ERP ve SAP İŞL 546 – Bahar 2013. ERP Nedir?  İ şgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sa ğ layan bütünleşik yönetim.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kurumsal Kaynak Planlama ( Enterprise Resource Plannning)
Advertisements

Kurumsal Kaynak Planlama ( Enterprise Resource Plannning)
ERP ve SAP İŞL 546 – Bahar 2013.
İşletme Politikası 7 – 8 Mart Üretim / Pazarlama Politikaları.
OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış.
5 Uzun-vadeli Sadakat İlişkilerinin Yaratılması 1.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Bölüm 8: Tedarik Zinciri Yönetimi ve Sanal Pazar Kurumsal Kaynak Planlaması Prof. Mary Sumner Çeviren Sinan Berkdemir Şubat
İş Süreçlerinin Yeniden Yapılandırılması Bilgi Yönetimi Performans Ölçme ve Değerlendirme Güz.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
KYS KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. 2 İçerik Kalite Nedir? ISO 9001:2000 Hakkında Genel Bilgi Kalite Politikamız Kalite Hedefimiz KYS nin Şirketimizde.
2014 Değerlendirme 25 Şubat 2015.
Yönetim Bilişim Sistemleri Hafta3
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler
ERP YAZILIMLARI ERKAN KARATAŞ
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
İşletmelerde Tesis Yönetimi
Hazırlayan: Mehmet özdemirler
Birim Bilgi Teknolojileri Tic.A.Ş.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞİT CESUR
Ağahan Köse
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
Bu sorunlar neden çözülmeli?
Ürün veya Hizmet Satışı
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
FİNANSAL PLANLAMA.
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
ÜRETİM YÖNETİMİ.
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
İnsan Kaynakları ve Kalite Yönetimi
Cengiz Pak, Problem Nasıl Çözülür veya Yok Edilir ! Cengiz Pak,
FI – Finansal Muhasebe Genel Sunumu
Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü
D o l p h i n M Doğal Taş Üretim Takip & Kaynak Planlaması Yazılımı
Tedarik Zinciri Yönetimi:
2009 yılında İzmir’de kurulan Asyay müşteriye özel yay üretimi ve pazarlama faaliyetlerini sürdürmektedir. Otomotiv, Beyaz Eşya, Endüstriyel Malzeme, Elektrik.
LOJ436 Lojistik Yönetimi Ders – I
Lojistik ve Lojistik Operasyonlar
KOSGEB KOBİGEL PROJE DESTEK PROGRAMI SON BAŞVURU TARİHİ: 20 EKİM 2017
EGEDENİZ TEKSTİL Canias ERP Projesi Ferdi KAYGUSUZER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgi Yönetimi Uygulamaları II
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Bellek içi raporlama sistemleri için denormalizasyon uygulaması
Sunum transkripti:

ERP ve SAP İŞL 546 – Bahar 2013

ERP Nedir?  İ şgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sa ğ layan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır.  Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini biraraya getirmeye çalışan sistemlerdir.  Veriler genellikler tek bir veritabanında saklandı ğ ından kolay ve yüksek rapor alma, durum de ğ erlendirme gücünü sa ğ lar.  Üretim, finans, müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları, stok yönetimi gibi çeşitli uygulamalar bulunabilir.

MRP – Malzeme İhtiyaç Planlanması  Malzeme ihtiyaç planlama sistemi, envanter yatırımlarını minimize etmek, üretimi ve etkenli ğ i arttırmak ve alıcıya yapılan hizmeti geliştirmek amacıyla kullanılan bir yönetim çizelgeleme ve kontrol tekni ğ idir.  MRP, üretim planlama ve envanter kontrol faaliyetlerini gerçekleştiren bilgisayar destekli bir sistemdir.

MRP – Malzeme İhtiyaç Planlanması  Malzeme -hammadde planlaması ve satın alma işlemleri için ürünün net ihtiyaçlarını belirler.  Ana üretim planını, envanter miktarını, teslimat sürelerini ve ürün ağacını kullanır.  Yeni siparişlere ne zaman ihtiyaç olduğunu, ne zaman sipariş verileceğini ve ne kadar sipariş verileceğini belirler.

