Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bazı maddeleri ölçmek olanaklıdır. Kütle, hacim gibi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bazı maddeleri ölçmek olanaklıdır. Kütle, hacim gibi."— Sunum transkripti:

1

2 Bazı maddeleri ölçmek olanaklıdır. Kütle, hacim gibi.

3 KÜTLE Her madde tanecikli yapıdadır.Maddeyi oluşturan tanecikler gözle ve mikroskopla görülemezler. Bir maddenin kütlesini o maddenin yapısındaki tanecik sayısı oluşturur.Bu sayı madde miktarını verir. Buna göre kütle;madde miktarı demektir.

4 …devam Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir maddenin kütlesini kilogram (kg) ile belirleriz. 1 kilogramın binde birine gram denir.Gram kısaca g ile gösterilir.Buna göre; 1000 gram=1 kg.

5 …devam Havanın da kütlesi vardır.Örneğin içi hava ile dolu olan topun kütlesini ölçebiliriz.

6 HACİM Her madde bulunduğu ortamda bir yer kaplar. Bir maddenin bulunduğu ortamda kapladığı yere Hacim denir.

7 …devam Bir sıvının ağırlığını ölçerken,ilk önce içine katılan kabın ağırlığı hesaplanır.Buna DARA denir. Buna göre her maddenin bir hacmi vardır. Katı ve gaz halindeki maddelerin hacimleri metreküp ile ölçülür. m³ biçiminde gösterilir.

8 …devam Metreküpün milyonda birine santimetreküp denir ve cm³ ile gösterilir. Prizmatik biçimli katı maddelerin (küp …vb.) hacimleri üç boyutlu çarpılarak ölçülür. Küp ve prizma biçimindeki katıların hacimleri V=a x b x c bağıntısı ile bulunur. Sıvıların hacimleri dereceli silindir yardımıyla ölçülür.

9 …devam Aşağıdaki düzenekte ki gibi içi su dolu dereceli silindire taş atılmış ve silindirdeki suyun seviyesi yükselmiştir. Yani hacmi değişmiştir.Burada sıvının hacmi kolayca ölçülebilir.Dereceli silindirdeki sıvı hangi sayıya denk geliyorsa o sayı sıvının hacmidir.

10 …devam Ancak taşın hacmini hesaplamak istersek şu yolu yapmamız gerekir..Dereceli silindirin taş atıldıktan sonraki hacminden Taş atılmadan önceki hacmi çıkartılır.Çıkan sonuç ise Taşın hacmidir.

11 …devam Bunu da şu formülle gösteririz; V taş=V2-V1 ‘e eşittir.Buradaki V2 (katının dereceli kaba atıldıktan sonraki sıvının seviyesi) V1 (katının dereceli kaba atılmadan önceki sıvının seviyesi) Sıvının hacmi Litre ile ölüçülür. L ile gösterilir. Mililitre (Ml) litrenin binde birine eşittir

12 Not:(ÖNEMLİ)1 Litre (L)=1000 mililitre (mL) ‘dir
Not:(ÖNEMLİ)1 Litre (L)=1000 mililitre (mL) ‘dir. 1 Litre (L)=1 dm³ ve 1 Mililitre (mL)=1 cm³ tür.

13 BİTTİİİİ 


"Bazı maddeleri ölçmek olanaklıdır. Kütle, hacim gibi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları