Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician 2016 19.04.2016.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Tarımın Önemi Sürdürülebilir Tarım ve Kalkınma Ders Slaytları.
SÜRDÜRÜLEB İ L İ R TARIM. SÜRDÜRÜLEB İ L İ R TARIMSAL S İ STEMLER Mevcut do ğ al kaynak kullanımıyla ilgili tartışmaların temelinde “sürdürülebilirlik”
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
PNÖMATİK SİSTEM.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Coğrafya Performans Ödevi
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1 “Öğrenci Merkezli Öğretim” Öğretmen Adayları Bakış Açısı ile Ne İfade Ediyor? Dr.Dürdane JACOBS Dr. Fahriye HAYIRSEVER.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Küresel ısınma.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
KANSER.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
SAĞLIKLI BESLENME.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
MADDEYİ TANIYALIM.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
PATATES.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
FOTOSENTEZ.
Eğitim Önemlidir İKS kadrosunun ve çiftçilerin eğitimi İKS sürecinin önemli bir bölümüdür. Hedef çiftçilerin, ve proje çalışanlarının organik çiftçiliğin.
Beslenme İlkeleri - 5.
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Sunum transkripti:

Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician

Daha Az Et Yemek: Sağlıklı ve Çevreye Karşı Sorumlu Diyet Seçimi Sunum/ Çeviren: As.Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ Trabzon Kanuni EAH-KTÜ Aile Hekimliği ABD

Diyet kılavuzları, diyet paterninin, diyabetes mellitüs, kardiyovasküler hastalık ve bazı kanserler gibi sağlık sonuçları üzerine etkisini yansıtmaktadır.

Güçlü kanıtlar, diyette daha çok sebze ve meyve seçiminin yararlarını sürekli desteklemektedir. Orta güçlü kanıtlar, kepekli tahıl tüketiminin artırılmasını destekler. Ayrıca az yağlı veya yağsız süt ürünleri, deniz ürünleri, bakliyat, fındık ve orta düzey alkol alımı yararlı kabul edildi. (Daha az tutarlı olmasına rağmen …)

Orta güçlü kanıtlar, kırmızı et ve işlenmiş etin alımının azaltılmasını destekler. Güçlü kanıtlar, şeker ve şekerli içeceklerin tüketiminin azalmasını sürekli vurgular.

Bazı öneriler inceleme altında fakat; Son bulgular; Doymuş yağ, kardiyovasküler hastalık riski oluşturmayabilir. Tam yağlı süt içen kişinin düşük yağlı süt içen ile karşılaştırmasındaki bulgular benzer.

Doymuş yağ tüketimine karşı hastalara danışmanlık yaparken, daha önceki düşüncelerde olduğu kadar sıkı olunmasına gerek olmayabilir. Protein ve süt ürünleri diğer kaynaklarla karşılaştırıldığında, özellikle kırmızı etin, çevresel bozulma ve iklim değişikliğine katkıda bulunduğundan hastalar haberdar edilmelidir.

Az et ve süt içeren diyet önemli, çünkü; Bu ürünleri yetiştirmenin önemli negatif etkileri vardır; -Karbondioksit yayma -Su tüketimi -Kirlenme

diyet kılavuzlarına göre; Orta güçlü kanıtlar, sağlıklı diyet paterninin, yüksek meyve, kepekli tahıllar, bakliyat, fındık ve tohumlar ile düşük hayvansal besinlerin olumlu çevresel sonuçlarla ilişkili olduğunu gösteriyor. Kırmızı et ve inek sütü ürünleri özellikle kısıtlanmalı, çünkü; Sığır çiftliği, bütün çiftlik hayvancılıkları içinde sürekli en az verimli kaynak olarak tespit edilmiştir.

Sığır yemi, diğer bazı tarım ürünlerinden daha fazla su gerektirir ve nitrojen içeren gübreler su kirlenmesinin major kaynağıdır. Sığır ürünleri enerji gerekliliği nedeniyle, metan, güçlü sera gazı ve ek olarak karbondioksit yayılımına katkıda bulunur (özellikle, modern endüstriyel gıda sistemleri ile üretilen mısır ve soya tabanlı ürünler).

Tüm sığır çiftlikleri; tüm çiftlik hayvanlarının zararlı gaz yayılımının %65 ine neden oluyor, US’deki insan aktivitelerine bağlı yayılımın %9’una katkıda bulunuyor. Bu da ağaçların yok olmasına neden oluyor.

Doktorlar hastalarına et yemek hakkında ne söylemeliler? En sağlıklı diyetlerde(akdeniz diyeti, HT’u durdurma yaklaşımı diyeti), gıda seçimi teşvikleri, diyet kılavuzlarındaki tavsiyeler ile benzer.

, Güncel araştırmalarda; Doymuş yağ alımı için daha hoşgörülü bir yaklaşım öneriliyor. Sağlıklı diyetin, et ve süt tüketimini azaltmayı muhtemelen gerektirdiği, Özellikle doymuş yağlarla birlikte tekli ve çoklu doymamış yağların veya tam tahıllı, kompleks, rafine edilmemiş karbonhidrat alımını öneriyor. Daha iyi kardiyovasküler sonuçlar için, bu besin öğelerini yerine koymak, doymuş yağın diyette yalnız başına yüksek olmasından iyi.

Nihayet, bütün çalışmalar, et temelli diyetlerin, işlenmiş etlerin olumsuz sağlık etkilerini göstermiştir; Bu nedenle, diyetten elimine edilmesi önerilir.

Et ve süt ile ilgili çevresel kaygılar… Doktorlar bazı hastaların diyeti reddebileceklerinden endişeli olabilirler; İklim değişikliklerinin yavaşlama temelli tavsiyelerinin Amerikan halkını bölmeye devam etmesinden dolayı.. Doktorlar, her zaman iklim değişikliği açıkça söylemeksizin, endüstriyel ve tarımsal uygulamaların zararlı çevresel etkilerine karşı olabilir.

Doktorlar, hastalarına daha fazla aktif eğitim almayı talep edebilirler.Örneğin; Et ve süt ürünlerini yemeye devam etme kararı veren hastalarına daha sürdürülebilir koşullarda üretilen et hakkında bilgi verilebilir; (yağmur suyunun tek su kaynağı olduğu çim ile beslenen sığır eti ). Doktorlar hastalarına, onların sağlıkları için iyi olanın aynı zamanda dünya içinde iyi olduğu bilgisini verebilirler.

Sağlıklı bir diyet ve sürdürülebilirliğin olumlu etkileri arasında sinerjik ilişki açıkca belirtiliyor. Doktorların sağlıkta daha geniş konsept benimsemesi gerekir. Doktorlar, bitki merkezli diyet ve sera gazı yayılımının azaltılması arasındaki bağlantıyı açık hale getirmek için fırsata sahipler, Böylece hastaların, meyve ve sebzenin fazla olduğu, kırmızı et ve sütün daha az olduğu bir diyeti benimsemelerine sebep olunabilir.

Teşekkür ederim…