SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA UNDP’NİN ROLÜ ve TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMALAR 20 Temuz2012, ANKARA Dr. Katalin Zaim Program Yöneticisi Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜBİTAK Ufuk 2020 Enerji Verimli Binalar ve Sürdürülebilir İşlem Endüstrileri Konu Başlıkları Merve AKKUŞ Bilimsel Programlar Uzmanı Nanoteknoloji,
Advertisements

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA BELGELERİ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı.
Türkiye Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Planının UNCCD 10 Yıllık Stratejisi ve Raporlama Sürecine Uyumlaştırılması Projesi FAO Project Symbol: GCP/TUR/060/GFF.
Dr. Bülent SÖNMEZ Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TARIM ALANLARINDA ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE POLİTİKALARI.
16 th SMC IPA II DÖNEMİ PROGRAMLAMASI Erkan ERSOY ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ YATIRIMLARI DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
« Orman Ve Su İşleri Bakanlığı
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Küresel Kalkınma Gündemi ve Türkiye Ankara, 12 Nisan 2016 BÜYÜKELÇİ (E) MİTHAT RENDE OECD İCRA KOMİTESİ ESKİ BAŞKANI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ 1Büyükelçi.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖZÜRLÜ KİŞİLERİN HAKLARI SÖZLEŞMESİ.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
UNI-SET Toplantı Notları
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
Page  1 BUCAK MEHMET CADIL ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ COMENIUS PROJE TANITIMI.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni İnsan etkinlikleri neticesinde oluşan iklim değişikliği riskleri değerlendirmeleriyle sorumlu devletler arası bilimsel.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Tanıtım Sunum. PROJENİN ADI TR83 Bölgesinde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamının Artırılması Projesi PROJENİN KAPSADIĞI BÖLGE TR83 Bölgesi (Samsun,
GRUNDTVIG Yetişkin Eğitimi ve Yaşam Boyu Öğrenme.
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ KAPANIŞ ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 16 HAZİRAN 2009,ANKARA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
Çölleşme İle Mücadele Ulusal Eylem Programının(ÇMUEP) Yenilenmesi ÇEM ÇMUEP Hazırlama Ekibi Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Koordinasyon Birimi Toplantısı,
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
1 Suriye Krizi çerçevesinde Uluslararası Göç Örgütü (IOM)’nün Kentsel Göç’e Yaklaşımı: IOM Türkiye Deneyimleri UCLG Kapasite Geliştirilmesi Oturumu 20.
ADI SOYADI : YUNUS ERDOĞAN BÖLÜMÜ : TURİZM REHBERLİĞİ
BOĞAZLAYAN HALK EĞİTİM MERKEZİ INSTITUTUL POSTLICAL PHOENIX htttp:// NEWHAM COLLEGE OF FURTHER.
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
1. LUC GNACADJA 2 MONIQUE BARBUT Eylül 2013 tarihleri arasında Namibya’nın başkenti Windhoek’te düzenlenen Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle.
TTH Türkiye; EIF tarafından BST Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Komisyonu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü işbirliğinde tasarlanmıştır.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Kırsal Kalkınmada Ortaya Çıkan Değişimler
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
Avrupa 2020 Hedefleri Horizon 2020
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
“Büyükkent Yönetimi Örnekleri ve Karşılaştırmalı Analizler & Stratejisi” 13 Haziran 2010-Ankara sunum: Prof. Dr.Zerrin Toprak Dokuz Eylül Üniversitesi,
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
Doç. Dr. Sevgi ERTUĞRUL KARATAY
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
Olgu Yönetimi Standartları
Madde 2: Tanımlar Bu Sözleşmenin amaçları bağlamında,
Cube Organization Presents.
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II)
KENT KONSEYLERİ VE PARLAMENTO
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye.
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
TOPLUMSAL CİNSİYET PROBLEMLERİ VE HUKUK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Tanıtım ve Farkındalık Sunumu
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bölüm 1 Giriş. Bölüm 1 Giriş Teknolojik Yeniliğin Önemi Teknolojik yenilik günümüzde birçok endüstrideki rekabet başarısının en önemli tek itici gücüdür.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
Sunum transkripti:

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA UNDP’NİN ROLÜ ve TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMALAR 20 Temuz2012, ANKARA Dr. Katalin Zaim Program Yöneticisi Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Programı UNDP TÜRKİYE

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) BM Genel Sekreterliği Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı BM’nin kalkınma ajansıdır, 166 ülkede ofisi bulunuyor Bureau for the Arab States Bureau for Europe & CIS Bureau for Latin America Bureau for Asia & Pacific Bureau for Africa UAE Country Office Bureau for Crisis Prevention Bureau for Partnerships Bureau for Development Policy Environment & Energy Group UNDP Türkiye, BM Küresel İlkeler Sözleşme’nin Türkiye’deki temsilcisidir.

UNDP çalışmaları ve Binyıl Kalkınma Hedefleri UNDP, Bin Yıl Kalkınma Hedefleri doğrultusunda açlıkla mücadele için her yıl yaklaşık US$1 Milyar yatırım yapar yılında 120 ülkede US$408 Milyon bütçeli 2,700’den fazla çevre ve sürdürülebilir kalkınma projesi uygulandı UNDP’nin çalışmaları sonucunda 2.7 milyar ton CO2 ve ozon tabakasını incelten maddelerin salımı engellendi.

