Hat Dengeleme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
M AKINE B ILIMINE G IRIŞ Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.
OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
KAPASİTE PLANLAMA VE KAPASİTE KULLANIMI
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
SAYISAL DEVRELER BÖLÜM-2 Sayı Sistemleri ve Kodlar
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Bağlam Arayüz Görev Kullanıcı Kullanılabilirliğin Ana Bileşenleri.
Biçimbilimsel Özniteliklerin Eş-Oluşumlarına Dayalı Doku Betimleme Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü / İstanbul İzzet Özen Erchan Aptoula.
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNM 109 TEKNİK RESİM
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
FİNANSAL PLANLAMA.
Arazinin Tesviye Edilmesi ve Doğrusal Programlama Tekniği
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
PAZARLAMADA FİYATLAMA
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Temel Bilgisayar Bilgileri
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
Ölçü transformatorları
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Makaslar & Kruvazmanlar için Yalın optimizasyon teknikleri
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
Tezin Olası Bölümleri.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
7. ÜRETİMDE KALİTE KONTROLÜ
İçerik Analizi Sözel, yazılı ve diğer materyallerin içerdiği mesajı anlam ve/veya dilbilgisi açısından nesnel ve sistematik olarak sınıflandırma, sayılara.
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kesikli Olay benzetimi Bileşenleri
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
Sunum transkripti:

Hat Dengeleme

Hat Dengeleme : Hedefler Düzenli bir malzeme akışını sağlamak İnsangücü ve kapasitelerinin en yüksek oranda kullanılmasını sağlamak İşlemleri en kısa sürede tamamlamak Hat üzerindeki iş istasyonu sayısını enazlamak. Boş (idle) süreleri enazlamak Boş süreleri iş istasyonları arasında düzgün bir şekilde dağıtmak Üretim maliyetlerini enküçüklemek.

Hat Dengeleme : Hedefler Bu hedeflerin bazıları birbirleri ile çelişecek ve bütün hedeflerin en üst düzeyde gerçekleştirilmesi mümkün olmayacaktır. Bu durumda amaç, gerçekleştirilebilecek en uygun çözüme ulaşılması ve bunu yaparken maliyetin en düşük seviyede tutulmasıdır.

Hat Dengeleme : Kısıtlar Çevrim süresi Öncelik ilişkileri Konum kısıtı Sabit Donanım kısıtı İstasyon yükü Aynı istasyona atanması istenen iş öğeleri Aynı istasyona atanmaması gereken iş öğeleri

Hat Dengeleme - Tanımlar İş öğesi (task): Toplam işin, uygun ve pratik en küçük alt parçalarıdır İş istasyonu (work-station): Bir veya birden fazla iş öğesinin, bir veya birden fazla işgücü tarafından yapıldığı hat üzerindeki bir iş merkezi. Toplam iş süresi T: Montaj hattı üzerinde üretilecek ürünün montaj için gerekli olan süre veya işi oluşturan iş öğelerinin standart süreleri toplamıdır. N: iş öğresi sayısı ve ti: i no’lu iş öğesinin işlem süresi olmak üzere

Hat Dengeleme: Tanımlar İş istasyonu süresi: Bir iş istasyonunda yapılması gerekli olan iş öğelerinin standart süreleri toplamıdır Çevrim süresi (Cycle time) C: Üretim hızına göre, biten ürünleri bitiş zamanları arasındaki fark. Üretim hızı saatte 10 adet ise ÇevrimSüresi 6 dakidadır. C=(Kullanılabilir üretim süresi) / (Ürün Sayısı)

Hat Dengeleme: Tanımlar Gerekli en az iş istasyonu sayısı: Çevrim süresinin yarısından büyük süreye sahip iş öğeleri sayısı nolası ise nenaz=Enbüyük(nenk;nolası) Ortalama iş istasyonu süresi:

Hat Dengeleme: Tanımlar Esneklik oranı: Bir montaj sürecinin öncelik yapısının belirlenmesinde kullanılan bir ölçüt. Y: öncelik matrisinde 0 değere sahip göz sayısı, N iş öğesi sayısı olmak üzere E=(2Y) / [N (N-1)] Denge Kaybı (balance loss): İşlerin işlemciler veya istasyonlara dağıtımının ne ölçüde dengeli olduğunu gösteren ölçüttür.

Hat Dengeleme: Tanımlar Düzgünlük indeksi: Montaj hattındaki iş istasyonlarının işlem sürelerinin düzgülüğünü gösterir: Di : Düzgünlük indeksi Tenb: İş istasyonu sürelerinin en büyüğü Ti : i. iş istasyonu süresi olmak üzere:

Hat Dengeleme: Tanımlar Hat Etkinliği: Kuramsal Etkinlik:

Montaj Hatları Tek modelli hatlar: Tek bir model veya ürünün üretimine ayrılmış hatlar Çok modelli hatlar: Farklı ürünler veya aynı ürünün iki ya da daha çok benzer tipinin, ayrı yığınlar halinde üretildiği hatlar Karışık modelli hatlar: İki veya daha çok benzer ürünün veya bir ürünün farklı modellerinin aynı anda ve karışık olarak üretildiği montaj hatları

Hat Dengeleme Problemlerinin tanımlanması Genel Hat Dengeleme Problemi: Bir montajın gerçekleştirilebilmesi için gereken iş öğelerinin, ilgili süre, öncelik yapısı ve konum kısıtları ile bilinmesi durumunda, belirli bir çevrim süresini gerçekleştirebilmek için gerekli işgücü/iş öğesi dağılımının yapılması. Bu problem genellikle aşağıdaki iki durumun iteratif olarak çözülmesi ile gerçekleştirilir: Her iş öğesinin süre, öncelik ve konum kısıtı belli iken 1.) Belirli bir çevrim süresine göre, ve işlerin gerçekleştirilmesi için gereken en az işgücü(veya iş istasyonu) sayısının hesaplanması 2.) Belirli işgücü/iş istasyonu sayısına göre en düşük çevrim süresinin hesaplanması

Örnek İş öğesi süreleri: a1=3, a2=1, a3=2, a4=5, a5=4, a6=4, a7=7, a8=1 ; C=9 Hat Etkinlikleri: HEa=100x(9+9+9)/(9x3)=%100, HEb=100x(8+7+7+5)/(9x4)=%75 Station1 İstasyon etkinliği= 8x100/9=% 88,9

Hat Dengeleme Yöntemlerinin Sınıflandırılması: Probleme göre sınıflandırma: Amaç Sayısı İşlem süreleri Ürün/Model Sayısı Paralel Tezgah durumu İstasyondaki işçi sayısı Hattın durumu İstasyon durumu Kaynak kısıtı Malzeme ikamesi Kusur oranlarının verilmesi durumu Özel Problemler

Hat Dengeleme Yöntemlerinin Sınıflandırılması: Çözüm yaklaşımına göre sınıflandırma: Sezgisel (Heuristic) Yöntemler Helgeson-Birnie Kilbridge-Wester ….. Analitik yöntemler Bowman: Doğrusal tamsayılı progr. 0-1 tamsayılı programlama Simülasyon Teknikleri

Hat Dengeleme Yöntemlerinin Sınıflandırılması: İşlem sürelerinin deterministik olup olmamasına göre sınıflandırma: Tek modelli Hatlar – Deterministik Deterministik olmayan Çok modelli Hatlar –

Örnek Sezgisel Çözüm Yöntemi: Konum Ağırlıklı Dengeleme Yöntemi (Helgeson-Bernie) Her iş öğesi için konum ağırlığı belirlenir (=iş öğesinin kendi süresi + o iş öğesinden etkilenen tüm iş öğelerinin süreleri toplamı) İş öğeleri konum ağırlıklarına göre sıralanır İş öğeleri istasyonlara, konum ağırlık sıralarına göre, öncelikler de göz önüne alınarak atanmaya başlanır İstenilen çevrim süresine erişilene kadar atamaya devam edilir. Çevrim süresine erişince diğer istasyona geçilir Atama işlemi, tüm iş öğeleri bir istasyona atanana dek sürdürülür

Örnek Problem

Örnek Problem

Çözüm

Örnek 6.2 (Tanyaş-Baskak)

Örnek 6.2 (Tanyaş-Baskak) İş Öğesi İşlem Süresi (dk.) Öncül Öğe(ler) 1 - 2 3 4 5 6 3-4-5 7 8 9 7-8 10 11 12 13 14 12-13

Örnek 6.2 (Tanyaş-Baskak)

Örnek 6.2 (Tanyaş-Baskak)