Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KENT KONSEYLERİ VE PARLAMENTO

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KENT KONSEYLERİ VE PARLAMENTO"— Sunum transkripti:

1 KENT KONSEYLERİ VE PARLAMENTO
GRUP ADI: PASİFİK EDA ÜNKAZANAN BUKET SEVGİLİ

2 Kent Konseyi nedir? 12 Kasım 2003 tarihli Resmi Gazete’de Kent Konsey’leri, “ Türkiye’ye özgü yapılanmayla, merkezi yönetimi, yerel yönetimi ve sivil toplumu bir işbirliği ortaklığı çerçevesinde bir araya getiren benzersiz yönetişim mekanizmaları” olarak tanımlanmaktadır.

3 5393 Sayılı Belediye Kanunu’na göre;
Kent Konseyi Madde 76.- Kent Konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlılık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır.

4 5393 Sayılı Belediye Kanunu’na göre;
Belediyeler kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütebilmesi konusunda yardım ve destek sağlar. Kent Konseyi’nin çalışma usul ve esasları İçişleri Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.

5 Kent Konseyi’nin Organları;
Genel Kurul Yürütme Kurulu Meclisler ve Çalışma Grupları Kent Konseyi Başkanı

6 Kent Konseyi’nin Organları;
Genel Kurul’a ve Yürütme Kurulu’na Kent Konseyi Başkanı başkanlık etmektedir. Kent Konseyi Başkanı, Genel Kurul tarafından seçilmektedir. Genel sekreter, koordinatör olarak tanımlanmıştır.

7

8 Kent Konseyi’nin Görevleri;
Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını sağlamak, Sürdürülebilir gelişmenin sağlanması ve sorunlara yönelik planların hazırlanması, Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek, Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak, Sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak, Çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak.

9 Kent Konseyi’nin Çalışma İlkeleri Önemi

10 Kent Konseyleri açısından hangi BM Zirveleri özel bir öneme sahiptir?
1992 BM Rio Çevre ve Kalkınma Konferansı (Yeryüzü Zirvesi) 1995 Pekin Konferansı 1996 İstanbul Habitat 2 İnsan Yerleşimleri Konferansı (Kent Zirvesi) 2000 BM New York Bin Yıl (Millennium) Zirvesi 2002 Johannesburg Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi

11 Bin Yıl Kalkınma Hedefleri

12 Kent Konseyi’nin Kaynakları;
Mali kaynaklar, Ofis alanı, Ofis donanımı, Destek personel, Araç-gereç belediye tarafından sağlanır. Bunların sağlanması, yerel yönetimin rolü ve işlevleri arasındadır.

13 Kent Konseyi’nin Diğer Katılımcıları;
Kent Konseyleri’nin ortaklık ve yönetişim yapısı, Genel Kurul üyeliğinin yanı sıra, başta kadın ve gençlik meclisleri, çalışma grupları ve özel ilgi grupları olmak üzere, tüzel kişiliği bulunmayan, ancak katılımcı süreçler açısından yaşamsal bir işlev gören katılımcı platformların temsilcilerini de kapsamaktadır.

14 Gençlik Meclisi

15 Gençlik Meclisi BM Zirveleri’nde de yer aldığı üzere gençlerin, kendilerini ilgilendiren alanlarda karar verme süreçlerine her düzeyde katılmalarının sağlanması şeklinde Gençlik Meclisi’nin gerekliği olduğu açıklanmıştır.

16 Gençlik Meclisi’nin İşlevleri;
Kent yönetimlerinde söz sahibi olmak, Planlama, karar alma ve uygulamada aktif rol alma, Gençlik örgütlenmelerinin güçlendirilmesidir.

17 Gençlik Meclisi Kimlerden Oluşur?
16-26 Yaş arası tüm gençler. Gençliğe yönelik çalışmalar yürüten dernek ve vakıflar ve gençlikle ilgili sivil girişimlerin temsilcileri. Üniversite öğrenci konseyleri temsilcileri. Lise öğrenci birlikleri temsilcileri. Gençlik kulüpleri. Örgütsüz gençlerin temsilcileri. Kamu kurumlarının gençlik ile ilgili çalışmalar yürüten birimlerinin temsilcileri. Mahalli gençlik temsilcileri.

