(Genel Devlet Öğretisi/ Devlet Kuramı)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Geçmişten günümüze “BİRLİK GRUBU”. Cemiyetten Birlik Grubu’na Ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin, ilk fakültemizin kuruluşuyla (1908) başlamasından kısa.
Advertisements

Siyaset Bilimine Giriş
Sosyalleşme & Sosyal Ahlak
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
KAZANIMLAR 11. Laiklik ilkesinin devlet yönetimi, hukuk ve eğitim sistemi ile sosyal alanda meydana getirdiği değişimlerden yola çıkarak bu ilkenin.
Siyaset Bilimine Giriş
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
KLASİK DEMOKRASİ Eski Yunan şehir devletlerine dayanır. En iyi uygulayıcısı ve o dönemde en güçlü şehir olan Atina’dan dolayı Atina demokrasisi olarak.
AYDINLANMA ÇAĞI.
REHBERLİK.
ATATÜRK İLKELERİ.
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
Geçmişten günümüze demokrasinin gelişimi
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
LİBERALİZM ve devlet anlayışı ögretim görevlisi M
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ ? Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği *İstanbul Barosu Başkanlığı’nın çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.
Siyaset Bilimine Giriş
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ANAYASA HUKUKUNA GİRİŞ
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
İNSAN HAKLARI.
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
ÜTOPYALAR Ütopya, hiçbir yerde bulunmayan anlamında eski Yunancadan gelen bir sözcüktür. Felsefede bu terim, ger­çekleştirilmesi olanaksız tasarı ya da düşünceleri.
FATMA ÇAVUŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015.
ÇOCUK GELİŞİMİNE FARKLI BAKIŞ AÇILARI
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
Klasik Sosyoloji Tarihi
SOSYALİZM NEDİR? Kara dayalı sistemindeki özel mülkiyet yerine ortak mülkiyetin, sermayeyi elinde tutan azınlık kitlenin kendi istekleri doğrultusunda.
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
Eşitlik İlkesini Uygula
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
SİYASET FELSEFESİ İNSANLARIN YÖNETİMİYLE İLGİLİ, İKTİDARLARIN NASIL OLUŞTUĞU, İÇİNDE YAŞANILAN DURUMDAN DAHA İYİ BİR DURUM MÜMKÜN OLUP OLMADIĞINI SORGULAYAN.
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
Süleyman Demirel Üniversitesi Aday Memur Temel Eğitimi
LİBERALİZM HALİSE KADER ZENGİN.
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
AYRIMCILIK.
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
demokrasinin temel ilkeleri
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
LİBERALİZMİN TEMEL TARTIŞMALARI
Toplum ve Toplumsal Yapı
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
. DERS.
SİYASET FELSEFESİ İNSANLARIN YÖNETİMİYLE İLGİLİ, İKTİDARLARIN NASIL OLUŞTUĞU, İÇİNDE YAŞANILAN DURUMDAN DAHA İYİ BİR DURUM MÜMKÜN OLUP OLMADIĞINI SORGULAYAN.
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNSAN HAKLARI KONU VI HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN GELİŞİM SÜRECİ-
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
İNSAN HAKLARI (TEMEL HAKLAR)
Başlangıç Hükümleri- 1. Hafta
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
Siyaset Bilimi II 9. Hafta: milliyetçilik.
İNSAN HAKLARI ALANINDA GEÇEN TEMEL KAVRAMLAR «İNSAN HAKLARI KAVRAMI» Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
III. SİYASAL İKTİDAR.
Sunum transkripti:

(Genel Devlet Öğretisi/ Devlet Kuramı) GENEL KAMU HUKUKU I (Genel Devlet Öğretisi/ Devlet Kuramı)

Genel Kamu Hukuku Kürsüsü Anabilim Dalımız Prof. Dr. İlyas DOĞAN www.twitter.com/ilyasdoganyok Yard. Doç. Dr. Yaşar SALİHPAŞAOĞLU Doktorandlar: Omca Özdemir, Gülden Çamurcuoğlu, Emine Gülselcen Kafkasyalı, M. Balkan Demirdal, Dilara Buket Tatar, Zeynep Hazar, diğer asistanlarımız: Abdülkadir Pekel, Özgem Tuğçe Gümüş, Bekir Fatih Bilgi, Burcu Değirmencioğlu

