SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan ,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”. DOĞAL AFETLER.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI YAPIMI PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
DOĞAL AFETLERAyten IŞILDAĞ1 DOĞAL AFETLER. Ayten IŞILDAĞ2 DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”.
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Pazarlama Çevresi.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
ARAZİ TESVİYESİ.
Seraların sınıflandırılması
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
SERA TASARIMI (Seraların Planlanması)
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
DOĞAL AFETLER.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
HALİM GÜNEŞ.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Ördek Barınakları.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan ,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”. DOĞAL AFETLER.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
DOĞAL AFETLER Kendiliğinden olan ,can ve mal kaybına neden olan olaylara “DOĞAL AFETLER DENİR”. DOĞAL AFETLER.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Buğdaygil Yem Bitkileri
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
PATATES.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
ADI: SEVİL SOYADI: KÜÇÜKKAVUN
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER

Sera kuruluşunda etkili olan faktörler; Ekolojik koşullar Ekonomik koşullar

Ekolojik koşullar Işık, Sıcaklık, Rüzgar, Yağış, Toprak, Su, Topoğrafik durum

Ekonomik koşullar Pazar durumu, Ulaşım, Enerji Yakıt, gübre, dezenfektan ve elektrik, İşçi sorunu

Işık: Işığın dalga boyu, Mor ötesi ışınlar: (kısa dalga boylu ışıklar) Büyük kısmı ozon tabakası tarafından tutulur.Renk oluşumu ve büyümeyi engeller, cüceleşmeye neden olur. Görülebilir (orta dalga boylu) ışınlar: Bitki gelişiminde etkilidirler. Örneğin; mavi ışık bitkilerin fazla boylanmasını, Kırmızı ışık tohumların çimlenmesi ve gelişmesini etkiler. Kızılötesi ışınlar: ısı ışıklarıdır. Yeryüzünün ısınmasını sağlarlar. Işık yoğunluğu, Günlük ışıklanma süresi (fotoperiyot) Sera içindeki ışığın her yerde eşit olarak dağılımı bitki gelişimi için önemlidir. Dengeli bir şekilde ışıktan yararlanmak için; seranın doğu-batı yönünde, bitki sıralarının kuzey-güney doğrultusunda düzenlenmesi gerekmektedir.

Sıcaklık Her bitki türü için gelişme dönemlerine göre optimum sıcaklık değişir. Seracılık, ısıtma giderleri azaltıldığı ölçüde karlı bir üretim şeklidir. Bu nedenle seracılık kış ayları 10ºC’ nin üzerinde olduğu yerlerde gelişmiştir. Seracılık yapılacak bölgede jeotermal kaynakların varlığı da önemlidir.

Rüzgar: Sera yerinin seçimi açısından rüzgar 4 nedenle önemlidir: Rüzgarlı bölgelerde rüzgar sera örtüsü ve konstrüksiyona yük bindirmekte bunun sonucu olarak rüzgarlı bölgelerde sera kuruluş harcamaları yükselmektedir. Seralarda ısı kaybı artarak ısıtma masrafları yükselmektedir. Serada fiziksel zararlara neden olmaktadır. Serada doğal havalandırmayı etkilemektedir.

Yağış: (yağmur, kar, dolu) Kar yağışı olan bölgelerde sera kurarken mutlaka kar yükü hesaplanmalıdır. Bu da sera kuruluş masrafını yükseltmektedir. Dolu, sera örtüsünde fiziksel zararlanmaya neden olmaktadır. Yağmur, sera ısısının düşmesine ve ışık yetersizliğine neden olmaktadır. Fazla yağışlı bölgelerde, sera çevresinden suyu uzaklaştırmak için; Drenaj kanalları açılmalı, Sera çatısından süzülen yağmur sularının toplanması için oluklar belli bir meyille yerleştirilmelidir.

Toprak: Sera toprağının 5-10 yılda bir üst 50 cm’ lik kısmının değiştirilmesi idealdir. Ancak bu işlemin maliyeti yüksek olduğundan pek uygulanmaz. İyi bir sera toprağı; kumlu-tınlı veya tınlı, organik madde ve besin maddelerince zengin, hastalık ve zararlılardan ari, su tutma kapasitesi yüksek, geçirgenliği ve havalanması iyi, PH: 5-5.5, tuzlu olmayan, toprak altı suyu en az 1 m derinde olmalıdır.

Su: Sera su kaynağına yakın olmalıdır. Çabuk tuzlanan sera toprağının sulanmasında iyi kalitede su kullanılmalıdır. Sulama suyunun elektriksel geçirgenliği, bor, klor, Na konsantrasyonları önemlidir.

Topoğrafik durum: Sera kurulacak yerin eğim durumu da önemlidir. %1-2 eğim idealdir. Güneye eğimli yamaçların güneşten yararlanma şansı çok daha yüksektir.

Ekonomik Faktörler Pazar durumu: Serada yetiştirilen sebzelerin maliyeti açıkta yetiştirilenlere göre daha yüksektir. Bu nedenle serada yetiştirilen sebzelerin yüksek fiyatla ve çabuk satılması için büyük tüketim merkezlerine yakın olması gerekir.

Ulaşım: Sebzelerin su içeriği çok yüksek olduğundan, hasattan kısa süre sonra bünyelerindeki suyu hızlı şekilde kaybederler. Bu nedenle, serada üretilen sebzelerin en kısa zamanda pazara ulaşması için ulaşım yollarına yakın olması gerekir.

Enerji: Seranın kurulacağı yerde, sürekli ve ucuz olarak kullanılabilecek bir enerji kaynağı olmalıdır. Bu enerji kaynağı hem seraların ısıtılmasında hem de serada çalıştırılacak olan araç ve gereçlerde kullanılabilir.

Yakıt, gübre, dezenfektan ve elektrik: Sera kurulacak yere yakın olmalıdır. İşçi: Seracılıkta işçi sorunu en önemli sorundur. İşçinin seracılık konusunda teknik bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Ekolojik ve ekonomik faktörler bir arada değerlendirildiğinde; Sera yerinin tanımı şu şekilde yapılabilir: Her mevsim yüksek ışık yoğunluğuna sahip, Kış ayları ılıman geçen, İyi ulaşım olanakları ve pazar istekleri olan, Ucuz yakıtı veya doğal ısıtma kaynağı olan, İyi nitelikli sulama suyu ve toprağı bulunan, Şiddetli rüzgarlara kapalı, Nitelikli işçinin bulunabildiği yerler sera için idealdir.