UNDP UNDP, Birleşmiş Milletler’in kalkınma ağıdır. UNDP 166 ülkede, çeşitli ortakları ile birlikte, toplumlara kendi buldukları çözümlerde yardımcı olarak, onların ulusal ve küresel kalkınma çabalarına destek vermektedir. UNDP Türkiye Temsilciliği; 50 yılı aşkın bir süredir, Türk Hükümeti’nin yanı sıra, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör dahil çok sayıda ulusal ve ulusalararası kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır.

UNDP; Türkiye’nin kalkınma gündemini uygulamaya geçirmesini aşağıdaki konularda projeler gerçekleştirerek ve tavsiyelerde bulunarak destekler: demokratik yönetişim için kapasite geliştirme; yoksulluğun azaltılması için eyleme geçme ve savunuculuk; çevre ve sürdürülebilir kalkınma; UNDP bunları yaparken politika ve programlarında kadınların rolüne, özel sektöre, kapasite geliştirmeye ve bilgi ve iletişim teknolojilerine özel önem verir. EVRENSEL İLKELER KATILIMCILIKŞEFFAFLIK HESAP VERİLEBİLİRLİK TARAFSIZLIK CİNSİYET EŞİTLİĞİ

UNDP’yi Ortaklığa Katan Özellikleri Nelerdir? Uluslararası teknik uzmanlık Uluslararası deneyim paylaşımı ve ağı Farklı paydaş gruplarını bir araya getiren katılımcı yaklaşım İlave finansman olanaklarına erişim Farkındalık yaratma ve kapasite geliştirme Toplumsal cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi

Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Programı Hedefi Çevrenin ve kültürel mirasın korunması için politika oluşturma ve uygulama kapasitesinin sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak ve iklim değişikliği ve afet yönetimi göz önünde bulundurularak güçlendirilmesi

Su ve Okyanus Yönetişimi Entegre Havza Yönetimi Su Temini ve Sanitasyon Kapasite Geliştirme ve Bilgi Aktarımı Deniz Koruma –İklim değişikliğine uyum –Toplumsal cinsiyet ve su –İnsan hakları tabanlı yaklaşım –Sınır aşan sular

Climate change will affect basic elements of life such as; Access to water Food production Health Environment

The ability to build adaptive capacity to climate change impacts depends on the availabilty and accessibility of political, financial and human resources.

Urban Rural Domestic Agricultural Industrial River Basin Demonstration of practical activities to promote more efficient use of water resources is an adaptive co-management process

Municipality – Water Supply and Usage Improvement Replacing aging asbest pipes with food grade ductile pipe

In conjunction with the new pipeline and outreach and awareness campaign around the theme of water conservation and efficient use of water was conducted in schools and women associations More than 15,000 beneficiaries gained access to water Significant amounts of water have been saved (50,000 t) Risks of disasters and contamination have been eliminated

Rural Domestic – Roof Top Water Harvesting Project Based on roof-top rainwater harvesting as major source of water for domestic uses

More than 30 households gained access to water and sanitation

Agriculture – Improving water use Small amount of irrigation water applied at strategic times could achieve substantial increases in yield and water productivity of wheat

Supplementary Irrigation given at sowing increased wheat yield 65%. WP reached to 3.70 kg/m 3.

Industry – Improving water use New technologies on improving water use and resuse practices Infusing PET and asceptic PET lines with sterile air rather than water for rinsing bottles conserves 18,200 tons of water annualy The Coca Cola Company is focusing on water conservation in their plants

IWRM - Community Based Adaptation to Climate Change Enhance the capacity of communities and institutions in the Seyhan River Basin to adapt to climate change, through piloting specific/innovative adaptation actions and supporting changes in institutional and managerial outlook (enhancing adaptive capacity)

Livelihood Zones PrepareImplementDisseminate Community Based Adaptation Grants Programme

Participatory Problem Analysis by System Dynamics Approach PrepareImplementDisseminate Delivering specific/innovative adaptation actions on: - Agriculture/food security - Water resources and quality - Public health - Disaster risk management - Natural resources management - Infrastructure - Basin and coastal zone management

CBA Actors CBA Themes PrepareImplementDisseminate

Türkiye’de Sürdürülebilir Orman Yönetimi için Su Fonksiyonunun Belirlenmesi ve Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi

Projenin Ana Hedefi İklim değişikliğinin orman ve su etkileşimi üzerindeki potansiyel etkilerinin ve bunun yanı sıra çölleşme ile biyoçeşitlilik kaybının daha iyi bir şekilde anlaşılmasının sağlanması; iklim değişikliğine uyum sağlama ve iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla ormanların amenajmanı ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğine yönelik politika ve stratejilerin gözden geçirilmesi.

UN International Year of Water Cooperation, UN Water Integrated Water Resource Management BM’nin su alanındaki çalışmaları

Teşekkürler