Kaynaklar Sivil Toplum Anlayışı ve Siyasal Sistemler, Astana Yayınları, 3.Baskı, Ankara 2013 (Prof. Dr. İlyas DOĞAN) Devlet ve Toplum Kuramlarına Yeni Yaklaşımlar, Yeniinsan Yayınevi, İstanbul 2008, (Prof. Dr. İlyas DOĞAN) II.Dönem: İnsan Hakları Hukuku Ders Kitabı, Astana Yayınları, Ankara 2013 (Prof. Dr. İlyas DOĞAN)

Devlet-Sivil Toplum Ayrımının Batı Avrupa’daki Düşünsel Evrimi Devlet ve toplum arasında gerilim ve etkileşim ilişkisi Devletin hükümdarın şahsından ayrı bir tüzel kişilik kazanması XIV.Louis, kraliyet hukuku dersleri modern otoriter devlet yaptığı uygulamalar sonucu toplumdan da ayrı bir varlık olduğunu hissettirmiştir.

Düşünürlerin gözüyle devlet-toplum birlikteliği ve ayrılığı 16 ve 17.yüzyıllarda devlet ve devletin işlerini gören bürokrasi toplumu kavrayan ve toplumun iyiliğini amaçlayan “dost kuvvetler” olarak görüldü. BU NEDENLE DEVLET TOPLUMU KORUYAN BİR ŞEMSİYE GİBİ DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR. Bu yaklaşım doğal olarak toplumun kendini devlete emanet etmesini öğütleme eğilimindedir. Aslında bu yaklaşım henüz burjuvazinin devlet otoritesine meydan okumaya cesaret edemediği dönemi temsil eder. Devlet ile sivil toplum ayrımı açıklık kazanıncaya kadar liberal özgürlüklerin feodal tehditler karşısında koruyucusunun mutlak iktidara sahip devlet olduğu var sayılmaktaydı.

Jean Bodin (1530-1596) Devletin Altı Kitabı krala Ortaçağdaki iktidar bölüşünün yansıması olan karma yönetimden kaçınmasını ve bütün kararları kendi başına almasını, danışmanlar kullanmasını ama kendisi dışında hiç bir otoritenin kendisine ortak olmasına müsaade etmemesini tavsiye eder. EGEMENLİK: "yurttaşların, uyrukların ve hukukun üstünde bir kudret" Sürekli, devredilmez, mutlak, BÖLÜNMEZ Dönemin devlet yönetimi uygulaması olarak iyi bir model vardı! Hükümdar: mülkiyet ve vergiyi onaylama hakkına riayet etmeli. (J.Bodin)

Thomas Hobbes (1588-1679) İç savaş sırasında annesinden erken doğduğu söylenir. Daha önceden kilise mensuplarının mezhep ayrımcılığında hükümdarların meşruluğunu sorgulamakta yararlandıkları sosyal sözleşmeyi seküler bir tabanda inceler. Bu eser «devlet yapaydır» dediği için kralcıları, ve «doğa duurmunda mülkiyet de yoktu» dediği için burjuvazi çevrelerini kızdırmıştır. Eşitlik, rekabet, ün ve şan merakı, kargaşa, şiddet=bellum omnium contra omnes (herkesin herkesle savaşı) homo homini lupus (insan insanın kurdudur.

Hobbes Doğa durumunda insanın aklı ile anlayabildiği başlıca doğal yasalar Barışı ara ve muhafaza et Sana yapılmasını istemediğini sen de başkalarına yapma Adaleti ara

Thomas Hobbes’un toplum ve devlet anlayışı (devam) DOĞA DURUMU>>Sözleşme>> DEVLET (hukuk kuralları ile beraber hakların doğuşu) Sözleşme egemen ile bir anlaşma değil insanın haklarını bir daha geri dönüşü olmaksızın terk etmesi ya da devretmesidir. Bu sayede devlet ortaya çıkar ve ancak bu şekilde haklardan emin olunabilir. Yasanın olmadığı yerde haktan veya adaletsizlikten de söz edilemez. Yasa yoksa özgürlük de yok LEVİATHAN: Ölümsüz Tanrının gözetiminde barış ve savunmamızı borçlu olduğumuz ölümlü Tanrı’nın doğuşu Egemen SÖZLEŞMEYE uymakla yükümlü DEĞİL

