Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YÖREYE AİT BİLGİLER ÇAYDAÇIRA MALZEMELERİ ÇAYDAÇIRA OYUNU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YÖREYE AİT BİLGİLER ÇAYDAÇIRA MALZEMELERİ ÇAYDAÇIRA OYUNU."— Sunum transkripti:

1

2 YÖREYE AİT BİLGİLER

3 ÇAYDAÇIRA MALZEMELERİ

4 ÇAYDAÇIRA OYUNU

5 ÇAYDAÇIRA EFSANESİ Orta Asya ` dan göçler sırasında bir Türk boyu, Harput yöresine gelerek yerleşir.Boy beyinin oğlu Harput sakinlerinden başka bir boy beyinin güzel kızına âşık olur.Birbirlerine yabancıdırlar.İki kabilenin toprakları arasında bir dere akmaktadır.Aşıklar geceleri çıra(meşale) ile birbirlerine sevgilerini anlatmaya çalışır gizliden gizliye buluşurlar.Derken görücüler gönderilir ve kız istenir.İki boy arasında dostluk kurulması amacı ile kız verilir.Düğün hazırlıkları yapılır.Kırk gün.kırk gece düğün yapılarak yenilip içilir.Düğün alayı gelini alıp dönerken,atı ürken gelin derenin coşkun sularına düşerek kaybolur.Bütün aramalara rağmen,gelini bulamazlar.Zavallı damat adayı,aramaya gece gündüz devam eder ve ararken ağıtlar yakar.

6 ÇAYDAÇIRA EFSANE ŞİİRİ Çaydaçıra yanıyor Humar göz uyanıyor Fitil çifte yara bir Yürek mi dayanıyor. Çayda çıra geline Kına yakın eline Nazar değmesin sakın Has bahçenin gülüne

7 Çayda çıra yakarım Yar yoluna bakarım Bir güz görümlüğüne Beşibirlik takarım Çayda cirolarım var Gizli yaralarım var Eller al yeşil giymiş Benim karalarım var.

8 Çayda çıra yanıyor Engeller uyanıyor Çözme tabip yaramı Alkana bulanıyor Çayda çıra yüz çıra Yanıyor sıra sıra Yarim keklik ben şahin Ev erim sardı sıra.

9 Çayda çıra yanıyor Ay tutulmuş sanıyor Yavaş yürü usul bas Engeller uyanıyor. Çayda çıralar yakın Çıkın yoluna bakın Hak nazardan saklasın Nazar değmesin sakın

10 Çayda çıralar yine Yandılar döne döne Bahtlı çıra seni ayda Yılda bir güne

11 ÇAYDAÇIRA MÜZİĞİ

12 ELAZIĞ ÇAYDAÇIRA HEYKELİ

13 HARPUT KALESİ

14 KEBAN BARAJI

15 BUZLUK MAĞARASI

16 ÇAYDAÇIRA PARKI

17 ELAZIĞIN GENEL GÖRÜNÜMÜ


"YÖREYE AİT BİLGİLER ÇAYDAÇIRA MALZEMELERİ ÇAYDAÇIRA OYUNU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları