PERİYODİK CETVEL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Advertisements

KAZANIMLAR GRUP: MEDUSA Simay YILMAZ
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Aşağıda katman elektron dizilimleri verilen atomların metal-ametal ya da soygazdan hangisine ait olduğunu belirtiniz. ? ? ? ? ? ? ? ?
PERİYODİK TABLONUN TARİHSEL GELİŞİMİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI. a. Metal ve Ametaller. b
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
……………………………….. ALT BAŞLIKLAR: -Tanım ve Tarihi
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI ve PERİYODİK CETVEL
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
1.BÖLÜM PERİYODİK SİSTEMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
7.SINIF: ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
HANGİ MADDELER ELEKTRİK ENERJİSİNİ İLETİR.. KAZANIMLAR 1-Maddelerin elektrik enerjisini iletip iletmediklerini test etmek için basit elektrik devresi.
PERİYODİK CETVEL.
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir. Bazı element örnekleri balondaki.
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENT Kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya bireşim yoluyla elde edilemeyen maddeye Element denir. Elementler aynı cins atomlardan meydana.
Elemetler Ve Bileşikler
PERİYODİK CETVEL ERTUĞRUL ÇUKADAR.
ELEMENTLER.
PERİYODİK SİSTEMİN TARİHÇESİ
Maddenin yapısı ve özellikleri
Maddenin yapısı ve özellikleri
Hazırlayan : Nigar BAYRAM
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
PERİYODİK TABLO TARİHÇESİ
Periyodik Tablo ve Özellikleri.
ATOM VE PERİYODİK TABLO ESRA KAN
PERİYODİK TABLO BÜTÜN MADDELERİN TEMELİNDE ELEMENTLER BULUNUR..
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:.
PERİYODİK CETVEL.
METAL VE AMETALLERİN ÖZELLİKLERİ
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
FEN BİLİMLERİ-8 4.ÜNİTE MADDE VE ENDÜSTRİ 1.Periyodik Sistem
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
PER İ YOD İ K TABLO. PERİYODİK TABLO NEDİR Periyodik cetvel, elementleri gösteren ve özellikleriyle ilgili bilgi veren bir tablodur. Bu tabloda elementler.
Sunum transkripti:

PERİYODİK CETVEL

Periyodik Tablo Nedir? Elementler, fiziksel ve kimyasal özellikler gösterirler. Elementlerden bazıları benzer özellikler gösterebilirken bazıları da farklı özellikler gösterirler. Bilim insanları elementler arasındaki ilişkileri bulmak için çeşitli çalışmalar yapmışlardır (1860’ların sonuna doğru). Dimitri Mendeleyevve Meyer adlı iki bilim insanı birbirinden bağımsız olarak o güne kadar bulunmuş olan, bilinen 63 elementi sınıflandırmış ve aynı sıralamayı bulmuşlardır. Böylece elementler arasındaki ilişkiyi tablo haline getirmiş oldular. Henry Moseley ise bu elementleri atom numaralarına (proton sayılarına) göre sıralayarak periyodik tabloyu oluşturdu.

Periyodik Tablonun Özellikleri -Doğada 94 tane element bulunmaktadır. İnsanların laboratuarda elde ettiği yapay elementlerle bu sayı 120’ye yakındır. -Periyodik tabloda elementler artan atom numaralarına göre sıralanırlar. -Elementler sıralandığında oluşan tablodaki yatay sıralara periyot denir. Periyodik sistemde 7 periyot vardır.

Elementler, fiziksel ve kimyasal özellikler gösterirler Elementler, fiziksel ve kimyasal özellikler gösterirler. Bilim insanları elementler arasındaki ilişkileri bulmak için çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Elementlerin üzerinde çalışmaları sonucu onları özelliklerine göre metaller, ametaller, yarı-metaller ve soygazlar olarak sınıflamışlardır. Bu sınıflamalarını da periyodik cetvel üzerinde göstermişlerdir

Metaller – 1A Grubu (Hidrojen hariç), 2A Grubu ve 3A Grubu (Bor hariç) metaldir. Ayrıca B Grubu Elementleri (Geçiş Metalleri) de metaldir. – Yüzeyleri parlaktır. – Isı ve elektriği iyi iletirler. – Tel ve levha haline getirilebilirler. – Civa hariç oda koşullarında katı halde bulunurlar. – Bileşiklerinde yalnız pozitif (+) değerlik alırlar. – Kendi aralarında bileşik oluşturmazlar; alaşımadı verilen homojen karışımı oluştururlar. – Ametallerle bileşik oluştururlar. – Na, Mg, K, Fe, Al şeklinde atomik yapıdadırlar. Alaşım nedir? Alaşım, metal-metal homojen karışımlardır

Ametaller – 4A, 5A, 6A, 7A Grubu elementleri ametaldir. (Bu gruplarda var olan  bazı yarı metal elementler aşağıda belirtilmiştir.) – Yüzeyleri mattır. – Isı ve elektrik akımını iletmezler (Grafit hariç). – Tel ve levha haline getirilemezler, kırılgandırlar. – Oda koşullarında katı, sıvı ve gaz halinde bulunurlar. – Bileşiklerinde hem pozitif (+) hem de negatif (-) değerlik alırlar (Flor hariç). – Hem metallerle hem de kendi aralarında bileşik oluştururlar. – Genellikle N2, O2, F2 gibi moleküler halde doğada bulunurlar. – Hidrojen hariç periyodik cetvelin sağ tarafında bulunurlar.

Yarı Metaller – Periyodik cetvelde metal ve ametalleri ayıran merdivenin her iki tarafında bulunurlar. 3A Grubundan başlayıp 8A Grubuna doğru çapraz giden kısım yarı-metaldir. – Hem metallerin hem de ametallerin bazı özelliklerini gösterirler. – Bazı fiziksel özellikleri bakımından metallere, kimyasal özellikleri bakımından ise ametallere benzerler. – Yüzeyleri parlak ya da mat olabilir. – Elektrik ve ısıyı metallerden az, ametallerden daha iyi iletirler. – Kırılgan değildirler; tel ve levha haline getirilebilirler.

Soygazlar – 8A Grubu elementeri ise soygazlardır (asal gazlardır). – Kendi aralarında ve başka elementlerle tepkimeye girmezler. – Oda koşullarında tek atomlu gaz halinde bulunurlar. – Kararlı haldedirler. – Helyum hariç, en dış düzeylerinde 8 elektron bulunur. – Son yörüngeleri her zaman doludur. – Helyum, Neon, Argon, Kripton, Ksenon, Radon, Ununoktiyum elementleri soygazdırlar.