MRP II – Üretim Kaynakları Planlama  MRP üretim miktarlarını gerçekleştirmeye yetecek hammadde ve malzemenin tedariki planlaması yapar.  Firmanın kapasitesini(iş ve makine planlama), müşteri ilişkilerini vs. göz ardı eder.  Zaman içinde MRP ile çözüm getirilmek istenen sorunların sadece üretim bölümünün de ğ il tüm işletmenin sorunları oldu ğ u fark edilmiş ve çözümünde işletme çapında düşünülmesi gerekti ğ i sonucuna varılmıştır.  MRP II, makine ve işçilik kayna ğ ına yönelik olarak Kapasite Planlaması çalışmalarını da içerir.  Satış, satın alma, envanter yönetimi, üretim planlama ve kontrol, muhasebe, finansman, maliyetlendirme ve kalite yönetimi hizmetleri sunar.

ERP – Kurumsal Kaynak Planlama  MRP II’nin uzantısı olarak mühendislik,finans, insan kaynakları, müşteri ilişkileri ve proje yönetimi gibi işletmenin bütün alanlarında kullanılan bir sistemdir.  İşletmenin bütün fonksiyonlarının bütünleşik olarak çalışabilmelerine imkan veren, kritik kaynakların yönetilmesini ve analiz edilmesini sağlayan,veritabanı teknolojisini kullanan ve tek bir kullanıcı arayüzü ile işletmenin bütün fonksiyon bilgilerini kontrol eden kurumsal bilgi sistemidir.

ERP Neden Kullanılıyor?  İş başarısını artırmak  Giderleri düşürmek  Müşteri memnuniyetini arttırmak  Etkin olmayan ve karmaşık tüm işleri basitleştirmek  Yeni iş stratejileri geliştirme olanağı sağlamak  Küresel bir iş yaşamına uyum sağlamak

ERP Neden Kullanılıyor?  Arka plandaki (back office) işlerin otomasyonu  İ ş süreçleri arasında daha iyi bir koordinasyon için  müşteri sipariş bilgileriyle finansal bilgilerin bütünleştirilmesi,  üretim sürecinin ve insan kaynaklarının standartlaştırılmasıyla servis kalite seviyesinin yükseltilmesi  bireysel ve organizasyonel verimlili ğ in artırılması

ERP’ nin Avantajları  Gereksiz verilerin elenmesi  Güvenilir bilgiye daha kolay geçiş  Global dünya şartlarına uyum  Diğer modüllerle etkileşim sonucu etkinliğin sağlanması  Etkinliğin artmasıyla maliyetlerin azalması

ERP’ nin Dezavantajları  Pahalı olması  Kurulumunun kolay olmaması  Bakımının pahalı olması ve zaman alması  Birçok özelliğin bütünleşik olması

ERP’ nin Yazılımda Aranan Özellikler  İşletmenin iş süreçleriyle fonksiyonel uyum  ERP sisteminin parçaları arasındaki entegrasyon derecesi  Esneklik ve uygulanma hızı  Çok yönlü planlama ve kontrolü desteklemesi  Düzenli güncellemelerin varlığı  Lisans, eğitim, uygulama, bakım, özelleştirme ve donanım maliyetleri

ERP’ nin Şirkete Uygulanması  Uygulama süresi ~ 18-24ay  Uygulama sonrası sistemi izlemek ve iyileştirmek daha fazla vakit alabiliyor

ERP’ nin Şirkete Uygulama Aşamaları 1. ERP seçim ekibinin ve yöneticisinin belirlenmesi  Seçim komitesi  Danışmanlar 2.Kurumun gereksinim analizi  Mevcut altyapı  Birimler  Eksiklikler  Hedefler

ERP’ nin Şirkete Uygulama Aşamaları 3.Kuruma özel talep listelerinin (Request for Proposal) geliştirilmesi 4.Talep listelerinin tedarikçilere gönderilmesi 5.Tedarikçi firmaların tanıtım için davet edilmesi 6.Tedarikçi firmanın kurulum yaptı ğ ı di ğ er firmaların ziyareti 7. Firma / yazılım seçimi  Dikkat edilmesi gerekenler:   Tedarikçilerin finansal dura ğ anlı ğ ı   Güvenilirli ğ i   Destek gücü   Sektöre uygunlu ğ unu   Piyasadaki tanınmışlık düzeyi   Teknolojik yenilikleri ne ölçüde takip etti ğ i

ERP Yazılımları ve Dünya Pazar payları  SAP - % 31  Oracle - % 14  PeopleSoft - % 7 (Oracle tarafından satın alındı)  IBM - % 7  JD Edwards - % 7 (Oracle tarafından satın alındı)  Baan - % 5  Microsoft - % 3  Marcarn - % 3  D&B - % 2  CODA - % 1  ….

ERP Yazılımları-Türkiye 1)SAP 2)Oracle 3)GlobalSoft 4)IAS-CANIAS 5)NETS İ S 6)LOGO BUSINESS SOLUTIONS 7)Microsoft Navision 8)IFS

S ystems, A pplications and P roducts --- SAP

SAP  Almanya, 1972  Avrupa’nın en büyük yazılım şirketi  Türkiye, 2001  İ ş yazılımları ve ciro olarak dünyanın 4. büyük yazılım firması-2012 cirosu 12 milyar euro civarında  1000’e yakın ortaklık  2012 karı 5.05 milyar euro

SAP – Sektörel Çözümler  Elektrik, gaz ve su da ğ ıtımı  Hastane ve sa ğ lık  Havacılık ve savunma  İ laç  Kamu  Kimya  Ma ğ azacılık ve perakende  Tüketici Ürünleri  Medya  Metal, Ka ğ ıt, A ğ aç Ürünleri  Mühendislik ve İ nşaat  Petrol ve petrol ürünleri  Otomotiv  Sigorta

SAP Modülleri

PP – Production Planning  Üretim planlama modülü  Kısa ve uzun dönemde kapasite ve dar bo ğ az takibi  Malzeme ürün a ğ açları  İ ş planları  MPS  MRP - MRP II  Üretim faaliyetleri senaryoları  Malzeme tahminleri  Talep yönetimi  Kanban  Kesikli / Süreç tipi üretim  …

MM – Material Management  Malzeme Yönetimi modülü  Stok yönetimi  Depo yönetimi  Tedarik kayna ğ ının belirlenmesi  Satıcı de ğ erlendirme  Fason takibi  Faturalama  Satın alma

SD – Sales and Distribution  Satış ve Da ğ ıtım modülü  Satış belgelerinin oluşturulması  Sevkiyat planlama  Teslimat bilgilerinin oluşturulması  İ rsaliye kesimi  Fatura işlemleri  Fiyatlandırma ve vergilendirme  Satış deste ğ i

QM – Quality Management PM – Plant Maintance  QM – Kalite yönetimi  Belge takibi  Satıcı seçimi  Kalite anlaşmaları  Giriş kalite kontrolü  Kalite uyarıları  Kalite kontrolü  PM – Fabrika Bakımı  Bakım planlama  Bakım işlemleri listesi  Bakım uygulama

FI – Financial Accounting  Dışarıdan tedarik için fatura kontrolü  Fatura girişi  Hesap analizleri  Vade farkı kontrolleri  Denkleştirme işlemleri  Otomatik kur de ğ erlendirmesi  Döviz bazında hesap takibi

AM – Asset management  Varlık yönetimi  Yeniden de ğ erlendirme  Amortisman çalışmaları  Sabit varlıklar

CO – Controlling  Kontrol modülü  Maliyet muhasebesi  Kar muhasebesi  Karlılık analizi  Proje sistemleri  Faliyet tabanlı maliyetleme  Ürün maliyetleme  İ ç düzen

SM – Service Management  Yetkili servislerin çalışmaları  Son kullanıcı bilgileri  Arıza bilgileri  Malzeme, işçilik, nakliye masrafları  Elipman bilgileri takibi

HR – Human Resources  Bordroların hazırlanması  Tatil takvimi  İ zinlerin takibi  E ğ itim planlaması  Performans de ğ erlendirilmesi  İ ş alımı

PS – Project System  Proje Sistemi modülü  Planlama  Bütçeleme  Uygulama  Bilgi Sistemleri