YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ Kazanım Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
EN İ Y İ LER HEP B İ Z İ MLE BÖLGEN İ N BEŞ OKUL B İ R İ NC İ S İ.
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
Sosyal güvenlik Devletin; sosyal sigorta, sosyal yardım ve benzeri araçlarla halkın sosyal durumunu güvence altına almasıdır.
FP. TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GEÇMİŞİ Orta Asya Türkleri’nin Müslüman olmadan önce örgün eğitim kurumlarının olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak Türk Kültürü’nün.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Siyaset Sosyolojisi.
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
OSMANLIDA PARA ve BANKACILIK
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
 Kurultay (Kongre) Detay : Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılImıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
HAZIRLAYAN Adı: Muhammed Soyadı: AYDIN No: 546 Okul: Darende İlköğretim Okulu KAYNAK: KAYNAK:
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
Demokrasinin Serüveni (Demokrasi İle)
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
Hikmet SIRMA.
Beyşehir Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi
AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ’NDE TOPRAK YÖNETİMİ EKONOMİ TOPLUM YAPISI EKONOMİK HAYAT VE HUKUK SORU PROĞRAMI.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
Hazırlayan:Ümit TURGUT. Kapitülasyon: Yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalıkları, imtiyazları veya muafiyetleri ifade etmektedir.
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
HUKUK BAŞLANGICI 5 PROF.DR.ABDULLAH DEMİR.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
TOPRAK ANA.
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
Atatürk'ün Öğrenim Hayatı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
TAM ÖĞRENME MODELİ.
BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
Eğitim Bilimleri Fakültesi
İDARİ-ASKERİ- AKADEMİK-ADLİ PERSONEL AYRIMI
Fransa Eğitim Sistemi Dr. Yar Ali METE.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Milli Eğitim Bakanlığı örgüt yapısı
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
Sunum transkripti:

YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ Kazanım Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan hareketle, toplumsal ve ekonomik değişim hakkında çıkarımlarda bulunur. Kazanım Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan hareketle, toplumsal ve ekonomik değişim hakkında çıkarımlarda bulunur. İ Y İ DERSLER

Çocuklar, ben Sultan Abdülmecit. Tanzimat Fermanını hazırlatan padişah benim. Ben de Sadrazam Mustafa Reşit Paşa. Tanzimat Fermanını ben hazırladım. Ferman, Gülhane parkında devlet adamlarına ve halka okunduğu için fermana Gülhane Hatt-ı Hümayunu da denilmiştir. Tanzimat Fermanının amaçları neler olabilir? Fermanın Yayınlanış Amacı:  Avrupalı devletlerin iç işlerimize karışmasını engellemek  Yeni düzenlemelerle devleti çöküşten kurtarmak  Boğazlar ve Mısır sorununda Avrupa’nın desteğini sağlamak

1. Herkes kanun önünde eşit sayılacak. 2. Müslüman, Hıristiyan ve tüm halkın can, mal ve namus güvenliği korunacak. 3. Vergiler herkesi gelirine göre olacak. 4. Askerlik işleri belirli kurallara göre düzenlenecek. 5. Mahkemeler halka açık yapılacak. 6. Hiç kimse yargılanmadan cezalandırılmayacak. Hangisiyle padişahın yetkileri sınırlanmış ve kanun üstünlüğü kabul edilmiştir? Hangisiyle temel haklar güvence altına alınmıştır?

 Padişahın yetkileri sınırlanmıştır.  Osmanlı’da ilk kez Avrupa tarzı hukuk kuralları etkili olmuştur.  Anayasacılığa geçişte ilk aşamadır.  İlk demokratikleşme hareketidir.  Toplumsal eşitlik sağlanması ile halkın devlete olan güveni artırılmak istenmiştir.  Fakat, azınlıklar kendilerine tanınan hakların daha fazlasını istemiştir.

Ben de Mehmet Emin Ali Paşa. Devleti parçalanmaktan kurtarmak için 1856’da Islahat Fermanı’nı hazırladım. Fermanın Yayınlanış Nedeni:  Tanzimat Fermanı’nın eksikliklerini gidermek  Avrupalı devletlerin iç işlerimize karışmasını engellemek  Yeni düzenlemelerle devleti çöküşten kurtarmak

1. Herkese din ve mezhep özgürlüğü tanınacak. 2. Azınlıklar devlet memuru olabilecek. 3. Azınlıklar kendi okullarını açıp istedikleri okullara gidebilecek. 4. Herkes banka ve şirket kurabilecek. 5. Azınlıklar il meclisine üye olabilecek. 6. Azınlıkları küçük düşürücü sözler söylenmeyecek. 7. Azınlıklar askerlik görevini bedel ödeyerek yapabilecek. Islahat Fermanı kimler için hazırlanmış olabilir?Azınlıklara geniş haklar verilmesi hangi soruna yol açar?

 Azınlıklara geniş haklar tanınması, Müslüman halkın tepkisine neden olmuştur.  Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmasın diye yayınlanan ferman sonucunda Avrupalılar daha çok iç işlerine karışmıştır.

