PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
Advertisements

Malzemelerin Mekanik Özellikleri
Mastarlar.
MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
SACLARIN VE PROFİLLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
Uzaktan Eğitim Sürecinde Materyal Ortam ve Teknoloji Tasarımı Yusuf DOĞANAY.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
Pik (Ham) Demir Üretimi
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Yığma yapıların ana taşıyıcı elemanı duvarlardır
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
6 Sigma Project, Istanbul June 2016 BORUSAN EnBW Enerji Improving the design of the Control Buildings in WEPPs.
YAPI-ZEMİN DİNAMİK ETKİLEŞİMİ Prof. Dr. Erkan ÇELEBİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Ofis: M-8 Bina; 8203 Oda
HOŞGELDİNİZ DÖKME DEMİRLERİN KAYNAĞI K K ayna ayna Teknolojisi
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
Hidrojen Gevrekliği.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Seramik Matrisli Kompozitler
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
SODYUM HEGZA METAFOSFAT REÇİNE VE ZİFT GİBİ BAĞALAYICILARIN REFRAKTERE KAZANDIRDIĞI ÖZELLİKLER ALİ SERCENK GÖBEL BUSE MOTER
ISTATİSTİK I FIRAT EMİR DERS II.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
BARALAR.
MAC KARBON REFRAKTERLER
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
TALAŞSIZ ÜRETİM YÖNTEMLERİ -2
MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Türk Standartlarına göre Beton Karışım Hesabı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
ANA SONDAJ PROBLEMLERİ
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
PİM VE PERNO BAĞLANTILARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PLASTİK İŞLEME YÖNTEMLERİ
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Metallere Plastik Şekil Verme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
Metallere Plastik Şekil Verme
İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Sunum transkripti:

PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ Hazırlayan: Doç. Dr. Ahmet DEMIRER 1-Plastik deformasyonun (Şekil değiştirmenin) esasları 2-Plastik Şekillendirme Teknikleri -Döverek şekillendirme -Basma ve çekme şartlarında şekillendirme 3-Sac Metal Kalıpçılığı -Kesme Kalıpları –Bükme Kalıpları -Bileşik Kalıplar -Derin çekme kalıpları

Plastik Şekil Değiştirme Plastik şekil değiştirme kontrollü malzeme deformasyonu işlemidir. Çekme - basma – kayma veya bunların bileşkeleri şeklinde uygulanan kuvvet sonucu olur.

PLASTİK ŞEKİL DEĞİŞTİRME

TOKLUK VE REZİLYANS Rezilyans: Malzemenin elastik sınırlar içinde absorplayabileceği enerji miktarıdır.Bu sınırlar içinde enerji verilirse malzeme eski haline gelir. Gerilme-birim şekil değiştirme (genleme) eğrisinin elastik bölge altında kalan alanıdır. Tokluk: Malzemenin kopmasına kadar harcanan enerji ise, eğrinin altında kalan alanın tümüne eşittir ve “Tokluk” olarak adlandırılır. Yüksek tokluk mühendislik malzemeleri için aranan en önemli özelliklerden biridir.

Bileşik Sac

SAC METAL ŞEKİLLENDİRME

Temel Sac Şekillendirme Yöntemleri Sac Metal Bükme

Sac Metalin Kesilmesi

Ɛ = gerçek şekil değiştirme σ = gerçek gerilme n=deformasyon sertleşmesi (pekleşme) üssü

Ta 0,3.Tm 0,5.Tm 0,75.Tm Tm Soğuk deformasyon Ilık defor. Sıcak defor. Ta =çalışma ortamı sıcaklığı Tm = Metalin ergime sıcaklığı

ÇELİKLERDE MEKANİK ÖZELLİKLERİN KARBON ORANINA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ N/mm2

ÇELİKLERDE MEKANİK ÖZELLİKLERİN KARBON ORANINA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ

Dövme Yoluyla Şekillendirme Plastik şekillendirme sınırına kadar ısıtılmış olan malzemenin, dövme veya presleme yöntemi ile şekillendirilmesi olayına dövme adı verilir. Dövme işlemi, açık dövme ve kapalı dövme olmak üzere iki şekilde yapılır. Açık dövme işleminde; şekillendirilecek parçalara kalınlaştırma, inceltme, bükme, yarma ve kesme gibi işlemler uygulanır. Kapalı dövme işleminde ise; şekillendirme işi bir kalıp yardımıyla yapılır. Dövme ile şekillendirme diğer üretim yöntemlerine göre daha pahalıdır. Buna karşılık elde edilen parçaların dayanıklılığı ve darbe mukavemetlerinin daha büyük olması en önemli özelliğidir. Dövme yöntemi ile şekillendirilen parçaların iç yapısı daha homojen olur ve içlerinde boşluk bulunmaz. Aynı zamanda işleme payları daha az olur.

Dövme Yöntemi

Metallere istenilen şekli vermek için çekiç, pres vb Metallere istenilen şekli vermek için çekiç, pres vb. takım ve makinaları kullanarak yapılan şekillendirme işlemine dövme yöntemi denir. Talaşlı imalatla yapılan parçalara nazaran yaklaşık %75 malzeme tasarrufu sağlanır. Kapalı kalıpta dövülen ürünlerin özellikleri açık kalıba göre daha iyidir. Üretim hızı ve ölçü hassasiyeti yüksektir.(s171) Dövme Yöntemi Kapalı kalıpta dövme

Dövme Yoluyla Şekillendirme Dövme yöntemi ile şekillendirmede göz önünde bulundurulması gereken hususlar aşağıdaki gibi özetlenebilir. 1.Malzeme yığma ,malzeme dağıtmadan daha zordur. Mümkün olduğunca malzeme yığma işleminden kaçınılmalıdır (Şekil 8.13). Dağıtma işlemi Yığma işlemi 2.Ani kesit değişimleri kırılma ve çatlamalara neden olduğundan köşeler ve geçişler kavisli yapılmalıdır (Şekil 8.14).

Dövme Yoluyla Şekillendirme 3.Parçanın kalıp içindeki bölümünün yüzeyi olanaklar ölçüsünde yassı durmalı ve aynı düzlem içerisinde bulunmalıdır (Şekil 8.15). 4.Parçanın kalıptan kolayca çıkarılabilmesi için yüzeylere gereği kadar eğim ve koniklikler verilmelidir (Şekil 8.16).

Dövme Yoluyla Şekillendirme 5.İnce cidarlardan kaçınılmalıdır. Çünkü kalın parçaların dövme güçlüğü, ısıl işlem etkisinde ince cidarlı parçalarda da çatlaklar meydana gelebilir. Genel olarak orta büyüklükteki bir parçanın en küçük kalınlığı 3 mm ‘den az olmamalıdır (Şekil 8.17). 6.Dövülmüş parçalarda yeteri kadar işleme payı bırakılmalıdır (Şekil 8.18).

Kaynaklar: 1-Vural Murat, ‘’Üretim Yöntemleri’’, İTÜ Makine Fakültesi Ders notu, 2014. 2-Aydın Mustafa, Gavas M.,Yaşar M., Altunpark Y., ‘’Üretim Yöntemleri ve İmalat Teknolojileri’’, Seçkin yayıncılık, 2013. 3-Cürgül İ., ’’Makine Tas. Ve Şekillendirme Tek.’’,Birsen yayınevi, İst. 2012. 4- DEMİRER Ahmet, ‘Tasarım Metodolojisi Ders Notları’’, SAÜ. 2013. 5-Görseller