Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,"— Sunum transkripti:

1 YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış, mimari, statik ve betonarme olarak standartlara, yönetmeliklere, şartnamelere, meslek kurallarına uygun güvenilir proje. 2. MALZEME KALİTESİ Projede öngörülen özelliklere sahip, o özellikleri inşaatın başından sonuna kadar koruyan, standartlara, yönetmeliklere ve şartnamelere uygun malzeme. 3. İŞÇİLİK KALİTESİ İnşaat süresince kullanılan malzemelerin projeye, fen ve meslek kurallarına uygun biçimde, bilinçli ve bilgili işçilikle uygulanması. 4. DENETİM KALİTESİ Yukarıdaki amaçların tümünün sürekli ve etkin biçimde denetlenmesi, kalitenin güvence altına alınması ve dökümante edilmesi.

2 YAPI KALİTESİ Yaşadığımız Marmara ve Düzce Depremleri göstermiştir ki hasar gören ve göçen yapılarımızda yukarıdaki unsurların en az birinde, çoğu birden fazlasında bilgisizliğimiz, bilinçsizliğimiz, ihmalimiz, kusurumuz vardır. Yapıda kullanılan malzemeleri “taşıyıcı sistem malzemesi” ve “diğerleri” olarak iki ana gruba ayırmak mümkündür. Taşıyıcı sistem malzemeleri açısından yapı çelik, ahşap, yığma ve betonarmedir. Ülkemizde inşa edilen yapıların çok önemli bir bölümü betonarmedir ve taşıyıcı sistem malzemeleri çelik donatı ve betondur.

3

4

5 Amaçlanan servis ömrünün sınıflandırılması (EN 1991-1, EN 1994)

6 SERVİS ÖMRÜ KAVRAMI Servis ömrü: Uygun bakım yapılması şartıyla, yapıda kullanılan beton performansının, yapının performans şartlarını sağlamaya uygun seviyede tutulduğu süre. A) Teknik servis ömrü, hasarın kabul edilemeyen bir durumuna kadar serviste geçen süredir. B) Fonksiyonel servis ömrü, yapının fonksiyonel performansının tüm ilgili taraflar veya yapı sahibinden gelen gereksinimlere yanıt verebilen bir servis ömrüdür. C) Ekonomik servis ömrü, betonarme yapıyı mevcut durumuyla kullanmak yerine başka amaç için değiştirme yapılıncaya kadar serviste geçen süredir.

7

8 BETON NEDİR Betonun Tarihçesi
1812 yılında Louis Vicat ilk yapay çimentoyu üretti. 1824 yılında Joseph Aspdin Portland Çimentosunu geliştirdi. 1903 yılında Almanya’da ilk hazır beton üretimi yapıldı. 1940’lı yıllara kimyasal katkı kullanılmaya başlandı. 1975 – 1980 Türkiye’de ilk hazır beton üretimi yapıldı. 1988 yılında THBB (Türkiye Hazır Beton Birliği) kuruldu. 1994 yılında TSE tarafından ilk hazır beton standardı (TS 11222) çıkartıldı. 8 Aralık 2004 tarihten itibaren TS EN standardı yürürlüğe girdi.


"YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları