Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BETONARME VE ÇELİK YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Advertisements

Beton Kullanıcıları İçin TS ile beton standardındaki değişiklikler
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
AMAÇ Malzemelerin iç yapılarının malzemelerin özelliklerini nasıl etkilediklerini öğrenmek Metaller: Metalik bağlar  sünek Seramikler: iyonik ve kovalent.
İnşaat Mühendisliği Bölümü
Atık, Asfalt Betonu, Verimlilik ESİNKAP 6. Ar-Ge Proje Pazarı
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER
Kendiliğinden Yerleşen Beton ve Özellikleri
Kapak olacak.
Hazırlayan : Ahmet BOZKURT
1 DÜNÜN, BUGÜNÜN ve YARININ TEKNOLOJİSİ : BETON İnş. Yük. Müh. Çağlar YALÇINKAYA.
MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDE VAKA ÇALIŞMALARI
BETON ve BETON BİLEŞENLERİ SEMİNERİ
PULTRÜZYON YÖNTEMİ CİHAT OKTA YAVUZ ÜNAL
BETONDA DAYANIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
INSA 283 MALZEME BİLİMİ Giriş.
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
Püskürtme beton.
Dersin sorumlusu:Yard.Doç.Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ
SOĞUK VE SICAK HAVADA BETON DÖKÜMÜ
Beton Üretimi & Taze Beton Deneyleri
ÇELİK YAPILAR İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi
Deprem sonrasında Yapı elemanlarında oluşabilecek çatlaklar Doç. Dr
BASKI (PRES) BETONLAR.
BETON YÜZEYİNDEKİ KUSURLAR
ThermoPlast nedir? ThermoPlast hazır sıva ve kaplama malzemesi, yalıtım amaçlı veya binaların dış cephelerinde mantolama amaçlı olarak geliştirilmiş.
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
Prof. Yük. Müh. Adil ALTUNDAL
Endüstriyel Yapı Tasarımında Prefabrikasyonun Önemi
BETON Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen, başlangıçta plastik kıvamda ve daha sonra piriz olayı.
BETON KARIŞIM HESABI ÖRNEK 1.
GAZBETON.
Beton yollar MEVLÜT DUMAN
ERZURUM ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ YAPI MALZEMELERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
BETONUN FİZİKSEL VE MEKANİK ETKENLERLE BOZULMASI
Sakarya Üniversitesi İnş. Müh.
ALKALİ AGREGA REAKSİYONUNUN BETON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
BETONDA DONMA-ÇÖZÜLME VE DENİZ SUYU OLAYI ETKİSİ
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
ALÇILAR Doç. Dr. Metin İPEK İnşaat Mühendisliği Bölümü
Sakarya Üniversitesi İnş. Müh.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
NİLDA VİLLALARI AĞAÇLI PROJESİ Deniz ve Doğa Manzarası,
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
SHOT-CRETE (PÜSKÜRTME BETON)
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 1. GİRİŞ.
REFRAKTER MALZEMELER SİLİKA REFRAKTERLER.
HONEYCOMB (BAL PETEĞİ)
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Tekstil Mühendisliği Bölümü TEK 4070 Seminer II Dersi İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KULLANILAN TEKNİK TEKSTİL MALZEMELERİ.
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
Geoteknik Mühendisliği
Metallere Plastik Şekil Verme
BETONARME I -KİRİŞLER-
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kendiliğinden Yerleşen Beton HAZIRLAYANLAR:  YAKUP GÜNEŞ  SELMAN TOKGÖZ  ÖMER SAYILGAN  UTKUCAN URANER DERS:İNŞAAT MALZEMELERİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ:EZGİ.
Uygulamalarımız.
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
KEŞİF İŞLEMİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi YAPI MALZEMESİ Doç. Dr. Metin İPEK Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği

BETON NEDİR? Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen, başlangıçta plastik kıvamda ve daha sonra piriz olayı sonucu sertleşen ve tekrar eski haline dönemeyen yapı malzemesine beton denir.

BETON BİLEŞENLERİ

BETON BİLEŞENLERİ

BETON NE ZAMAN BULUNDU? Betonun ilk bulunuşu 18. yüzyılın sonlarına kadar uzanmaktadır. Çimentoya ilk patent 1824 yılında alınmıştır. İlk betonarme bina 1852 yılında yapılmıştır. Betonla ilgili ilk şartnameler ise, 1905 ve 1906 yıllarında ABD ve Almanya’da çıkarılmıştır. Türkiye’de ise ilk betonarme yapı 1920 yılında inşa edilmiştir. (Lâleli/İstanbul’daki Crawne Plaza Otel binasıdır. Mimar Kemalettin Bey’in eseridir. 1918-1922 arasında inşa edilmiştir, eski adı Tayyare Apartmanları idi. 4 adet olan bu Apartmanlar aynı zamanda Türkiye’nin ilk toplu konutlarıdır.

BETON NE ZAMAN GELİŞTİRİLDİ? Fakat Betonun asıl gelişimi II. dünya savaşından sonraki yıllara rastlamaktadır. Halen günümüzde de hızla devam eden betonun geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarda betonun dayanımı, kalitesi, uzun süredeki davranışı, döküm tekniği, bakım tekniği, ekonomi, estetik, olumsuz şartlarda beton dökümü, katkılarla özelliklerini geliştirme vb. konularda çalışmalar yapılmaktadır.

BETONUN ÜSTÜNLÜKLERİ NELERDİR? Hazırlanması kolaydır. Döküldüğü kalıbın şeklini alır. İstenilen boyutta tek parça yapılabilir. Yangın, su, darbe vb. dış etkilere diğer yapı malzemelerine göre daha dayanıklıdır. Sertleştikten sonra mukavemeti yüksektir. Betonda fare – böcek vb. haşereler yaşayamaz. Yapım süreleri kısadır.

BETONUN EKSİLERİ NELERDİR? Diğer yapı malzemelerine (Ahşap, çelik v.b.) göre birim ağırlığı fazladır. Yıkılmaları zordur. Ayrıca yıkımdan sonra malzemeler tekrar kullanılmaz. Oysa ahşap ve çelik yapılar yıkılsalar da malzemeleri tekrar kullanılabilir. Betona ek yapılması oldukça güçtür. Ses, ısı ve rutubeti geçirir.

KALİTELİ BETON NEDİR? Taze haldeyken kolay işlenebilirlik, Sertleştiğinde yüksek dayanım ve dayanıklılıkta olması. İyi işlenebilen, sıkışmaya imkan veren taşınma ve yerleştirme esnasında ayrışmayan, sertleştiğinde yüksek dayanım ve dayanıklılık gösteren beton kaliteli betondur.

KÖTÜ BETON NEDİR? Karışımına giren malzemeler karıştırıldığında sulu, Petekli bir görünümü olan, Homojen olmayan, Oldukça boşluklu yapıya sahip olan, Testlerde düşük dayanım gösteren ve Zaman içinde dayanıklılığı az olan bir malzemedir. Çok ilginç olan iyi veya kötü beton üretmek için kullanılan malzemelerin aynı olmasıdır.

BETON MUKAVEMETİNE NELER ETKİLER?

TAZE BETONDAN NE BEKLENİR? İşlenebilir olmalı Agreganın en büyük boyutu donatı durumuna uygun olmalı Beton hacim sabitliğine sahip olmalı Rötre (Büzülme) sınırlı olmalı

TAZE BETONDAN NE BEKLENİR?

TAZE BETONDAN NE BEKLENİR?

TAZE BETONDAN NE BEKLENİR?

SERTLEŞMİŞ BETONDAN NE BEKLENİR? Projede öngörülen dayanımı güvenle sağlamalı Dış etkilere dayanıklı olmalı Temas edeceği sularda ve havada mevcut kimyasallara dayanabilmeli Donma-çözülme etkilerine dayanmalı Islanma-kuruma etkilerine dayanmalı Kendi içindeki (çimento ile agrega arasında) reaksiyonlardan zarar görmemeli

BETON

BETONUN ÖMRÜ NE KADAR OLMALI?

Beton Üretim Safhaları Kullanılacak malzemenin tespiti ve deneyleri Karışım hesaplarının yapılması Malzeme temini Betonun hazırlanması Taşınması Yerleştirme Bakım