim böylesine başarılı olabilir miydi?

DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ? Etle ya da otla beslenen hayvanların diş yapıları aynı mıdır?

 Besinlerin sindiriminde son derece önemli görevi olan dişlerimizin görevlerini yapabilmeleri için sağlıklı olmaları gerekmektedir.  Diş sağlığınıza dikkat ediyor musunuz? Diş sağlığınızı korumak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Uzun süre dişlerimizi fırçalamazsak sağlığımız bu durumdan nasıl etkilenir?

Dişlerin; Dış kısmı, Ağız boşluğuna bakan kısmı, Yemeklerin çiğnendiği üst tarafı fırçalanmalıdır.

 Şekerli yiyecek ve içecek,  Gazlı içecekler,  Kürdan kullanmak,  Çok soğuk ve çok sıcak besinler tüketmek,  Fındık, ceviz vb. dişlerle kırmak,  Yemeklerden sonra dişleri fırçalamamak.

 Dişlerimizi günde en az 2 defa fırçalamalıyız.  Florlu diş macunu kullanmalıyız.  Diş ipi kullanmalıyız.  Süt, yoğurt ve peynir tüketmeliyiz.  Şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıyız.  Diş dostu sakız çiğnemeliyiz.  6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmeliyiz.  Havuç, elma gibi besinleri doğrudan ısırarak yemeliyiz.