DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Advertisements

DÜNYAYI BİRBİRİNE BAĞLAYAN AĞLAR
Enlemler ve Boylamlar.
LOGO KITALARIN KEŞFİ VE KÜÇÜLEN DÜNYA. 2 Dünya’nın Keşfi : Coğrafi Keşifler 1400’lü yıllarda Batlamyus tarafından çizilmiş “Dünya Haritası”
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.

DÜNYAMIZI KEŞFEDİYORUZ
TÜRKİYE’NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI
DÜNYA ÜZERİNDE ÖNEMLİ BOĞAZLAR-KANALLAR
DÜNYADAKİ DENİZ ULAŞIMINDA KULLANILAN BOĞAZ VE KANALLAR
İSMİ KONUMU İstanbul Boğazı Karadeniz - Marmara Denizi
Erhan KALAN Mahsum ŞEN Muhammet ÇÖPÇÜ Sercan ONAT
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DÜNYAMIZ.
DÜNYA ÜZERİNDE ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
DÜNYA ÜZERİNDE ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
Ticaret nedir? Kral Yolu İpek Yolu Baharat Yolu
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
DÜNYADAKİ GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
Coğrafi Bölgeler.
DÜNYAMIZI TANIYALIM sunuindir.blogspot.com.
DÜNYAMIZI TANIYALIM.
Sosyal Bilgiler 6.Sınıf Konusu
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
AMERİKA. AMERİKA Amerika Birleşik Devletleri, kısaca ABD, Kuzey Amerika kıtasında yer alan, 50 eyaletten oluşan federal bir devlet. ABD Anayurdunun komşuları,
BALKAN YARIMADASI Balkanlar veya bazı yayınlardaki kullanımla Güneydoğu Avrupa, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadasi'nın doğusu, Anadolu'nun.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE’DE ULAŞIM.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
YARİM İSTANBUL.
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
RÜZGAR ENERJİSİ.
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
TÜRKİYE’NİN SIRADAĞLARI
BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU
ÇANAKKALE MERVE UYSAL 9-B 668.
ÇANAKKALE.
5 ülke.
Yüzölçümüne Göre DÜNYANIN EN BÜYÜK 20 ÜLKESi
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
TÜRKİYE BORU HATTI ANALİZİ
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
Dünya’mızın şekline sınıfımıza getirdiğimiz küreden baktığımızda top gibi tam yuvarlak olmadığını görürüz.Bu şekle ve uzaydan çekilen fotoğraflara baktığımızda.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
COĞRAFYA.
OKYANUSYA KITASI.
DÜNYAMIZI TANIYALIM. Kıta nedir? Çevresi Okyanuslarla Çevrili Büyük Kara Kütlelerine Kıta Denir. KITALAR ASYAAFRİKAAVRUPA KUZEY AMERİKA GÜNEY AMERİKA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT / ZENGİNLİK KAYNAKLARI
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
PETROL TANKERLERİ VE KAZALARI
KPSS COĞRAFYA Veysel DİKME
Yüzölçümü bakımından Okyanusya’dan sonra en küçük kıta olan Avrupa, Eski Dünya kara kütlesinin (Avrasya), kuzeybatısında Asya’dan yarımada şeklinde ayrılan.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
DANİMARKA DANİMARKA KRALLIĞI.
DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr
TÜRKİYE’DE ULAŞIM SİSTEMLERİ. A.DOĞAL FAKTÖRLER 1.COĞRAFİ KONUM  Ülkemiz konumu itibariyle üç kıta arasında köprü konumundadır.  Bu özelliği ile Kafkaslar,
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
DÜNYADA ULAŞIM Zeliha IŞIK
Dünyayı dolaşan ilk denizcidir Macellan 1480 yılında Sabrosa da doğdu. Küçük yaşta saray hizmetlerinde bulunan Macellan, sonraları Portekiz donanmasında.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
Kazanım SB Konum ile ilgili kavramları kullanarak kıtaların, okyanusların ve ülkemizin coğrafi konumunu tanımlar.
Sunum transkripti:

DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR

İstanbul Boğazı Çanakkale Boğazı Cebelitarık Boğazı

Hürmüz Boğazı Messina Boğazı Babü’lMendep Boğazı Hürmüz Boğazı Messina Boğazı

Bering Boğazı Macellan Boğazı Malakka Boğazı

Dover Boğazı Kiel Kanalı Panama Kanalı

İSTANBUL BOĞAZI

İstanbul Boğazı, Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birleştiren su yoluna verilen isim. İstanbul'un Rumeli ve Anadolu yakalarını birbirinden ayırır. Uzunluğu düz olarak 32 kilometredir.

Boğazı'nın en geniş yeri Anadolu Feneri ile Rumeli Feneri arasında 3600 metre’dir. Boğazın en derin yeri Bebek ile Kandilli arasında 120 metredir. En dar yeri Anadolu Hisarı ile Rumeli Hisarı arasında 760 metredir.

ÇANAKKALE BOĞAZI

Çanakkale Boğazı, Marmara'yı Ege'ye bağlayan boğazlardan birisidir. Asya ile Avrupa kıtalarının birbirine bağlayan boğazda köprü yoktur. Kıtalar arasında ulaşım feribotlarla sağlanır.

