BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Bu Sunu Prof.Dr.Necmettin Çepel ve Celal Ergün’ün sunusundan alınmıştır.
OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
Coğrafya Performans Ödevi
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni İnsan etkinlikleri neticesinde oluşan iklim değişikliği riskleri değerlendirmeleriyle sorumlu devletler arası bilimsel.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ORMAN YANGINLARI  Ormanlar, birçok canlı için eşsiz yaşam alanları olmalarının yanı sıra erozyonu, sel ve taşkınları Önlemeleri, iklimi dengelemeleri,
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
DOĞAL AFETLER.
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
HALİM GÜNEŞ.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Gelişim ve Temel Kavramlar
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, bu genleri taşıyan türlerin, bu türleri barındıran ekosistemlerin ve bunları birbirine bağlayan olayların (süreçlerin) tamamını kapsar. Bu durumda bir ekosistemdeki biyoçeşitlilik, sürdürülebilir kalkınmanın önemli parametrelerinden olan üç öğeden oluşur:

Genetik çeşitlilik Kalıtsal olarak geçen ve var oluşun fiziksel ve biyokimyasal özelliklerini belirleyen biyokimyasal paketler olarak tanımlanabilir. Genetik çeşitlilik belli bir tür, popülasyon, çeşit, alt-tür ya da ırk içindeki gen farklılığıyla ölçülür. Bu tür farklılıklar, örneğin evcil hayvanların ve tarımsal ürünlerin üretilmesini ve yabanıl yaşamda değişen koşullara uyumu sağlar.

Tür çeşitliliği Bir grup organizma genetik olarak benzerlikler gösterir ve karşılıklı olarak ürer, bundan, türler olarak adlandırılan üretken canlılar ortaya çıkar. Tür çeşitliliği genellikle, belli coğrafi sınırlar içindeki türlerin toplam sayısıyla ölçülür.

Biyo çeşitliliğin kaybı Biyoçeşitliliğin kaybı birçok şekilde olabilir. Bunlardan en önemli ve geri dönüşümsüz olanı türlerin soylarının yok olmasıdır. Jeolojik devirler boyunca tüm türler bir sona sahiptir. Türlerin yok olması doğal bir süreç sonucu olduğu gibi insan etkinliklerinin de bir sonucudur. Türlerin yok olmasında insan etkinliğinin doğrudan (avlanma, koleksiyon, kıyım) ve dolaylı (habitat tahribi ve daraltılması) şekilde olmaktadır. 1. Çölleşme Çölleşme bugün önemli çevre sorunlarından biridir. İnsan aktiviteleri (düzensiz otlatma), iklimsel değişikliklerle olduğu gibi bunların her ikisinin birlikte etkisiyle de olabilmektedir. Çölleşme yağmur düzenin bozulmasına, toprağın verimsizleşmesine, bitki örtüsünün gerilemesine ve yiyecek üretiminin azalmasına neden olur.

2. Ormanların Yok olması Bugün dünya üzerindeki ormanların yaklaşık yarısı tahrip edilmiş durumdadır. Dünyada her dakikada 36 futbol sahası büyüklüğünde orman yok olmaktadır. Ormanların yok olmasında önemli etkenlerden birisi yangınlardır. Yangınların büyük bir çoğunluğu da insan faaliyetleri sonucu olmaktadır. 1997-1998 yıllarında dünyada yaklaşık 14 milyon hektar orman yangın sonucu yok olmuştur. Ormanların yok olmasının diğer bir nedeni de keresteciliktir. Sanayi ve endüstride kullanılmak üzere büyük ölçekte ağaçlar kesilmektedir. Bu nedenle birçok ılıman ve tropikal bölgelerde ormanlar yok edilmektedir. Orman kayıplarına insanların tarım alanları edinmeleri, bu alanlar için sulama kanalları açmaları da neden olmaktadır. Ayrıca şehirlerin gelişmesi ile yeni yerleşim yerlerinin açılması amacıyla da ormanlar yok edilmektedir.

3. Yasadışı Avlanma ve Ticaret.. Uluslararası bitki ve hayvan ticareti korkunç boyutlardadır. Bazı hayvanların organları ilaç ve yiyecek olarak satıldığı gibi, kendisi de evlerde beslemek için ticareti yapılmaktadır. Afrika ve Asya filleri, Papağanlar gibi binlerce türün yasadışı yollardan ticareti yapılmaktadır (Kafkas Yılanı ve Orkidelerimiz taze örneklerdir). Bu ticaretten kazanılan milyarlarca dolar, birçok türün doğal yaşam alanlarından alınarak ortadan kalkmasına neden olmaktadır.

4. Çevre ve Hava Kirliliği Çevre kirliliği biyoçeşitlilik için üzerinden gelinmesi çok zor bir sorundur. Birçok kirlilik fark edilebilir ve korunma sağlanabilir. Ancak kimyasal toksin maddelerin canlı dokularındaki ve topraktaki etkisi kolay anlaşılamaz. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun 10.5.2001 tarihinde yayınlanan açıklamasına göre gelişmekte olan ülkelerde 500.000 ton pestisid çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor. FAO, büyük ölçüde kullanım tarihi geçmiş bu tarım ilaçlarının özellikle eski Doğu Bloku ülkeleri, ama aynı zamanda tüm gelişmekte olan ülkelerde saatli bomba durumunda olduğu uyarısı yaptı.

HAZIRLAYAN NURGÜL ÖZEL 7-A 139