Çocuklar, ben Abdülaziz. Avrupa seyahatine çıkan ilk ve tek Osmanlı padişahıyım. Viyana gezisinde gördüğüm heykellerden etkilendiğim için Osmanlı’da ilk heykel benim zamanımda yapıldı. Fuller isimli heykeltıraşa yaptırdığım “at sırtındaki heykelimi” görüyorsunuz.

Meşrutiyet nedir? Padişahın yetkilerinin anayasa ve halk oyu ile seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim şeklidir. Yönetimde kanun üstünlüğü. Ben dönemin padişahı II. Abdülhamit Han. Meşrutiyet’i ilan etmem karşılığında tahta getirildim. Ben de Sadrazam Mithat Paşa. Devleti parçalanmaktan kurtarmak için 1876’da Kanun-i Esasiyi hazırladım. Kanun-i Esasini nedir?Kanun-i Esasinin hazırlanış amacı nedir? Kanun-i Esasi Osmanlı Devletinin ilk ve tek yazılı anayasa sı’dır. Kanun-i Esasi ’nin yayınlanış amacı, devleti parçalanmaktan kurtarmak ve kanuni yönetime geçmektir.

1. İlk Osmanlı anayasası olan Kanun-i Esasi kabul edilmiştir. 2. İlk kez millet meclisi açıldı. 3. Seçme ve seçilme hakkı kullanılmış, halk ilk defa yönetime katılmıştır. 4. Meclisi açma ve kapama yetkisi padişahındır. Hangisi meclisin sürekliliğini engellemektedir? Osmanlı-Rus savaşını bahane edip meclisi kapattım. Çünkü ben padişahım. Biz İttihat ve Terakki Cemiyeti üyeleriyiz. 1908’de Bab-ı Ali baskınıyla II. Meşrutiyeti ilan ettirdik.

Kelimeleri uygun boşluklara yerleştiriniz. Etkinlik: azınlıklar Kanun-i Esasi Abdülmecit Gülhane Hatt-ı Hümayunu kanun Islahat Meşrutiyet II. Abdülhamit Mustafa Reşit Paşa Mısır

Soruların yanıtlayınız. Etkinlik:

1. Eğitim-öğretimde yenileşme ilk önce askeri sonra sivil okullarda başladı. 2. Yüksekokullara hazırlık için Rüştiye ve İdadiler açıldı. 3. Memur yetiştirmek için Mekteb-i Maarif-i Adliye açıldı. 4. Avrupa’ya ilk kez öğrenci gönderildi. 5. İlköğretim zorunlu oldu. 6. Dini eğitim veren medreseler ve batı tarzı eğitim veren okullar yan yana çalıştı. Rüştiye (Ortaokul) İdadi (Lise) Hangisi eğitimde ikiliğe ve kültür çatışmasına sebep olmuştur?

 Türkçe-Fransızca eğitim veren okul, 1863’te açıldı.  Her dinden öğrenci olduğu için laik bir eğitim vardı.  Okulun masraflarını Fransa karşılıyordu.  Okulda zamanın en iyi eğitimi veriliyordu. Çocuklar, ben Tevfik Fikret. Galatasaray Lisesinde müdürlük yaptım. Benim zamanımda okulda piyano ve keman dersleri verildi.

1. Osmanlıda akçe basılan ilk paradır. 2. İlk altın parayı Fatih bastırmıştır. 3. İlk kağıt para (Kaime-i Naktiye-i Mutebere) Abdülmecit zamanında basılmıştır. 4. Osmanlıda ilk banka 1844’te İngilizlerin açtığı İzmir Ticaret Bankası’dır. 5. İlk dış borç, Kırım Savaşı öncesi 1854’te İngiltere ve Fransa’dan alındı ’da Londra’da Osmanlı Bankası kuruldu.( Bank-ı Osman-i Şahane 1863) 7. Devletin iflasını açıklamasıyla 1881’de Duyun-u Umumiye(Genel Borçlar İdaresi) kuruldu. Hangisi Osmanlı ekonomisinin dışa bağımlı hale geldiğini kanıtlar?

Çocuklar ben Mithat Paşa. Size Ziraat Bankası ’nın kuruluş serüvenini anlatayım mı? İlk önce köylü yardımlaşması olan İMECE yönteminden yararlanarak 1863’te Memleket Sandığını kurdum. Memleket Sandıkları’nın yerine Menafi Sandıklarını; 1888’de ise Ziraat Bankası’na kurdum. Ziraat Bankasının kuruluş amacı nelerdir? Ziraat Bankasının Kuruluş Amaçları: 1. Çiftçiye kredi vermek 2. Tarımla ilgili aracılık işleri yapmak 3. Faiz karşılığında para kabul etmek

Kelimeleri uygun boşluklara yerleştiriniz. Etkinlik: Ziraat Bankası Galatasaray Devlet memuru Yahudi Lale Jan Gutenberg Tevfik Fikret akçe Kırım Mithat Paşa

Soruların yanıtlayınız. Etkinlik:

Nurettin Yakar Sosyal Bilgiler Ö ğ retmeni