Boğazın en geniş yeri 7 km, uzunluğu 60 km'dir. En derin noktasının derinliği 167 metre olan boğazın ortalama derinliği 65 metredir. Çanakkale Boğazı, Balkanları Gelibolu yarımadası boyunca Önasya'dan ayıran uzun dar bir boğazdır. Çanakkale Boğazı, İstanbul Boğazı'nın iki katıdır ve en dar yeri orta tarafında 1300 m'dir.

CEBELİTARIK BOĞAZI

Akdeniz’in batısında Avrupa kıtası ile Afrika kıtası arasındaki boğaz. Akdeniz’in batı ucunu Atlantik Okyanusuyla birleştirir. Ulaşım yönünden oynadığı rol itibariyle ve jeopolitik bakımdan en önemli boğazlardan biridir. Deniz geçidinin önemi Süveyş Kanalının açılması ile daha da artmıştır.

En geniş noktası Trafalgar Burnu ile Spartel Burnu arasında 44 km’dir. Boğaz’ın ortası, en sığ noktası olup derinliği 324 m’dir. En dar noktası ise Cires Burnu ile Tarija Burnunun doğusunda 14,2 km’dir.

HÜRMÜZ BOĞAZI

Hürmüz Boğazı İran ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında kalan, Basra Körfezi'nin bitimindeki boğaza verilen ad. Fars Körfezini Umman Denizi kanalıyla dünyanın serbest sularına bağlar. Ortadoğu petrollerinin %40'ını bu boğazdan transit geçen gemiler taşır.

Genişliğinin ise en dar yerde 56 km olması büyük Bu boğazın ana su yolu derinliğinin 115 metre, Genişliğinin ise en dar yerde 56 km olması büyük okyanus gemilerinin boğazdan geçmesine imkan tanımaktadır. Şattülarab ırmağı ağzından başlayan ve Güneydoğuda Hürmüz Boğazı'na kadar uzanan Basra Körfezi'nin uzunluğu yaklaşık olarak 805 km’dir.

MESSİNA BOĞAZI

Messina Boğazı Sicilya adasını İtalya'nın güneyindeki Calabria bölgesinde ayıran boğazdır. Messina Boğazı' üzerinde bulunan önemli liman şehirleri Sicilya adasındaki Messina ve ana kıtada bulunan Reggio di Calabria'dır. İtalya’nın güney ucu ile Sicilya Adası’nın kuzeydoğu kıyıları arasında 4-20 km genişlikte, güneybatıdan kuzeydoğuya 35 km uzunlukta boğaz.

BERİNG BOĞAZI

Bering Boğazı, Asya'nın en doğu noktası ile Amerika 'nın en batı noktası arasında bir boğazdır. Buzul çağı sırasında boğazın bir kara köprüsü vazifesi gördüğü bilinmektedir. Günümüzde Rusya ile ABD arasında coğrafi bir sınır konumunda olması ile birlikte Amerika ve Asya kıtalarının birbirine en yakın olduğu yerdir.

Boğaz yaklaşık 92 km genişliğinde, Boğazın en dar yeri 100 km genişliğindedir. En derin yeri 4115 m olup, Aleut Adalarının batısındadır. Kuzeyden güneye 1500 km, doğudan batıya 2000 km uzunluğundadır. Boğaz yaklaşık 92 km genişliğinde, 30 - 50 m derinliğindedir.

MACELLAN BOĞAZI

Macellan Boğazı, Güney Amerika'nın en güneyinde Atlas Okyanusu'nu Büyük Okyanus'una bağlayan boğaz. Ana kıta ile Tierra del Fuego Takımadaları'nı ayırır. Bu takımadalar, Arjantin ve Şili arasında paylaşılmıştır.

Boğaz, 1520 yılında Magellan tarafından keşfedildiği için bu isimle anılmaktadır. Macellan Boğazı'nın uzunluğu 686 km, genişliği 4 ila 37 km'dir. Boğaz üzerindeki en büyük liman, Punta Arenas'tır.

PANAMA KANALI

Panama Kanalı, Orta Amerika'nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'unu birbirine bağlayan su yoludur. Açılışından 2002 yılına dek, yaklaşık 800.000 geminin geçtiği tahmin edilen Panama Kanalı'ndan her yıl 14.000'den fazla gemi geçmekte olup taşınan yük miktarı 203 milyon tonu bulmaktadır.

İnşaat ABD tarafından tamamlanmış ve kanal 1914'te hizmete açılmıştır. Kanal boyunca yolculuk yaklaşık 9 saat sürmektedir.

KİEL KANALI

Baltık Denizinde ulaşım açısından önem taşır. Kuzey Denizinde Elbe Irmağı ağzındaN, doğuda Baltık Denizi kıyısındaki Kiel limanında yer alan Holtenau'ya kadar 98 km uzanır. İki deniz arasındaki en güvenli, kısa ve ucuz ulaşım yoludur. Genişliği 103 m, derinliği 11 m olan kanalın üzerinde yaklaşık 42 m yükseklikte yedi köprü bulunur.

MALAKKA BOĞAZI

Malakka Boğazı, MalezyaYarımadası Endonezya'ya bağlı Sumatra adası arasında bir boğazdır. Ekonomik ve stratejik açıdan bakıldığında Malakka Boğazı dünyanın en önemli deniz yollarından biri olup, Süveyş Kanalı ve Panama Kanalı'nın bir eşdeğeridir. 805 km uzunluğunda dar bir boğazdır.