Hobbes (Egemen: Devletin özellikleri) devlet yetkileri sınırsız bir kurumdur. Devlet gücünün sınırlanması değil mutlaklığı esastır. Toplumun yönetim biçimini değiştirme yetkisi yoktur. Devletin dilediği gibi kişileri ödüllendirme ve cezalandırma yetkisi, hatta halkın ne öğrenip ne öğrenmeyeceğine karar verme yetkisi ile toplumun düşünüş biçimini gözetme ve yönlendirme yetkisi vardır. Doğa durumuna son veren sözleşmeye katılan bireyler dolaylı olarak çoğunluğun isteğine uyma sözü de vermişlerdir. Özgürlük bireye değil egemene verilidir. Açıkça tanınmayan bir hak YOKTUR.

Hobbes ve Sivil Toplum Leviathan'da Hobbes devleti yapay, hayali bir bütün olarak görmekle devleti Aristocu (toplumla devlet örtüşük) görmekten saptığını ortaya koydu. Hobbes, devletin oluşumunu sözleşme ile açıklarken yönetilenlerin rızasının önemini vurgular. Ona göre doğal halin karşıtı sivil haldir. Yani devletin bulunmadığı toplumsal durum ile devletin var olduğu toplumsal durum arasında bir karşıtlık söz konusudur.

John Locke (1632-1704) Hükümet Üzerine İki Deneme (DOĞA DURUMU) Devlet ve toplumu ayrı düşünmenin Hobbes ile karşılaştırıldığında ileri bir düzeyde olduğu görülür. O, doğa durumunu sanki gerçek bir tarihi duurm gibi algılar. Hatta bazı ilkel kabilelerde aynı durumun halen mevcut olabileceğini ima eder. Doğa durumu insanı alabildiğine özgür, akıl yoluyla kolayca anlaşabilen, doğa yasaları çerçevesinde istediği gibi davranabilen, sahip olduklarını arzu ettiği şekilde kullanabilen, mutlu bir yaratıktır. Bu dönem insanları özgür ve eşittirler. Ancak bu eşitlik hali bir "başıboşluk" değildir.

Locke Doğa durumunun iki ayrı sözleşme ile sona erdiği ileri sürülür. İlk sözleşme ile TOPLUM, ikincisi ile HÜKÜMET (DEVLET) ortaya çıkmıştır. Toplum gerekli olduğunda yeniden toplum sözleşmesi yapabilir. Örneğin meşruluğunu kaybeden iktidar toplum tarafından görevden alınabilir. Aslında filozofların bir varsayım olarak ortaya koydukları sosyal sözleşme günümüzdeki anayasaları andırdığı düşünülebilir. Zaten Locke da büyük ihtimalle Sosyal Sözleşme ile toplumu ilgilendiren önemli yasaların toplumun temsilcilerince hazırlanmasını kast ediyor olabilirdi.

Locke (Doğa durumu DEVAM) Doğa yasasını çiğneyenlere karşı herkesin harekete geçme hakkı ve yetkisi vardır. Devlet, insanların doğa durumunda doğal yasaları kendilerinin uygulamasında aşırıya gitmelerinden kaynaklanan kargaşaya karşı bir önlem olarak düşünülmüştür. Locke'un sivil toplum anlayışında devlet gibi bireyler de hukukun üstünde değildir. DEVLET, CEZALANDIRMA YETKİSİYLE DONATILMIŞ TARAFSIZ BİR KURUMDUR. Onun görevi bireylerin MÜLKLERİNİ korumak ve GÜVENLİĞİ sağlamaktır. Devlet SINIRLI YETKİLİDİR. Bireysel hakların tanınması ve bunlara saygı gösterilmesi zorunludur.

Locke: Mutlak İktidar Özgürlük Düşmanıdır Locke yasama iradesinin üstünlüğüne dayalı bir siyasi yönetim taraftarıdır. Böyle bir görüş ortaya koymasında döneminin kral-parlamento ordusuarasındaki mücadelede burjuvazinin arkasında saf tuttuğu parlamentoyu desteklemesşnşn etkisi vardır. (1649’da general Cromwell ‘in başına geçtiği diktatörlük örneği onu sınırlı yönetime daha fazla yaklaştırdı. Aslında 17.yüzyıl İngiltere’nin sıkça iç savaş yaşadığı bir dönemdir. Locke’un görüşlerini bu açıdan değerlendirmek gerekir. Devlet erkinin yasama, yürütme ve federatif kuvvet şeklinde ayırır ancak yasama hepsinin üstündedir. Yargıyı yürütme içinde düşündüğü söylenebilir.

