Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
Advertisements

OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
KKTC İçme Suyu Temin Projesi Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 3 Ömer Seytepe – Amina Majetic 1.
SU KAYNAKLARI-OKYANUSLAR VE DENİZLER Su Döngüsü:
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Metodoloji 13 Nisan 2016 Su Yönetimi.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve İstanbul Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği ''Beklenen İstanbul Depremi ve Kentsel Dönüşüm” konu.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
Coğrafya Performans Ödevi
A DRESE D AYALı N ÜFUS K AYıT S ISTEMI S ONUÇLARı, 2015.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ARNAVUTLUK.
SLAYTI SESLİ İZLEYİNİZ…
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
Küresel İklim Değişikliği ve Etkileri
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
HAZIRLAYAN ve SUNAN Muhammed DÜNDAR
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Türkiye’nin Alternatif Turizm SWOT Analizi -Tartışma-
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
İklim Değişikliğinin Sizi İlgilendiren Kısmı
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
Yrd.Doç. Dr. Mustafa ASLAN Harran Üniversitesi Kurum Koordinatörü
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Uluslararası Sermaye Hareketleri
Dünyanın bir ucunda yaşayan Türkler onlar. Toplam sayıları 8
Tezin Olası Bölümleri.
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
2018’de Türkiye’nin Güvenlik Alanındaki Risk ve Tehdit Öncelikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE BİLİNCİ KAZANDIRMA
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Sunum transkripti:

Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları her geçen gün azalıyor. sesli

Dünya nüfusunun hızlı artışı, su kaynaklarının ise kirlenmesi ve küresel ısınma nedeniyle temiz su kaynakları insanlığın ihtiyacını karışılamaya yetmiyor. Araştırmalara göre 2.3 milyar kişinin sağlıklı suya hasret olduğu ve yılda 7 milyon kişinin ise kirli su yüzünden oluşan hastalıklarla hayatını kaybettiği belirtiliyor

Birleşmiş Milletlerin raporuna göre dünya 2025yılında büyük su sıkıntısı çeker duruma gelecek. Bu sıkıntıların ağırlıklı olarak orta doğu ülkeleri ve Arap yarımadasında yaşanması bekleniyor bugün petrol uğruna savaşılan bu bölgelerde gelecekte su nedeniyle savaşlar yaşanmasından endişe ediliyor.

UNCEF ‘in araştırmalarına göre Türkiye yıllık kişi başına 1642 metre küp kullanıla bilir su potansiyeli ile su sıkıntısı olan ülkeler kategorisinde yer alıyor.

Hürriyet-Türkiye'nin 1960’larda 28 milyon nüfusuyla kişi başına düşen kullanılabilir su miktarında 4000 metreküp ile su zengini olduğuna, ancak bugünkü nüfusuyla kişi başına düşen 1400 metreküple su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yerini almış olduğuna dikkat çekildi. Kaçak kuyularla yer altı suyunun tüketilmesinin ise Türkiye’nin özellikle İç Anadolu Bölgesi’nin doğal kaynaklarını, biyolojik çeşitliliğini ve ekonomisini tehdit eden önemli bir sorun olduğu bildirildi. Yapılan araştırmalar sonucunda, 2025’te özellikle Türkiye, Mısır ve Suriye’de küresel ısınmayla beraber yağış miktarının yüzde 25 düşeceği bildirildi.

Dünyadaki akarsuların yarısı kirlendi 2.3 milyar kişi sağlıklı suya hasret ve yılda 7 milyon kişi su ile ilgili hastalıklardan ölüyor. Ayrıca, 800 milyon kişi gıda yetersizliği ile karşı karşıya ve en önemlisi de dünyadaki akarsuların yaklaşık yarısı ciddi boyutta kirlenmiş durumda yılı itibariyle dünya nüfusunun üçte ikisi (5 milyar kişi) su sıkıntısı yaşayacak, bunun 1 milyardan fazlası açlıkla karşı karşıya kalacak.

Trakya'da 10 yıl sonra kullanmaya bile su bulamayacağız Trakya Üniversitesi'ne bağlı Çorlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, Trakya'da su rezervinin 3.4 milyar metreküp olduğunu belirterek, "Trakya'da 10 yıl sonra, değil içme suyu, kullanmaya su bulamayacağız." dedi.

Türkiye'de kullanılan su miktarı yılda 400 metreküp iken, Trakya'da bu oran 150 metreküptür. Su kaynakları açısından bakıldığında, Trakya, Ergene ve Marmara havzasından oluşmaktadır. Ergene havzası yeraltı su kaynakları açısından bakıldığında, Türkiye'nin en zengin ve kaliteli su yataklarına sahiptir.

Ergene havzasından metreden çıkan su, bugün metreden çıkarılmaktadır. Bu bize yeraltında 200 metre su rezervinin kaldığını göstermektedir. İyimser bir tabloyla baktığımızda Trakya'da 10 yıl sonra, değil içme suyu, kullanmaya su bulamayacağız."

Trakya'ya yılda 400 bin kişinin göç ettiğini ve nüfus artışının tehlikeli bir boyuta ulaştığını belirten Prof. Dr. Orta, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarım toprakları ve su yönetimi konusunda halk eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Nehirlerin kirlenmesi önlenmeli ve atık suların yeniden kullanımıyla ilgili atılımlar yapılmalıdır.

Susuzluk ve kuraklığa doğru Yaşlı dünyamızın başına bir bela daha sarıldı. Zengin ülkelerin doğayı hoyratça tüketmek için yarıştıkları bilinen bir gerçek. Bu hoyratlığa bağlı olarak sinyaller veren küresel ısınma ve dünya genelindeki iklim değişiklikleri kapımıza dayandı. Bilim adamlarına göre çok yakın bir gelecekte korkunç bir kuraklığın getirdiği çölleşme ile karşılaşacağız. Bu kuraklık ve çölleşme sonucunda dünya insanları aç ve susuz kalacaklar.