18 AB Sürecinde Kent Konseyleri
Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci Türkiye’nin AB hukuk sistemini bir bütün olarak benimsemesini ve içselleştirilmesini ve bu bağlamda kendi yasal mevzuatının AB müktesebatına uyum sağlanmasını gerektirmektedir.

19 AB Sürecinde Kent Konseyleri
Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde yerel yönetimlerimizin konumu ve işlevleri açısından Avrupa Birliği’nin bakış açısı şu şekildedir; katılım sürecine ilişkin uyum yasalarının çıkarıldığı, ancak bunların yaşama geçirilmesinde sıkıntılar yaşandığı yönünde eleştiriler söz konusudur.

20 Parlamento

21 Parlamento Parlamento; halkı temsil etmek üzere, halk tarafından seçilen üyelerden meydana gelen, kanun yapan ve devletin önemli işlerine karar veren siyasi kuruldur. Parlamento, isim kökeni İtalyanca olup yasama gücüne ve yetkisine sahip meclis veya meclislerdir.

22 Parlamento Hemen hemen bütün dünya devletlerinde üye sayıları ve yetkileri ülke şartlarına göre değişen parlamentolar mevcuttur. Her ülkede kanun yapmak, yeni kurallar tespit etmek yetkisi parlamentolara verilmiştir. Parlamento tek meclisli veya birden fazla meclisli olabilmektedir. İngiltere'de, ABD'de, Fransa'da iki meclisli parlamento mevcuttur. 

23 Parlamento Türkiye'de 1876 Kanun-ı Esasi iki meclisli,
1921 ve 1924 Teşkilat-ı Esasiye Kanunları tek meclisli,  1961 anayasası iki meclisli 1982 Anayasası tek meclisli, parlamento usulünü kabul etmiştir.

24 Parlamento Parlamentolarda bulunan milletvekili sayısı da ülke şartlarına göre değişmektedir. Parlamentonun kaç kişiden meydana geleceği her ülkenin kendi anayasası ile belirlenmiştir. Örneğin; Türkiye'de 1982 Anayasası, parlamentonun 400 milletvekilinden teşekkül etmesini hükme bağlamış; daha sonra yapılan değişiklikle 450'ye çıkarılmıştır.  Parlamentoda oyların sayımı muhtelif şekillerde olabilir. Kapalı zarf usulü, ayağa kalkarak veya parmak kaldırmak gibi usullerle oylama yapılabilir.

25 Türkiye Parlamentosu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 550 milletvekilinden oluşur. Milletvekili seçimleri dört yılda bir yapılır. Meclis, süre dolmadan seçimlerin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Cumhurbaşkanı da Anayasa'dan kaynaklanan yetkisi çerçevesinde seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.  Seçimlerle ilgili konularda son söz Yüksek Seçim Kurulu'nundur. Yüksek Seçim Kurulu, Yargıtay ve Danıştay üyelerinden oluşur. Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme, yirmi beş yaşını dolduran ve ilköğretimi tamamlayan her Türk yurttaşı da seçilme hakkına sahiptir. 

26 Türkiye Parlamentosu TBMM'nin, Anayasa ile verilen özel görev ve yetkileri yanında, yasa koymak, değiştirmek, kaldırmak, Bakanlar Kurulu'nu ve bakanları denetlemek, belli konularda Bakanlar Kurulu'na yasa gücünde kararname çıkarma yetkisi vermek, bütçe ve kesin hesap yasa tasarılarını kabul etmek gibi görev ve yetkileri bulunmaktadır.   Ayrıca para basılmasına, savaş, sıkıyönetim ve olağanüstü durum ilanına karar vermek, uluslararası anlaşmaların imzalanmasını uygun bulmak, genel ve özel af ilanına karar vermek de TBMM'nin görev ve yetkileri arasındadır.

27 Parlamento Kararları Parlâmento kararları, bir Genel Kurul kararıdır.
Parlâmento kararları, TBMM’nin iç yapısına ve çalışma düzenine ilişkin olarak veya TBMM’nin yürütme ve yargı organlarıyla ilişkileri çerçevesinde aldığı kararlardır. Parlâmento kararları, bir Genel Kurul kararıdır.  Cumhurbaşkanı tarafından “yayımlanmaya” tâbi değildir. Bu kararlar, Resmî Gazetede doğrudan doğruya TBMM Başkanlığı tarafından yayımlanırlar.

28 Parlamento

29 Bizi dinlediğiniz için teşekkürler...


"KENT KONSEYLERİ VE PARLAMENTO" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları