KÜTLE VE HACİM Hazırlayan Ve Sunan: M.İbrahim M. TÜRKMEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: Ali ATMACA
Advertisements

MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Kütle Maddeleri sahip olduğu özelliklerden biri de miktarlarıdır.Her maddenin belirli bir miktarı vardır. Maddenin miktarı kütle olarak adlandırılır. Alışveriş.
Kütle Maddelerin sahip olduğu özelliklerden biri de miktarlarıdır. Her maddenin belirli miktarı vardır. Maddenin miktarı kütle olarak adlandırılır. Alışveriş.
Kütle Nedir? Kütleyi Nasıl Ölçeriz?
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLER
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ. 1. KÜTLE Kütle, madde miktarının bir ölçüsüdür. Aynı büyüklükteki maddeler, farklı kütlelere sahip olabilir. Maddenin.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ
MADDELERİN ÖLÇÜLMESİ.
MADDELERİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ. MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ.
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Bazı maddeleri ölçmek olanaklıdır. Kütle, hacim gibi.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDELERİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Madde ve Özellikleri.
HATİCE BOYACI. Kütlenin ölçülebilir özellikleri; Kütle Hacim’dir.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
KÜTLE ÖLÇÜLERİ  Bir cisimde bulunan madde miktarına kütle denir.  Kütle ölçüsü birimi gramdır.  Gram kısaca (g) harfi ile gösterilir.  (+4) santigrad.
(Özkütle). Hacim: Maddenin uzayda kapladığı yere hacim denir. Hacim birimi mililitre (mL) ya da santimetreküp (cm 3 ), Litre (L) ya da desimetreküp (dm.
MADDE VE DEĞİŞİM Fen ve Teknoloji. Madde, uzayda yer kaplayan kütlesi veya hacimi olan herşeye denir. 5 duyu organımızla algılıyabildiğimiz (hissedebildiğimiz)
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Basınç Ölçümü.
MADDENİN DOĞADAKİ HALLERİ BERİL BERA BENİCE 4D. KATI MADDELER Kendine özgü bir şekli olan ve dışarıdan bir etki olmadığı sürece şekli değişmeyen maddelere.
KUVVET, İVME VE KÜTLE İLİŞKİSİ. İvme nedir? Hareket eden bir cismin hızının birim zamandaki değişimine denir.birim.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
Kg g L MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ g kg g mL L.

B. MADDENİN ÖZELLİKLERİ
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
MADDENİN HALLERİ.
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
Buse özer 6/a Aybüke hoca
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri Maddenin bazı özelliklerini ölçmek olanaklıdır. Kütle,hacim ve sıcaklık gibi maddeler ölçülebilir. KÜTLE Her madde.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin ölçülebilir özellikleri
1. .Kütle Kütle, madde miktarının bir ölçüsüdür. Aynı büyüklükteki maddeler, farklı kütlelere sahip olabilir. Maddelerin kütlelerini doğru ve tam ölçmek.
EŞİT KOLLU TERAZİ İLE CİSİMLERİN TARTILMASI
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Bölüm 1: Ölçme ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
Gazlarda tanecikler arasında oldukça uzak bir aralık vardır
MADDEYİ TANIYALIM.
Hergün Güncellenen Sunu Arşiviniz:
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
Maddeyi Tanıyalım.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
C-MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDEYİ TANIYALIM.
Sunum transkripti:

KÜTLE VE HACİM Hazırlayan Ve Sunan: M.İbrahim M. TÜRKMEN

Maddenin Ölçülebilir Özellikleri Doğada bulunan tüm maddelerin kütlesi ve hacmi vardır. Bu iki özellide ölçülebilir özelliklerdendir. Kütle ve hacim belirlenen ölçü birimleriyle ölçülür.

Kütle Ve Kütlenin Ölçülmesi Bir maddenin değişmeyen madde miktarına KÜTLE denir. Kütle yanda görülen eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir cismin kütlesi her Yerde aynıdır. Kütle birimi gramdır. 1000 gram 1kg dır. Eşit kollu terazi ile kütle ölçülürken eşit kollardan birine gramlar diğer Eşit Kollu Terazi SIVI KÜTLELERİN ÖLÇÜLMESİ bölümüne ise tartılacak maddeler konulur. Günümüzde elektronik terazilerin kullanımı yaygınlaşmıştır.

SIVI KÜTLELERİN ÖLÇÜLMESİ Sıvı maddelerin büyük bir çoğunluğu litre ölçülür. Fakat tahin, pekmez gibi akışkanlığı az olan sıvı maddeleri litreyle ölçmek zordur. Bu nedenle akışkanlığı az olan satılırken kütleleri ölçülür. Sıvı bir maddenin kütlesini ölçmeden önce içine konulduğu kabın kütlesi ölçülür. Boş kabın kütlesine dara denir. Örnek problem: Kabıyla birlikte tartılan bir kavanoz pekmezin brüt kütlesi 3500 gram, kavanozun kütlesi 500 gram ise pekmezin net kütlesi kaç gramdır. Çözüm: Brüt kütle – Net kütle 3500 – 500 = 3000 gram pekmezin kütlesi

GAZLARIN KÜTLELERİNİN ÖLÇÜLMESİ Gaz maddelerin kütleleri de sıvı maddelerin kütleleri gibi ölçülür. Sıvıların ölçülmesinde olduğu gibi önce gaz maddelerin konulacağı kabın darası ölçülür. Daha sonra gaz madde doldurularak yeniden ölçüm yapılır. Son ölçüm ile ilk ölçüm arasındaki fark gaz maddenin kütlesini verir.

HACİM VE HACİM ÖLÇÜLMESİ Maddelerin uzayda kaplamış oldukları yere HACİM denir. Katı ve sıvıların belli bir hacimleri vardır. Gaz maddelerin ise hacimleri değişkendir. Gaz maddeler bulundukları ortamı tamamen doldurabildikleri gibi basınç uygulandığı zaman da hacimleri küçülebilir. Sıvı maddelerin hacmi dereceli silindir ile ölçülür. Örneğin kolonyacı kolonyayı Şişeye doldurmadan önce dereceli silindir ile ölçer. Sıvıların hacim birimi Litredir. Süt, zeytinyağı, benzin, mazot, su gibi maddeler litre ile ölçülür.

DÜZGÜN OLMAYAN KATI MADDELERİN HACİMİNİN ÖLÇÜLMESİ Düzgün olmayan bir cismin hacmini ölçmek için sıvılardan yararlanılır. Önce dereceli silindire belli bir miktar su konulur. Daha sonra hacmini ölçeceğimiz cisim dereceli kaptaki suyun içine atılır. Taşan su miktarı cismin hacmini verir.

Akadaşlar Umarım ki Slaydımı Beğenmişsinizdir Hazırlayan Ve Sunan: M.İbrahim M. TÜRKMEN