BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Advertisements

Evet arkadaşlar şimdi ben size bir kaç metin vereceğim. Size de anladıklarınızı soracağım.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
PROSHOW GOLD 7.0 Evaluation version. PROGRAMIN ÇALISMASI Program açılınca New Slide Show penceresi açılır.(Sol alt taraftaki " Show at startup" yazısının.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Güçlü ve kararlı ol. Tanrın RAB'bin verdiği görevleri yerine getir. Onun yollarında yürü ve Musa'nın yasasında yazıldığı gibi Tanrı'nın kurallarına, buyruklarına,
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hikmet SIRMA.
FİİLDE MASTAR VE KİP.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ahmetlerden kitabımı aldım. B)Adana’nın kuzey batısı karlıdır. C)Onu Nisanın 13’ünde.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
F İ NLAND İ YA EG İ T İ M S İ STEM İ Dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip Finlandiya’da özel okul yok, öğrenciler günde 4 saat ders yapıyor,
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
BAĞLAÇLAR.
Durmuş Alparslan Apaydın
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
Sunularımız ALFABET98 fontu ile hazırlanmaktadır.
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
ELİ ÖPÜLESİ CAN ÖĞRETMENLERİM KAÇ ALIŞKANLIĞIMIZ VAR DERSİNİZ?
Ne denli az şeyiniz kalırsa, kaygılanacak o kadar az şeyiniz olur
K.İ.H.O. REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ
Meksika'da Inka tapınaklarına çıkmak isteyen Avrupalı bir grup arkeolog,  birkaç yerli rehberle yola koyuluyor. Dağın tepesindeki tapınaklara giden  uzun.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KURAM.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
GAZİKENT İMKB ORTAOKULU
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
Kırılma Prof. Dr. Ali ERYILMAZ.
seyahat zeyno zeyno seyahat
Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
ETKİLİ İLETİŞİM ve EMPATİ EĞİTİMİ
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

BAĞLAÇ

BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca bağlaçlar şunlardır:

...  ve, veya, ya, ya da, yahut, veyahut, ile, yalnız, ancak, ama, fakat, lakin, ne var ki, de, bile, dahi, ki, öyle ki, öyleyse, oysa, oysaki, ise, madem, mademki, meğer, meğerki, meğerse, yeter ki, halbuki, çünkü, hatta, yoksa, ne… ne, ya… ya, hem… hem, bir… bir, gerek… gerek, ister… ister, olsun… olsun

 ÖRNEK;  ÖRNEK;  Akşam ve sahil, onun şiirlerinin çıkış noktasıydı. (Adları birbirine bağlamıştır.)  Sen ve ben ayrı dünyaların insanlarıyız. (Adılları birbirine bağlamıştır.)  Erhan, saygılı ve zeki bir öğrenciydi. (Sıfatları birbirine bağlamıştır.)  Futbolcular, bitkin ve mutsuz görünüyor. (Belirteçleri birbirine bağlamıştır.)  Eve uğradı ve biraz eşya aldı. (Cümleleri birbirine bağlamıştır.) Ve

İle  ÖRNEK;  ÖRNEK;  Lisedeyken müzik ile resim en sevdiğim dersti.  Eylül ile nisan onun için ayların en güzeliydi.

Veya, Ya, Ya da, Yahut, Veyahut ÖRENK;  ÖRENK;  Bugün veya yarın yola çıkabiliriz.  Misafirimiz akşama gelir diyorsun ya gelmezse?  Bizimle gel ya da evde kalıp ders çalış.  Tatilde kitap okurum yahut geziler yaparım.  Yarın eski okuluma veyahut sinemaya giderim.

Yalnız  ÖRNEK;  ÖRNEK;  Çalışkan bir çocuk; yalnız çok yaramaz. (karşıtlık)  Kitabı alabilirsin; yalnız geri getireceksin. (koşul)

Ancak  ÖRENEK ;  Seni dün aradım; ancak sana bir türlü ulaşamadım. (karşıtlık)  Maça gidebilirsin; ancak eve erken dön. (koşul)

Ama  ÖRNEK;  ÖRNEK;  Çok uğraştık; ama onu ikna edemedik. (karşıtlık)  Müzik dinle; ama yüksek sesle değil. (koşul)  Şirin ama çok şirin bir ilçeydi burası. (pekiştirme)

Fakat, Lakin, Ne var ki  ÖRNEK;  ÖRNEK;  Peşinden koştum; fakat yetişemedim. (karşıtlık)  İstediğini al; fakat ziyan etme. (koşul)  Süre bitti; lakin bazı sorular kaldı. (karşıtlık)  Akıllı biri; ne var ki biraz huysuz. (karşıtlık)

Ki  ÖRNEK;  ÖRNEK;  Kardelen ki baharı müjdeler doğaya. (açıklama)  İhtiyacı var ki senden para istiyor. (neden-sonuç)  Konuşsam da beni dinlemez ki… (yakınma)  Bir uyandım ki kar yağmış! (şaşırma)  Herkesi sev ki sen de sevilesin. (koşul)

NOT Not: Bağlaç olan “ki”, ilgi adılı “-ki” ve sıfat yapım eki olan “-ki” ile karıştırılmamalıdır. Bağlaç olan “ki” sözcük olduğundan ayrı yazılır. İlgi adılı ve sıfat yapım eki olan “-ki” ek olduğundan sözcüğe bitişik yazılır.

ÖRNEK:  Bizim otobüs sizinkinden hızlı gidiyor. (ilgi adılı)  Yarınki gezi iptal edilmiş.(sıfat yapım eki)

Bile, Dahi  ÖRNEK;  ÖRNEK;  O gün, beni sen bile dinlememiştin. (de)  Benimle bir kelime konuşmadı bile. (üstelik)  En yakın arkadaşlarım dahi beni unuttu. (de)

De  ÖRNEK;  ÖRNEK;  Ders çalıştı da sınavı kazandı. (neden-sonuç)  Oraya ben de gitmiştim. (eşitlik, gibilik)  Sen de mi Leyla! (şaşırma)  Para kazanacaksın da bize bakacaksın! (alay, inanmama)  Borcunu verme de göreyim seni! (korkutma, tehdit)  Saray da saraymış ha! (övgü, abartma)

NURSENA MUTLU 10-C /55