Locke hakkında genel değerlendirme 17.yüzyılda Locke liberal özgürlüklere dayalı anayasal yetkileri sınırlanmış bir iktidar anlayışını ifade eden parlamenter rejim talebinin sözcülüğünü üstlenmişti. Bu yönüyle o, yaşadığı dönemin yeni dünya düzeni ve yeni devlet anlayışının, daha doğrusu İngiltere’de devlet düzeninin ne olması gerektiğine odaklanan biridir. Locke siyaset felsefecileri arasında liberal özgürlükleri açıkça kayırmış, Hobbes’un yasalarla belirlenen özgürlük anlayışı yerine doğal hukuk ilkelerini yasaların üzerinde görerek insan onuruna ve siyasal yönetimlerin meşruluğunun doğal hukuka uzandığını ileri sürmekle keyfi yönetimlerin özgürlük karşıtı uygulamalarını geyrı meşru olarak niteler.

Adam Ferguson (1724-1816) Roma Cumhuriyeti’nin Doğuşu ve Yıkılışı (insanlık daima ileriye ve daha iyiye gider) (doğrusal tarih anlayışı), doğrusal toplumsal süreç anlayışı: Max Weber, Karl Marx, Tocqueville Sivil Toplumun Tarihi Hakkında Deneme (1767) Civil Society kavramında motor güç birey değil kültür ve tarihtir. Ferguson, MÜLKİYET ilişkilerine göre toplumsal evreleri sınıflar. 1-VAHŞİ TOPLUM EVRESİ Bu bağlamda vahşi toplumda mülkiyet EŞİTSİZLİK bireyler arasında sosyal statü oluşturacak ölçüde farklı dağılmamıştı. Henüz bireysel mülkiyetten söz edilemez. Vahşi toplumda yönetici ile toplumun diğer üyeleri arasında çok büyük bir statü farkı yoktu.

Adam Ferguson 2-BARBAR TOPLUM EVRESİ Özel mülkiyet ortaya çıkmıştır. İnsanın aç gözlülüğü ve menfaatçiliği artık göze batar hale gelmiştir. Ferguson’a göre Uyruklar bir yönetimi beğendiğini de her zaman duygularını açıkça ortaya koyarak göstermez. Toplumu bir arada tutan bağın ekonomik çıkar olmadığı sonucuna ulaşır. Buna göre farklı toplumların birlikteliğini sağlayan etkenler cemaatlerin dokusunu oluşturan duygu ve tutkulardır. Barbar toplumda takasa dayalı ticari ilişkiler ve az da olsa iş bölümü doğmuştur. İşbölümü ve mesleklerin ortaya çıkması insanlar arası mülkiyetin yol açtığı eşitsizliğin belirginlik kazanmasına neden olmuştur. Bu durum vahşi topluma oranla farklı bir toplumsal yapının oluşmasını sağlamıştır.

Adam Ferguson: Barbar Toplum (devam) İŞBÖLÜMÜ devletin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Artık herkes belli bir konuda topluma katkıda bulunur hale gelir. Bu durum yöneticinin keyfiliğine karşı çıkabilecek savaş yeteneğinin körelmesine yol açan bir etkendir. Barbar toplum sivil topluma göre yine de ahlaki yönden üstün özelliklere sahiptir. Barbar toplumda mülkiyetten kaynaklanan eşitsizlik yaygın hale gelir. Böylece insnaın menfaatçi yanı daha da belirginleşir.

Ferguson: Sivil toplum Ticaret profesyonelleşmiştir. Ekonomide kuranazlık, daha fazla mal satma ve kar etme. Devlet artık bir kurum olarak mevcuttur. Sınıfsal ayrılıklar yerleşmiştir. Artık devletin elinde profesyonel ordu vardır. Toplum üyeleri özgürlüklerini savunmak için savaşma yeteneğini kaybetmillerdir. ÇARE: KAMU RUHU!