HALK MİMARİSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
ÜNİTE : 8 HEPİMİZİN DÜNYASI. ÇOCUKLARIN ORTAK YÖNLERİ VE İLGİ ALANLARI Çocuklar; Sevmeye,Sevmeye, Korunmaya,Korunmaya, Bakılıp büyütülmeye muhtaçtır.Bakılıp.
Mastarlar.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
PLANLAMA 2 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
Siyaset Sosyolojisi.
Mısır danatında resim ve heykel
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu Turizm Rehberliği Programı Türk Kültürü Ve Folklorü Dersi Kapadokya Bölgesi Yöresel Yemekleri
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Coğrafya Performans Ödevi
Hacı Bayram Veli Camii.  Yer: Ankara, Türkiye  Coğrafi Koordinatlar:39°56 ′ ″ K32°51 ′ ″ D  İnanç: İslam  İnşaat Başlangıç Tarihi: 1427.
SLAYTI SESLİ İZLEYİNİZ…
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
YÖREYE AİT BİLGİLER ÇAYDAÇIRA MALZEMELERİ ÇAYDAÇIRA OYUNU.
KAYNAKLI PARÇALARDA GÖRÜLEN HATALAR
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Öğretmen Merkezli Egitim
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
KİŞİSEL HİJYEN.
Seraların sınıflandırılması
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
HALK MİMARİSİ.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
DÖŞEMELER.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
2017 Yılı Devam Eden Projeler
ISTATİSTİK I FIRAT EMİR DERS II.
Bahçelievler Masaj Salonu
BARALAR.
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
GÖRSEL SANATLAR ÜÇ BOYUTLU ÇALIŞMA HEYKEL
Yayla Turizmi.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
SUNUM TEKNİKLERİ.
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
Medreseler avlularına göre:
DÜNYANIIN YEDİ HARİKASI HAZIRLAYAN:EDANUR CERİTLİ NUMARA:
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
Bazı Yunan tapınaklarında korint ve iyon sütun başlıkları birleştirilerek karma ( Kompozit) başlıklar kullanılmıştır. Bu tapınaklarda sütunların.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YÜZEY DRENAJ YÖNTEMLERİ
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hicret Olayı.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Sunum transkripti:

HALK MİMARİSİ

Halkın geleneksel yollardan öğrenerek uyguladığı her türlü konut, barınak ve benzeri yapıları inşa ediş yol ve yöntemine halk mimarîsi adı verilir. Halk mimarîsi, geleneksel olarak inşa edilenler yapıları, inşa ediş yollarını, yapıda kullanılan malzemeyi, inşaatla ilgili her türlü araç ve gereci de kapsar.

Geleneksel Türk halk mimarisinin özellikleri Yapıların usta-çırak ilişkisi içinde yetişen kişiler tarafından inşa edilmesi , yapı sahibinin inşa sırasında bizzat çalışması Sofa merkezli olması Sa'dullah Paşa Yalısı Üst kattaki kubbeli sofa www.dainst.org

Coğrafya ve iklime bağlı olarak malzeme tercihi ile tercih edilen bu malzemenin bölgenin dokusu ile bütünlük sağlaması Ahmet Kutsi TECER Evi - Kemaliye, Erzincan www.trekearth.com 

Kemaliye-Erzincan www.ajans.kemaliye.net

Gaziantep Evleri tayproject.org

Bahçe içerisinde bulunması, inanç değerleri, ev sakinlerinin büyük aile özelliği göstermesi ve buna bağlı olarak yaşam alanları oluşturması

www.tatilgezisi.com Amasya Evi

Yapı sahibinin ve bölgenin ekonomik uğraşılarına göre şekillenişi Komşuluk ilişkilerinin şekillendirmesi Kiler ve ambar gibi depolama ihtiyacı duyulan anlayışlar

Serander (Kiler) - Trabzon trabzonportal.tr.gg

Yapıların eğimli arazi üzerine kurulması Ana yapının ve yardımcı yapıların son derece fonksiyonel olması Sağlamlık ve estetiğin gözetilmesi Ahşap malzemenin ağırlıklı kullanılmasından dolayı esnek olmaları

Harput Evi - Elazığ dagakactim.blogspot.com

www.karadenizgezi.net Safranbolu Konakları

Paçacıoğlu Bağ Evi www.pacacioglubagevi.com

Isparta Evi www.isparta.bel.tr

AMASYA EVLERİ HAKKINDA AYRINTILI BİLGİLER "Hımış“ yapı tekniği Anadolu'dan Balkanlara kadar uzanan coğrafyada çokça kullanılmıştır. Bu tekniğe göre, ahşap çatkı arası kerpiç ile doldurulmakta,zemin kat çoğunlukla taştan örülmektedir. Amasya evlerinde de bu yapı tekniği gözlenmektedir.

AMASYA EVLERİ www.geziklubu.com

Amasya evleri daha çok birbiriyle yan yana ya da sırt sırta, bitişik nizam inşa edilmişlerdir. Bunun en iyi örneği Yalıboyu evleridir. www.geziklubu.com

17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi-Bursa Bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere üç kattan oluşan müze binasının avlusunda kesme taştan mermer yalaklı bir çeşme bulunur.Ahşap merdivenle, ahşap parmaklıklı geniş bir“sofa” ile iki yanında birer yatak odasının bulunduğu zemin kata çıkılır.Yine ahşap bir merdivenle çıkılan birinci katta;ortada konuk salonu, yemek ve harem odaları yer alır.  www.bursa.bel.tr 17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi-Bursa

17. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi-Bursa www.bursa.bel.tr

Yeşil Efendi Konağı-Eskişehir MALZEME VE TEKNİK: ahşap karkas kerpiç dolgu olan duvarları ahşap doğramalar ve silmeler tamamlamaktadır. SÜSLEME: Ev sahibinin maddi durumuyla alakalı olarak oda tavanları ve dolapları zengin süsleme öğelerine sahiptir. Tavanlar ahşap malzemelidir. Süslemelerde çıtakari ve kündekari tekniği uygulanarak görsel bir hareket kazandırılmıştır. Dolaplarda selvi ağacı tasvir edilirken ahşap kapılar Eskişehir evlerinde karşılaştığımız “dolap kapı” şeklinde yapılmıştır.

www.odunpazari.bel.tr Yeşil Efendi Konağı - Eskişehir

Yeşil Efendi Konağı - Eskişehir www.odunpazari.bel.tr

Yeşil Efendi Konağı - Eskişehir www.odunpazari.bel.tr

KAYNAKÇA www.kulturelbellek.com www.trekearth.com tayproject.org www.dainst.org www.tatilgezisi.com trabzonportal.tr.gg dagakactim.blogspot.com www.karadenizgezi.net www.ajans.kemaliye.net

www.odunpazari.bel.tr www.bursa.bel.tr

Hazırlayan Erkan KILIÇ Sosyal Bilgiler Eğitimcisi